menu

Mene Tekel - Nescio (1946)

mijn stem
3,57 (27)
27 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

48 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

'Mene Tekel' bestaat uit een aantal schetsen en korte verhaaltjes. Behalve het titelverhaal zijn dat ‘Buiten-IJ’, ‘Vae Victis’, ‘Een lange dag’, ‘Pleziertrein’ en ‘Dit jaar’. In ‘Mene Tekel’ vertelt Bavink aan zijn vrienden Bekker en Koekenbakker over het bezoek dat hij heeft gehad. Er is een mannetje bij hem geweest, in opdracht van een tijdschrift. Het mannetje had niks aan Bavink, omdat het mannetje als een tijdschrift praatte en Bavink niet. In 'Buiten-IJ' maken Koekebakker, Bavink, Bekker, Hoyer en Kees Ploeger een wandeling buiten Amsterdam. Via de Zeeburgerdijk laten ze de stad achter zich. De sfeertekening van het land is idyllisch en sereen, de gesprekken idealistisch.

zoeken in:
avatar van Theunis
3,5
Weer een prachtig bundeltje verhalen van Nescio. Niet zo sterk als Boven het Dal, maar het lezen meer dan waard.

avatar van Pecore
2,0
Qua vorm is het best aardig. Mooie zinnetjes, fraaie beschrijvingen van het landschap en leuk ouderwets taalgebruik. Maar helaas deed het me verder helemaal niks. Het gebrek aan inhoud begon me zelfs tegen te staan.

avatar van mjk87
3,0
geplaatst:
Mooie sfeerschetsen, vooral als de landschappen en bovenal de perioden van het jaar waarin de verhalen zich spelen worden beschreven. Erg goed en invoelbaar gedaan met veel gevoel voor typische gevoelens en met rake constateringen over die perioden. Inhoudelijk vond ik het allemaal wat minder boeiend waardoor de meeste korte verhaaltjes toch nog lang aanvoelden. 3,0*.

avatar van JJ_D
3,5
geplaatst:
Hoe Nescio de absurditeit van het leven weet te capteren, in schijnbaar willekeurige levensflarden – dialogen uit de mond van mensen die er niet bij lijken te horen, niet heus kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven, als het ware naast de alledaagse beslommeringen bestaan, in een vacuüm van borrels, kameraadschap, meisjes met blauwe ogen, het landschap waarin de tijd zowel tot uiting komt als er geen vat op heeft…

Geen grote verhalen, inzichten of ontboezemingen in deze bundel, bijna te dun en te banaal om veel gewicht te geven, en toch... Toch leert de lezer deze verzameling figuren lief hebben om hoe ze het bestaan op hun manier proberen omarmen: onhandig, stamelend, stuiterend, hoog van de toren blazend doch in essentie petieterig en onmondig jegens de grote krachten die het universum beheersen.

Kortom, een duizelingwekkend “gewoon” portret van wie wij zijn, allemaal?

3,25*

Gast
geplaatst: vandaag om 19:09 uur

geplaatst: vandaag om 19:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.