menu

Reflections in a Golden Eye - Carson McCullers (1941)

Alternatieve titel: Spiegelingen in een Gouden Oog

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Engels
Psychologisch

182 pagina's
Eerste druk: Houghton Mifflin, Boston (Verenigde Staten)

Het verhaal speelt zich af op een legerbasis in Georgia. Soldaat Ellgee Williams is een eenzame man die geobsedeerd raakt door Leonara, de vrouw van kapitein Weldon Penderton. Het huwelijk van Leonara en de kapitein stelt niet al te veel voor; Leonora heeft een geheime relatie met majoor Morris Morris Langdon en Penderton is latent homoseksueel. Penderton merkt dat hij zich aangetrokken voelt tot soldaat Williams zonder te weten dat de soldaat op zijn vrouw valt...

zoeken in:
avatar van Theunis
4,0
Sinds het geweldige en tot nu toe ongeëvenaarde The Heart is a Lonely Hunter ben ik een enorme liefhebber van de verhalen van Carson McCullers. Ook dit verhaal is weer prachtig. Inmiddels is het recept van McCullers bekend. De verhalen spelen zich af in het diepe Zuiden van Amerika. Eenzaamheid en frustraties van haar hoofdrolspelers zijn alom vertegenwoordigd. Maar hieraan voegt McCullers altijd iets eigens toe, iets van warmte, iets liefdevols, waardoor je van haar karakters gaat houden. Je kunt ondanks hun schimmigheid, vuile spelletjes of onhandigheid altijd sympathiek voor ze opbrengen.

Zo is een van de hoofdrolspelers een simpele soldaat genaamd Williams. Alles wat hij doet lijkt hem te overkomen. In zijn ogen schuilt de blik van een mak dier. Maar zijn invloed is in het verhaal groot. Hij voelt zich aangetrokken door de bloedmooie, en ietwat domme, vrouw van de kapitein die op zijn beurt weer gevoelens heeft voor de vrijers van zijn vrouw. Opmerkelijk en bijzonder knap: in de eerste alinea's van het verhaal geeft McCullers een deel van haar plot prijs, een subtiele hint naar iets dat ze in de rest van het verhaal uitwerkt en dat pas op de laatste bladzijde volledig uitgewerkt is, maar als lezer heb je het continu in je achterhoofd. Het duwt het verhaal voort en binnen no-time, smullend van haar prachtige stijl, heb je het verhaal uit.

Een voorbeeld wil ik hier achter laten, een voorbeeld om van te smullen. In deze woorden omschrijft McCullers de geest van de soldaat: "De geest is als een bontgeweven tapijt waarin de kleuren afkomstig zijn van de waarnemingen van de zintuigen en het patroon het produkt is van de kronkelingen van het intellect. De geest van soldaat Williams was doortrokken van allerlei vreemd getinte kleuren, maar er zat geen lijn in, geen patroon". Om je vingers, spreekwoordelijk dan, bij af te likken.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:52 uur

geplaatst: vandaag om 21:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.