menu

The Pale King - David Foster Wallace (2011)

Alternatieve titel: De Bleke Koning

mijn stem
3,62 (4)
4 stemmen

Engels
Sociaal

548 pagina's
Eerste druk: Little, Brown & Company, New York (Verenigde Staten)

'The Pale King' speelt in 1985, op een afgelegen belastingkantoor in Peoria, waar een aantal tweederangs boekhouders en administratieve medewerkers samen zit om er voor de Internal Revenue Service (IRS) - de Amerikaanse belastingdienst - de smeerolie van de Amerikaanse overheid bij elkaar te pompen. De oude garde verzet zich tegen de nieuwe, papier moet het opnemen tegen de intrede van de computer en niet iedereen is het eens met de belastinghervormingen, die erop neerkomen dat de overheid fors bespaart. Wie zijn toch die belastingambtenaren die op kantoor troosteloos gebogen staan over de laden die ze opentrekken...?

zoeken in:
avatar van GeertDV
4,5
[…] entropy was a measure of a certain type of information that there was no point in knowing. […] reality was a fact pattern the bulk of which was entropic and random.

[…] entropie was een maat voor een bepaald type informatie, die het weten niet waard was. […] de realiteit was een feitenpatroon, waarvan het merendeel warrig en willekeurig was.


Hier praten belastingscontroleurs. Hun job is in de vloed van binnenkomende informatie de belangrijke details te vinden.
Ik heb het gevoel dat een deel van dit boek ook daarover gaat, maar op schrijversniveau: de schrijver wil in één boek een volledige wereld vatten, maar daartoe moet hij vechten met een menigte gedachten en observaties, die allemaal om ter hardst op het blad willen. Dit is een weerkerend thema in moderne romans, die dan ook dikwijls gigantische onafgewerkte projecten zijn, zoals dit boek en “de man zonder eigenschappen” van Musil. Je zou dit type boeken kunnen klasseren onder de noemer: “Asperger tegen de wereld”.

“Enduring tedium over real time in a confined space is what real courage is”
“Verveling verdragen gedurende een tijdsspanne, in een beperkte ruimte is ware heldenmoed.”

The pale king is een bijtende satire over de Amerikaanse belastingadministratie. Een opzettelijke kwelling voor de lezer, een ergerlijke, maar fascinerende zoo van menselijke freaks, een postmodern gedrocht opgebouwd uit pretentieuze zinnen. Maar ik heb het uitgelezen.

De klotencoronacrisis bracht me tot een volledige (vooral zeer ledige) stilstand. Zo kon, Oxford dictionary in de hand, ik mij wijden aan de studie van dit gedrocht.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:06 uur

geplaatst: vandaag om 20:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.