menu

Lord Jim - Joseph Conrad (1899)

Alternatieve titels: Toean Jim | Lord Jim: A Tale

mijn stem
4,02 (21)
21 stemmen

Engels
Avontuur / Psychologisch

451 pagina's
Eerste druk: Blackwood's Magazine (periodiek), Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)

Zeeman Jim is op een hem verwijtbare manier betrokken bij een ramp met de boot 'Patna' die 200 pelgrims vervoerde. Hoewel andere bemanningsleden inclusief de kapitein vluchtten, wordt Jim hiervoor als enige berecht. Hij verliest zijn recht om stuurman te zijn. Marlow, die het verhaal van Jim aan zijn vrienden vertelt, neemt Jim na de rechtszitting op sleeptouw door baantjes voor hem te zoeken. Dit lukt pas goed als hij wordt voorgesteld aan de oude mysterieuze Stein die hem een baan als vertegenwoordiger bezorgt op zijn handelspost in Patusan op Borneo. Daar lijkt het Jim eindelijk voor de wind te gaan. Na jaren van aanvankelijk succes, waarin hij aan eigen eerherstel werkt en het respect van de inheemse bevolking verwerft, slaat ook hier het noodlot toe.

zoeken in:
avatar van argus
3,5
Dit boek kun je online lezen, b.v. hier, maar ook op bibliomania.com.

5,0
En dan weet je weer: juist, daarom lees ik boeken. Om vertwijfeld Lord Jim ter zijde te leggen, verdwaasd door het zoekerige schrijven van Conrad. Het is een relaas met gaten, en net in die gaten bevindt zich de kern van deze roman.

Het raadsel bevindt zich in de handeling van Jim: plotseling vindt hij zichzelf terug in een reddingssloep, realiseert: "Mijn carrière is voorgoed verloren"

Dat manoeuvre lijkt me een teken van menselijke lafheid, dit geheel in contradictie met wat hem opgedragen werd (in wezen: een zeeman vlucht nooit, hij gaat onder met het schip). Lord Jim bevat een immens wantrouwen in het mensbeest (zoals John Gray stelde), zullen trendwatchers stellen. Of kunnen we stellen dat Lord Jim het nodige sceptisisme plaats bij de mens? Net zoals de Patna strandt op "iets", strandt de menselijke conversatie op "iets".

Kronkelig geschreven bovendien. Het is zo'n boek waarvan je het verhaal achteloos kunt neerpennen op een bierkaartje. Net zoals het voor de wandelaar moeilijk is te omschrijven waarom die ene trektocht eruit springt, is het voor mij (voorlopig) onmogelijk de kracht van dit boek in zinnen te vervatten

avatar van eRCee
4,0
Geheel tegen mijn gewoonte in heb ik Lord Jim in de originele taal gelezen, en ik vraag me oprecht af of ik het boek in vertaling niet nog beter zou hebben gevonden. De stijl van Conrad is namelijk vrij complex en zijn woordkeuze bij tijden archaïsch.
Met deze kanttekening kan ik echter wel stellen dat Lord Jim een prachtig geschreven en vooral superieur verteld verhaal is. Conrad speelt met zijn lezer door telkens hints te geven over het verhaalverloop maar de invulling dan geheel verrassend te laten zijn, en dat in verschillende etappes. Het verhaal kent namelijk een aantal fases (globaal zijn dat er volgens mij vier), waarin telkens de setting anders is van zowel de manier waarop het verteld wordt als de situatie waarin Jim zich bevindt.
Gaandeweg wordt het beeld van de hoofdpersoon steeds duidelijker, in zowel zijn tragiek als zijn grootsheid. Hieruit voortvloeiend zijn er enkele algemene en meer specifieke bespiegelingen over het menselijk bestaan. Waar het volgens mij om gaat is het gapende gat dat er bestaat tussen de realiteit en het beeld dat iemand van zichzelf heeft, hoe je daarmee omgaat en ook hoe omstandigheden die je niet zelf in de hand hebt bepalen of en in welke mate je hiermee geconfronteerd wordt. Menselijke lafheid, wat Zachary Glass hierboven aanstipt, vind ik een wat te smalle omschrijving en daarnaast ook niet helemaal juist, omdat er in de daden van de hoofdpersoon geen echte lafheid schuilt, volgens mij. Overigens is Lord Jim typisch zo'n boek waarbij je de psychologie van de personages bijna denkt te vatten tijdens het lezen, en dan nog niet helemaal, terwijl het achteraf vrijwel onmogelijk is om het onder woorden te brengen (daarin ben ik het wel helemaal eens met Zach).
Ondertussen weet Conrad overtuigend het zeemansleven op te roepen, met prachtige sfeerpassages over de natuur. Bij tijden is het behoorlijk indrukwekkend, vooral het relaas over het ongeluk met de Patna als het cruciale middelpunt van het verhaal. Het boek pakt je dan ook helemaal in (zoals dat in Heart of darkness eveneens gebeurt), terwijl ik in de laatste delen soms wat meer moeite had om er bij te blijven. Desondanks zijn de ontwikkelingen hier zeer passend en maken ze het verhaal helemaal af, geven ze een diepte die er niet was geweest als het boek zich had beperkt tot de Patna-gebeurtenis.
Een geweldig verhaal dus van een groot schrijver, ik hoop Lord Jim ooit nog eens te herlezen in het Nederlands.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:05 uur

geplaatst: vandaag om 04:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.