menu

Prolegomena - Immanuel Kant (1783)

Alternatieve titels: Prolegomena to Any Future Metaphysics | Prolegomena zu einer Jeden Künftigen Metaphysik, die als Wissenschaft Wird Auftreten Können

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Duits
Ideeënliteratuur

222 pagina's
Eerste druk: Hartknoch, Riga (Rusland)

In 1783, drie jaar na het voltooien van de ''Kritik der reinen Vernunft'', geeft Kant in de ''Prolegomena'' een systematisch overzicht van de grondgedachten van die ''Kritik''. De ''Kritik'' werd moeilijk toegankelijk gevonden en dikwijls verkeerd begrepen. In de ''Prolegomena'' legt Kant daarom de grondgedachten van de ''Kritik'' opnieuw uit. Door een kritische zelfbegrenzing van de zuivere rede probeert Kant de metafysica een nieuwe en wetenschappelijke grondslag geven.

zoeken in:
4,0
Het boek dat een "samenvatting" is van Kant's grote werken, de drie Kritieken. "Samenvatting" omdat het toch geen echte samenvatting is, maar meer een leeshulp bij de Kritieken.

Zelf doorgenomen tijdens het eerste jaar van mijn studie waarbij mij voornamelijk de helderheid van zijn uiteenzetting op is gevallen. Kant wordt altijd als zeer analytisch beschouwd, maar dit boek is redelijk goed door te komen.

Waar ik zelf vooral onder de indruk ben is zijn behoud van een vrije wil, die ondanks vele kritiek vanuit bijvoorbeeld de neurowetenschappen mijns inziens overeind blijft en niet in gevaar komt door deze "nieuwe" wetenschappen. Het is een minimale vorm van een vrije wil, maar ik denk de enige die op dit moment overeind blijft staan in het filosofisch/wetenschappelijk debat.

Via sparknotes (zoek via google) is een goede leeshulp te vinden bij deze Prolegomena. Mocht je er niet door heen komen kun je deze gebruiken om Kant beter te begrijpen.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:59 uur

geplaatst: vandaag om 22:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.