menu

Lonesome Dove - Larry McMurtry (1985)

Alternatieve titel: Een Stadje in het Westen: Lonesome Dove & Op Zoek naar Montana

mijn stem
4,57 (15)
15 stemmen

Engels
Sociaal / Avontuur

864 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

Lonesome Dove is een stoffig stadje op de grens van Texas en Mexico. Niemand kan er lezen of schrijven en het leven is er schraal en hard, maar iedereen heeft er een begenadigd talent om alles uit het leven te halen wat er in zit. Gus McCrae - ex-Texas Ranger en onverbeterlijk rokkenjager - is de spil van een onvergetelijk gezelschap veehouders, paardedieven, hoeren en bandieten. Samen met de stugge en zwijgzame Woodrow Call vat Gus het plan op om een gigantische veestapel naar de grazige weiden van het onbekende Montana te drijven, het paradijs voor veefokkers en dieven. Het bizarre gezelschap dat onder leiding van Gus McCrae en Woodrow Call naar het Noorden trekt, blijft niet bespaard. Jake Spoon, de avonturier met zijn grote mond en kleine hart, laat zich van zijn onbetrouwbaarste kant zien. Slachtoffer is de beeldschone Lorie, die een gruwelijk lot dreigt te moeten ondergaan. En Gus, die toch menig gevaar heeft getrotseerd en meermalen de dood onder ogen heeft gezien, raakt volledig de kluts kwijt wanneer hij oog in oog komt te staan met Clara, de liefde van zijn leven. En wanneer de stoet verder trekt, op zoek naar het groene paradijs Montana, bekruipt eenieder een nostalgisch verlangen naar dat stadje in het Westen... Lonesome Dove.

zoeken in:
avatar van Tamino Acid
5,0
Een schitterend boek, spannend, levendig, echt, kortom, 900 bladzijden leesgenoegen. Het vervolg, "Streets of Laredo", is ook geweldig.

avatar van liv2
5,0
liv2 (crew)
Dit is nu eens echt 'een epos'. In dit boek wordt geen enkele inspanning verwacht van de lezer. Geen toestanden, geen morele vraagstukken, geen gedoe, niets van dat alles! Wat je wel krijgt is een geweldige trip van het dorre Texas naar het koude Montana met een hoop Cow-Boys, die een enorme kudde vee voortstuwen. Je krijgt onweders, zandstormen,sprinkkanenwolken,rivieren vol slangen en noem maar op te lezen. Hoerenkasten, vrouwen alleen op de prairie, indianen die op hinderlagen zitten, afrekeningen en vriendschappen. Maar als het enkel dat zou zijn, zou het mager zijn. Maar dat is niet ! De karakters zijn goed uitgewerkt!
Soms, en meestal, moet een boek voor mij niet meer zijn dan dat. 900 blz lang vertier, nee suspens! Een aanrader voor al die mensen die soms eens een boek willen lezen die hen wegvoert, zonder te moeten nadenken, en eens, in dit geval, op de prairie willen vertoeven!

avatar van psyche
5,0
psyche (crew)
Na The Sisters Brothers - Patrick deWitt mijn tweede 'Western' en hoeveel beter beviel dit grote werk mij!
Van het begin tot het eind van Lonesome Dove ben en blijf ik geboeid. Larry McMurtry weet fenomenale beelden en gebeurtenissen zo op te roepen alsof ik zelf deel uit maak van de barre tocht. Hiernaast zijn de karakters van personages goed uitgediept. Het is jammer dat ik dit epos niet tot mijn zomervakantie heb bewaard, dan moet het helemaal een feest zijn dit werk te lezen. Echter, ook wanneer je veel andere dingen aan je hoofd hebt is het ontspannend omdat zoals Liv al aangaf, geen enkele inspanning wordt verwacht van de lezer. En dit zonder dat het ergens oppervlakkig wordt ...
Dat tekent de hand van een meester, niet voor niets onderscheiden met de Pulitzer Prijs m.i. Zonder meer 5* waarbij ik me kan verheugen op de verfilming van dit boek: wel 360 minuten lang

Is dit boek überhaupt (nog) in het Nederlands te verkrijgen?

avatar van psyche
5,0
psyche (crew)
nickie14 schreef:
Is dit boek überhaupt (nog) in het Nederlands te verkrijgen?


Ja hoor bij zowel de bibliotheek te leen (misschien moet hij wel uit een andere bibliotheek komen) als bij Bol verkrijgbaar, voor € 12,77.
Even googlen voor meer mogelijkheden

avatar van Jason82
Wow wat een scores, optie voor boek van het 2e kwartaal? ? Ik ga alvast op zoek....

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Winnaar Pulitzer Prize 1986.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:58 uur

geplaatst: vandaag om 04:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.