menu

Carte Blanche - Jeffery Deaver (2011)

mijn stem
3,20 (5)
5 stemmen

Engels
Spionage

448 pagina's
Eerste druk: Hodder & Stoughton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

James Bond, begin dertig en al een veteraan in Afghaanse oorlog, is gerekruteerd bij een nieuwe organisatie. Opgericht in de wereld van na 9-11, opereert deze onafhankelijk van MI5, MI6 en het ministerie van defensie, en het bestaan ervan is daarom makkelijk te ontkennen. Het doel ervan: het koninkrijk beschermen, tegen alle mogelijke kosten. Een nachtelijke actie roept James Bond weg bij een diner met een mooie vrouw. Het hoofdkwartier heeft een elektronisch gefluister ontcijferd over een aanval later die week, waarbij de slachtoffers in de duizenden zullen lopen. James Bond krijgt carte blanche.

zoeken in:
avatar van thunderball
2,0
Deze gisteren via Bol.com ontvangen.
Boek ziet er mooi uit (mooie Engelse hardcover editie), hoewel de lettering wel erg groot is.

Ik heb er nog niets van gelezen, maar wat me nu al tegen staat, is dat schrijver Deaver nu al weer iets aan Bond gaat veranderen, namelijk om hem niet meer bij MI6 te laten werken.
Ben benieuwd of het een goed geschreven en spannned boek zal blijken te zijn.

avatar van thunderball
2,0
Behoorlijk teleurstellend weer dit nieuwe James Bond verhaal.
Van te voren werd ons op diverse sites voorgeschoteld en lekker gemaakt dat dit in pure Flemingstijl geschreven zou zijn en iedere Bondfan en Flemingfan zou doen watertanden.

Nou, geloof het maar niet!

Als pure thriller is het misschien nog wel aardig, maar zeker niet buitengewoon, maar als Bondverhaal erg middelmatig.

Deaver probeert Bond te updaten door hem van deze tijd te laten zijn, hij is dus een stuk jonger geworden. ZIjn ouders zijn nu pas in 1990 overleden (met een matig (lees: belachelijk) subplotje waarin eerst gesuggereerd wordt dat zijn vader een veradelijke dubbelspion zou geweest kunnen zijn en later wordt dan weer zijn moeder als mogelijke spione naar voren gebracht) en hijzelf is als Afganistanveteraan nog niet zo lang geleden bij de/een soort van Geheime Dienst, maar niet MI6, waar M de dienst uitmaakt en weer een man is.
Ook de afdeling Q bestaat nog, echter er is van Majoor Boothroyd, ofwel Q zelf, geen sprake meer, nu is een Indier daar de leider. Dit vind ik onbegrijpelijk en erg storend.

Het verhaal zelf is vrij saai en heeft niets met de avontuurlijke wereld van Flemings Bond te maken. Het zou zo een plotje kunnen zijn van een zaterdagavond TV film.

De schurk is dan wel goed bedacht: een rijke industrieel, die in vuil- en afvalverwerking doet en opgewonden raakt van menselijk verval, verotting en de dood. Kortom: een typische perverse eigenschap, die zo van een Fleming schurk zou kunnen komen.
Helaas wordt er te weinig met deze schurk gedaan en hoe het met hem afloopt is zelfs een sof van jewelste, waar ik verder maar niets over zal verhullen.

Verder maakt Deaver gebruik van te veel plottwists en dubbele agenda's, wat je eerder in een John Gardner Bondverhaal doet wanen.... en dit bedoel ik bepaald niet als een compliment!

Oh! Bond komt er als vrouwenversierder ook zeer bekaaid af en blijft op het eind met lege handen achter.

Uiteindelijk is dit een zeer zeer matig Bondverhaal geworden, bepaald geen aanrader en ik denk niet dat ik deze ooit nog zal herlezen.

Twee sterren.

avatar van ToetNL
3,5
Helaas geen best boek. Ook ik heb de engelse versie gelezen.

Het begin is ronduit saai en traag.
Veel verwijzingen naar afkortingen, geheime diensten en methodes. Ondanks de uitleg achterin het boek verwarrend en niet nodig.

Het verhaal zelf is dun en lang uitgestrekt en de hoofdpersonen zijn niet boeiend genoeg om het verhaal sterk te maken.
Al moet ik wel vermelden dat het boek na 150blz op gang komt en een stuk prettiger lezen wordt.
Geen aanrader voor de fans of de beginnende 007 lezers.
Jammer...

Gast
geplaatst: vandaag om 14:18 uur

geplaatst: vandaag om 14:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.