menu

Matterhorn - Karl Marlantes (2010)

mijn stem
4,11 (27)
27 stemmen

Engels
Oorlog

600 pagina's
Eerste druk: Atlantic Monthly Press / El Leon Literary Arts, New York (Verenigde Staten)

De jonge luitenant van de Amerikaanse marine, Waino Mellas, wordt met zijn maten van Bravo Company in de jungle van Vietnam gedropt. Ze vechten in een oorlog die steeds wanhopiger wordt. Niet alleen vechten ze tegen het Noord Vietnamese leger, maar ook tegen de moessonregens, de modder, bloedzuigers, tijgers, ziekte en ondervoeding. Wanneer de spanningen tussen de verschillende rassen in de compagnie en onderlinge competitie een steeds grotere rol gaan spelen, dreigt de groep ieder moment uit elkaar te vallen. Als de compagnie omsingeld wordt door een vijandig regiment en ver in de minderheid is met zijn manschappen, moeten de mariniers een rauwe en alles in beslag nemende strijd leveren. Een ervaring die hen voor altijd zal veranderen.

zoeken in:
avatar van robbrouwer58
2,0
Op de achterflap staat dat Karl Marlantes 30 jaar over dit boek heeft gedaan. Dat en het oorlogsthema 'Vietnam' beloofde mij een doortimmerde mix van drama en geschiedenis. Helaas komt het verhaal niet verder dan in de hitte van de strijd oorlogje spelen; pief, paf, poef.

Melchert
Ja er werd inderdaad veel gepieft gepaft en gepoeft, maar daarentegen laat het boek juist zien wat er naast die strijd, wat in een oorlog nu eenmaal voorkomt, er voor een achterbakse carrierezucht heerst. Wat er een rascisme heerst. Het boek geeft de hopeloosheid aan van het voetvolk wat gebruikt wordt door mensen die alles aan grijpen om beter te worden. Dit boek laat de spagaat zien van hen die beter willen maar in een maatschappelijke positie terecht zijn gekomen waarin een dergelijke keus niet meer mogelijk is. Dit boek laat geloof zien zoals het ook kan zijn, het vertrouwen, de hoop. Dit boek laat zien de liefde voor het leven, de medogenloosheid en hoe die vaak hand in hand gaan. Nee, dit is geen ordinaire verheerlijking van de strijd, maar juist een eerlijke weergave van wat er in zo'n periode allemaal gaat spelen. Niet boeiend tot het eind, maar zeker een van de betere boeken over deze afschuwelijke oorlog.

5,0
robbrouwer58 schreef:
Op de achterflap staat dat Karl Marlantes 30 jaar over dit boek heeft gedaan. Dat en het oorlogsthema 'Vietnam' beloofde mij een doortimmerde mix van drama en geschiedenis. Helaas komt het verhaal niet verder dan in de hitte van de strijd oorlogje spelen; pief, paf, poef.


Het is volgens mij helemaal niet de bedoeling van het boek om verder te komen dan de hitte van de strijd en de algemene sfeer en ontberingen rondom deze strijd. Dit boek laat juist een keer niet de geromantiseerde strijd zien en de focus ligt daarbij ook niet op het 'pief, paf, poef' zoals jij het noemt.

Marlantes volgt in dit boek een jonge sergeant die zich tussen al gevestigde Vietnam-soldaten staande moet houden in een wereld van ontberingen, racisme, vriendschap aan de frontlinie en frictie tussen de hoger geplaatsten en de veldsoldaten. Om dit te beschrijven neemt Marlantes de tijd en naarmate het boek verder vordert word je ook verder meegesleurd in de sfeer en gebeurtenissen in het boek. Voor mij persoonlijk het beste boek over Vietnam tot nu toe.

Cryptopsy
Een interessant en naar het schijnt zeer realtistisch boek. Aanvankelijk was ik behoorlijk gegrepen door het verhaal, maar na een bladzijde of 400 vond ik het zo langzamerhand wel mooi geweest.
Ik ben dol op dikke boeken, maar dit boek bleef me niet voldoende boeien (heb het overigens wel uitgelezen).

Ik had gehoopt wat wijzer te worden over de misdaden tegen de burgerbevolking door Amerikaanse soldaten, maar hier wordt in het boek met geen woord over gerept.

Een aardig boek, maar mijn verwachtingen zijn helaas niet waar gemaakt.

4,0
Prachtig verhaal. Ik had dit boek al sinds maart liggen maar was er niet aan toe gekomen. In het begin vond ik het een beetje lastig inkomen, maar op gegeven moment kon ik m niet meer neerleggen, en heb ik iets van 350 blz. in een week doorgelezen. Weinig boeken weten me echt te raken, maar van deze kreeg ik toch echt af en toe een brok in mn keel.

avatar van centurion81
4,5
Burmashave vertelt m.i. hierboven heel mooi waar het boek over gaat (wel luitenant ipv sergeant). Het perverse verschil in perceptie en beleving tussen de soldaat in het veld en de officieren die de lijntjes uitzetten is wat mij het sterkst bij zal blijven aan dit boek.

4*

avatar van Jasper
4,0
Intrigerend boek. Wat me vooral bij zal blijven is hoe goed de zinloosheid van de Vietnamoorlog naar voren komt. Effectief is er tussen de situatie aan het begin van het boek en het einde weinig veranderd. Er zijn alleen heel veel doden gevallen.
Een nadeel was wel het grote aantal personages. Ik vond het lastig om me bij alle hoofdrolspelers een gezicht voor te stellen. Je bent daardoor ook niet aangedaan als zo'n figuur iets ergs overkomt.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:52 uur

geplaatst: vandaag om 09:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.