menu

Before I Go to Sleep - S.J. Watson (2011)

Alternatieve titel: Voor Ik Ga Slapen

mijn stem
3,67 (98)
98 stemmen

Engels
Thriller / Psychologisch

368 pagina's
Eerste druk: Doubleday, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Christine wordt ’s ochtends wakker in een vreemd bed, in een vreemd huis, naast een man die ze niet kent. Ze herinnert zich niets van wat er die nacht is gebeurd en besluit snel haar kleren aan te trekken en naar huis te gaan. Maar dan ziet ze zichzelf in de spiegel. Christine herkent zichzelf niet: ze is veel ouder dan ze dacht. De man vertelt haar dat hij Ben heet en dat ze al tweeëntwintig jaar getrouwd zijn. Dat ze in haar eigen huis is. En dat haar geheugen jaren geleden is aangetast door een ernstig ongeluk. Elke nacht als Christine gaat slapen worden haar herinneringen gewist. Elke ochtend opnieuw moet iemand haar vertellen wie ze is. Christine is volledig afhankelijk van Ben. Maar als ze op advies van haar dokter een dagboek gaat bijhouden, ontdekt ze dat Ben haar lang niet alles vertelt.

zoeken in:
veggieburger
Geniaal boek, het verhaal zit uitstekend in elkaar waarbij ook echt alles klopt. Spanning wordt heel langzaam opgebouwd maar het duurt echt tot het einde totdat het duidelijk wordt hoe de vork in de steel zit in een verbijsterend slot.

avatar van superfreak
4,0
Inderdaad heel mooie spanningopbouw. Ik vond alleen het eind allemaal iets te makkelijk. Alles wordt wel eenvoudig opgelost.
Verder vind ik het een zeer origineel vehaal en het leest als een trein.

vermeerf
Hoewel ik het slot op een gegeven moment wel aan zag komen vond ik het een erg goed boek. Mooi opgebouwd en de schrijver speelt nergens vals (wat makkelijk zou kunnen door de hoofdpersoon zich toch ineens iets te laten herinneren). Indrukwekkend debuut!

avatar van JeffreyvdK
3,5
Heel sterk geschreven. Ik ben het eens met Veggieburger: aan het eind zie je pas echt hoe de vork in de steel zit. Tussendoor vraag je je ook vaak af: 'Hè, hoe zit dít dan? Waarom doet Ben dit?'.

De spanning zit met name op drie derde deel van het boek. Vanaf daar leest het onwijs snel weg, omdat je wilt weten hoe het boek afloopt.

Dit boek krijgt drieënhalve ster van mij.

2,5
Inderdaad een erg origineel uitwerkt idee. Ik vond het alleen wel erg lang duren voordat het een beetje spannend werd.

avatar van AmazingPP
5,0
Wat een goed boek is dit! En zeker voor een debuut. In het begin lijkt het boek een beetje te kabbelen, maar dan vallen je ineens namen op die je nog niet hebt gelezen en daarna worden die namen dan pas uitgelegd. Heel langzaam begint het verhaal je te pakken en laat je niet meer los tot het zinderende einde. Ik kon het boek moeilijk weg leggen. Ik ben benieuwd wat we nog van deze schrijver te lezen krijgen. Dit boek: 5 *!!

avatar van Tiny79
5,0
Dit boek is een absolute aanrader. Maar lees het alleen als je er de ijd voor hebt. Je wil het echt in één adem uitlezen. Wat een goed uitgangspunt zeg! Je voelt al wat aankomen als je aan deel 2 begint. In deel 3 komt de aap uit de mouw.
Dit boek geef ik een 5

1,5
Wat een flauw boek, lijkt erg op Nicky French, saai en volstrekt niet spannend, wel leuk gevonden allemaal.

avatar van AlineLawine
3,0
Aardig boek met vooral een heel erg intrigerend concept. Helaas werd dit concept van geheugenverlies naar mijn gevoel niet voldoende benut, aangezien ze steeds tot in de details weet wat er gebeurd is door het dagboek. Ook kon ik me soms wat ergeren aan de schrijfstijl van de dagboekpassages; hoe zou zij nu al die details kunnen onthouden? Verder was het wel een echte pageturner die zeer vlot leest. Leuk voor tussendoor.

avatar van liv2
3,5
Mooi en origineel concept. Ik ben geen thriller-lezer, nooit geweest. Daarom vroeg ik mij ook, tijdens het lezen van dit boek af waarom dit boek eigenlijk een thriller is? Dit boek moet het toch echt niet hebben van 'de spanning' maar wel van een zeker 'psychologisch spel' waar je als lezer, net als het hoofdpersonage, telkens weer teruggeworpen wordt in de tijd. Dit gegeven maakt dit boek mooi, en is ook zeer goed uitgewerkt. Ik heb gewoon het gevoel dat de schrijver dit concept wilde gebruiken maar ergens heen moest met zijn verhaal.... En dat er daarom een thrillersfeertje, 'wat is er toch gebeurd' verhaaltje aan is opgehangen....

avatar van Lalage
4,5
Wat een goed boek is dit! Het blijft steeds spannend, maar vooral het laatste deel is echt adembenemend. Bovendien is het onderwerp boeiend: hoe is het om elke dag wakker te worden zonder je te herinneren wat er de jaren ervoor is gebeurd?

Het verhaal pakte me trouwens al vanaf de eerste bladzijde en het was spannend vanaf het moment dat ze het dagboek vindt.


avatar van annemieke09
5,0
Echt HEEEEEEEL GOED! Moet je gelezen hebben!!!!

BeanDirection
Vrij goed boek van SJ Watson! Het plot is doordacht en de personages hebben een goed opgesteld figuur. Wat er al eerder gezegd werd is dat het 3/3 deel van het boek pas echt spannend wordt, maar voor mij bleven sommige dingen nog een raadsel, omdat het einde een beetje gehaast is.

Vorige week zijn de opnames begonnen van de verfilming van dit boek:
Before I Go to Sleep (2013) - MovieMeter.nl

avatar van Bibi23
2,0
Hoewel ik grote verwachtingen had van het boek, viel het tegen. Er zat geen spanning in en het verhaal was te doorzichtig. Halverwege het boek wist ik al hoe het zou eindigen. Jammer dat hij al tijden een plaatsje in de Bruna toptien van de spanning vasthoudt, ik had daar liever een ander boek zien staan.

avatar van stefan dias
3,0
Het is wel spannend en aardig om te lezen, maar weer maar eens iets over iemand met geheugenverlies en uiteindelijk is het toch maar een 'wie heeft het gedaan?'. Dan klap ik zo'n boek dicht en ben het alweer gauw…euh… vergeten.
Bovendien is er ook nog zo'n ongeloofwaardig happy end aan gebreid, dat het me niet verbaast dat men hier een lekker commerciële film van gaat maken.

avatar van liv2
3,5
stefan dias schreef:
uiteindelijk is het toch maar een 'wie heeft het gedaan?'. Dan klap ik zo'n boek dicht en ben het alweer gauw…euh… vergeten.
.


Inderdaad, en je weet alles toch vrij snel.....

3,5
Een heel onderhoudend boek, goed en vlot geschreven, met een uitermate origineel concept. Al lijkt het in praktijk toch allemaal relatief vlot te gaan voor het hoofdpersonage. Al die informatie dag na dag verwerken, correct aanvoelen, aanvullen, er iets mee doen... Het niveau van detail... En de clue zie je inderdaad wel een eindje op je afkomen.

Al bij al zeker de moeite waard.

2,0
Langdradig en voorspelbaar.

avatar van manonvandebron
3,5
Het is vanuit een vrouwelijk standpunt geschreven, maar de schrijver is wel degelijk een man. Het subjectieve vertelperspectief, de vlotte stijl en de tijdstructuur met de dagbroekfragmenten zijn de sterkste punten. Qua spanningsopbouw zit het goed ineen. Het begint langzaam met veel aandacht voor de psychologische kant, en werkt dan geleidelijk naar een climax toe.

Sommige verhaalelementen zijn niet erg geloofwaardig: de aard van haar geheugenverlies en de dokter die haar in het geheim behandelt. Het is spijtig dat het dagboek verbrand wordt op het einde. Hoe verklaar je dan dat we de tekst nog kunnen lezen?.

Het is een vlot leesbaar, spannend en origineel boek, maar pure fictie en niet volledig ernstig te nemen.

avatar van prikadel
2,5
Ik heb over 3/4de van het boek ruim 2 jaar gedaan! Dodelijk en dodelijk saai! Toch besloten verder te lezen! Opeens kreeg het boek een spannende wending en was het laatste gedeelte van het boek echt goed! Beetje jammer van het eerste gedeelte.

avatar van lana65
3,0
Goed verhaal...liep anders af dan ik verwachtte..dus dat geeft extra kwaliteit af....leest als een tiet....mooie kaft ook...echt een aanrader.....wel verbaasd dat dit is geschreven door een man

4,0
Heerlijk verrassend boek

Gedetailleerd verteld en geschreven. Las lekker weg!

4,0
Goede thriller en daarbij een uitstekend debuut. Langzaam, maar zeker wordt naar een goed en alleszins acceptabel einde toegewerkt.

avatar van Rufus
3,5
Goed boek. Leest vlot weg.
Het verhaal vond ik prima en zet je soms aan het denken als je dit zelf zou overkomen.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:25 uur

geplaatst: vandaag om 03:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.