menu

Canale Mussolini - Antonio Pennacchi (2010)

Alternatieve titel: Het Mussolinikanaal

mijn stem
3,90 (5)
5 stemmen

Italiaans
Historisch / Streek/Familie

460 pagina's
Eerste druk: Mondadori, Milaan (Italië)

In de jaren dertig legde het fascistische Italië in razend tempo een onbegaanbaar moerasgebied ten zuiden van Rome droog. Malariamuggen werden verdreven, steden verrezen, en de landbouwgrond werd verdeeld onder duizenden arme, landloze pachtboeren uit Noordoost-Italië. Centraal staan drie generaties Peruzzi. Pioniers voelen de Peruzzi’s zich, als ze zich in een van de de gloednieuwe boerderijen mogen vestigen en het eerste graan mogen zaaien op hun strak afgemeten kavel. Vroeger emigreerde je naar Amerika, maar nu is de Agro Pontino (Pontijnse moerassen) de aangewezen plek om een nieuw leven te beginnen. Iedereen werkt op de velden. Voelen ze zich eerst nog aangetrokken tot het socialisme, gaandeweg transformeren ze zich tot rasechte fascisten. De een na de ander wordt opgeroepen voor een oorlog en trekt strijdlustig richting Oostenrijk, Ethiopië of Rusland. Wanneer ze weer terug naar huis keren wachten hen daar in de eerste vruchtbare jaren nog bergen salami en polenta, maar naarmate de Tweede Wereldoorlog vordert is er nauwelijks nog iets over...

zoeken in:
avatar van eRCee
Ger Groot schrijft over dit boek in het NRC:

"Knap weet Pennacchi de meanderende manier waarop de orale cultuur van oudsher haar relaas doet in het verhaal van Pericles te laten terugkomen. Nooit gaat de vertelling van A naar Z. Steeds weer zijn er uitweidingen, soms vele bladzijden lang, voordat de draad weer wordt opgepikt. Ook al lijkt Pericles almaar rondjes te draaien door het verleden, altijd weer krijgt hetzelfde verhaal daar een nieuwe wending en onverwachte verrijking door."

NRClux

Gast
geplaatst: vandaag om 02:41 uur

geplaatst: vandaag om 02:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.