menu

Ghost Story - Peter Straub (1979)

Alternatieve titel: Het Kwaad

mijn stem
3,75 (14)
14 stemmen

Engels
Griezel

510 pagina's
Eerste druk: Coward, McCann & Geoghehga, New York (Verenigde Staten)

Vijf heren op leeftijd hebben een genootschap waarbij ze elkaar verhalen vertellen, soms waarheid en soms fictie. Wanneer een van de vijf overlijdt verandert de toon van de bijeenkomsten, de verhalen worden steeds griezeliger. Bovendien krijgen de heren te maken met bovennatuurlijke verschijnselen en gebeurtenissen. Dan valt de winter in, koud met veel sneeuw, die het dorp isoleert van de omgeving. Vanaf dat moment komen de gebeurtenissen in een stroomversnelling.

zoeken in:
5,0
Eigenlijk is de Nederlandse titel veel beter gevonden dan de titel die Straub er zelf aan gaf... ik was best verbaasd toen ik de Engelse titel zocht voor het toevoegen hier. 'Het Kwaad' is zo'n veelzeggende titel.
Het boek wordt in elk geval goed opgebouwd, en als de sneeuw invalt voel je als lezer zelfs de kou.
Het laat duidelijk zien waarom Straub zo'n goeie partner voor King was om 'De Talisman' te schrijven.

avatar van Yak
Yak
Vroeger, toen de bibliotheekbus nog elke woensdag in ons durpke kwam ( ), was ik helemaal verslingerd aan dit boek. Ik ga 'm snel eens herlezen, kijken wat ik er nu nog van vind.

3,0
Ik had vele goeie dingen over dit boek gelezen, maar ik moet zeggen dat het een beetje tegenviel toen ik het uitlas. Wellicht waren mijn verwachtingen iets te hoog.

3*

avatar van PeterW
3,5
PeterW (crew)
djerkson schreef:
Ik had vele goeie dingen over dit boek gelezen, maar ik moet zeggen dat het een beetje tegenviel toen ik het uitlas. Wellicht waren mijn verwachtingen iets te hoog.

3*


Ben ik met je eens.

avatar van DMF
3,5
DMF
Dit boek stond al een tijdje op de planken, maar het lezen van dit verhaal kwam er nooit van. Het boek staat bekend als een klassieke horrorroman en het leek me prima om het leesjaar 2011 daarmee te openen. Het is een vermakelijk verhaal, maar een klassieker is het in mijn ogen niet.

Van Peter Straub las ik al eens 'De Talisman', die hij in samenwerking met Stephen King schreef. Dat boek stak plottechnisch geweldig in elkaar, maar was hier en daar wat aan de langdradige kant. Vrijwel hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden over dit boek: de plot is aardig, maar Straub had het ook in honderd pagina's minder kunnen vertellen naar mijn idee. Er zitten nogal wat passages in die veel korter beschreven konden worden of zelfs helemaal achterwege hadden kunnen blijven.
Het begint allemaal vrij mysterieus en dat sfeertje weet Straub lang vast te houden. Het verhaal concentreert zich om het "Chowder Genootschap", een groep mannen op leeftijd die elkaar spannende verhalen vertellen. Die spannende verhalen blijken echter kwade krachten op te roepen en vanaf daar begint het verhaal pas echt. Voordat het zover is, zijn er echter al een pagina of tweehonderd verstreken waarin niet bijzonder veel gebeurde. Gelukkig schrijft Straub alleraardigst en zijn de personages - met name de oudjes - prima te pruimen.
Het Chowder Genootschap is gevestigd in het dorpje Milburn. Zoals in veel verhalen wordt dat dorpje van buitenaf geteisterd door een kwaad waar het Chowder Genootschap de vinger op probeert te leggen. Dat lukt hen niet alleen; buitenstaanders zijn nodig om de geheimen te ontrafelen.

Tussendoor zijn er nog een aantal flashbacks te vinden en een verhaal van één van de Chowder-leden, Sears James. Zowel de flashbacks als het spannende verhaal van Sears waren absoluut de moeite waard en dienden het verhaal wél. Langzaam maar zeker ontrafelt Straub de geheimen van het heersende kwaad, maar eigenlijk blijft het allemaal wat oppervlakkig en nog vrij vaag, ondanks de vele pagina's die Straub gebruikt. Straub wisselt erg vaak van invalshoek: veel personages hebben een eigen verhaal waar veel aandacht naar uit gaat. Echt vloeiend is dit niet aan elkaar geschreven en dat maakt dit boek niet een boek die je zomaar even opzij legt.
Ik hoopte op een ontknoping waarbij wat meer duidelijk zou worden, maar dat zat er niet echt in. De personages maken opeens ook wel opvallend veel naïeve keuzes om de confrontatie maar aan te gaan, waardoor het allemaal wat geforceerd overkwam.

Desalniettemin is Het Kwaad wel een boek dat ik met veel plezier gelezen heb. Echt eng werd het nergens en het was hier en daar echt wat te langdradig, maar de personages steken heel aardig in elkaar en het mysterieuze sfeertje beviel me wel. Niet de huiveringwekkende klassieker waar ik op hoopte, maar prima leesvoer voor een paar koude dagen.

* * * ½

4,5
Ben niet erg thuis in dit genre, maar ik heb genoten van dit spannende boek.

avatar van Insignificance
4,5
Traag was me verteld. Als waarschuwing. Daar heb ik niet of nauwelijks last van gehad. Integendeel. Het tempo vormt juist een meerwaarde. Doordat Straub zo breed uitwaaiert, krijgen ontwikkelingen een natuurlijke cadans, spreken de meeste karakters tot de verbeelding, gaat het stadje Milburn bestaan, wint het boek aan sfeer en krijgt de horror de kans om onder de huid te kruipen. Althans, meer dan wanneer alles vooral in het teken zou staan van het maar domweg voortduwen van de plot. Gevarieerd en geraffineerd verteld ook. Straub maakt er wat van, zonder het te overdrijven. Fijne balans. Ik moest er even inkomen, maar daarna verslavend; heen en weer geslingerd tussen intrigerend en sinister. Speciale vermelding voor Dr. Rabbitfoot en z'n bandje. Koude rillingen als hij noten komt spelen, telkens weer. Straf boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:54 uur

geplaatst: vandaag om 18:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.