menu

Dissimulatio - Rita Monaldi en Francesco Sorti (2011)

Alternatieve titel: Versluiering

mijn stem
1,50 (15)
15 stemmen

Italiaans
Historisch / Thriller

96 pagina's
Eerste druk: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Amsterdam (Nederland)

In het voorjaar van 1647 reist de jonge operazanger Atto Melani van Florence naar Parijs voor een optreden aan het Franse Hof, waar een Italiaanse opera zal worden uitgevoerd. Maar niets gaat zoals het zou moeten en de uitvoering lijkt aan alle kanten te worden tegengewerkt. Langzaam komen Atto en zijn trouwe secretaris op het spoor van een groter plan. Een plan dat tot in de puntjes is voorbereid, dat jarenlang het Franse Hof misleidt en Frankrijk uiteindelijk volkomen zal ontwrichten. De versluiering wordt door het publiek aanschouwd, maar nooit doorzien of begrepen. Uitgegeven ter gelegenheid van de Maand van het Spannende Boek 2011.

zoeken in:
1,5
Na een redelijk begin werd dit "geschenk van de spannende maand" steeds verwarrender en vreselijk moeilijk om doorheen te komen. Een zeer matig boekje.

avatar van cortez
1,5
Een nieuw boekje van m'n favoriete schrijversduo, alleen niet bepaald een goed boekje. Blijkbaar hebben de schrijvers van de uitgeverij serieus moeten schrappen in het verhaal, om naar een hondertal pagina's te gaan, en dat laat zich zeker lezen. Doorgaans meanderen de verhalen rond Atto tot in het extreme door, en kunnen we er barokke beschrijvingen van alles en nog wat in terugvinden, maar in dit boekje werd de materie tot de kern herleid. Tot de historische kern eigenlijk, want van een verhaal rond de personages is maar nauwelijks sprake meer. Het 'geschenk van de spannende maand' lijkt doorgaans geen al te hoge toppen te scheren, en doet dit ook nu zeker niet. Een atypisch en teleurstellend verhaal van Monaldi & Sorti.

avatar van predator
1,0
Zeer teleurstellend inderdaad, omdat ik normaal gesproken de boeken van het duo geweldig vind. Maar dit leek helemaal nergens op, heel jammer.

avatar van ddetmar
1,0
Sinds december woon ik in Brazilië en ben voor het lezen van Nederlandse boeken op een aantal boekhandels aangewezen die en een redelijke website hebben en een goede en uitgebreide keuze, zodoende ben ik een tijdje geleden op Monaldi en Sorti gestuit.
Het eerste boek dat ik van dit schrijversduo las was: "Het ei van Salai". Ik heb ervan genoten en heb direct bij mijn volgende bestelling meer boeken van Monaldi en Sorti aangeschaft. Het was toen de maand van het spannende boek en ik kreeg "de Versluiering" cadeau. Met veel enthousiasme ben ik aan dat boek begonnen en bleef hopen op een klik waarna het voor mij een goed en lekker leesbaar verhaal zou worden. De klik bleef uit, ik heb het boek uitgelezen en bleef teleurgesteld achter. Hoe is het mogelijk dat dit boek als presentje en opwarmer om meer spannende boeken te lezen, door de ballotage ronde is gekomen. Dit boekje nodigt zeker niet uit voor datgene waarvoor het is bedoeld, namelijk: meer spannende boeken lezen en kopen.
De boekenbranche heeft hiermee de plank goed misgeslagen en een beschamend product (vooral voor Monaldi en Sorti) gedrukt en verspreid.
Jammer.

avatar van cortez
1,5
Na het boek Mysterium van Monaldi & Sorti gelezen te hebben, heb ik ook dit boekje er nog eens bijgenomen, aangezien dit een soort vervolg op Mysterium blijkt te zijn.

Eigenlijk kan je dit boekje nauwelijks leesbaar noemen als je Mysterium niet hebt gelezen (en de scores op Boekmeter bevestigen dat alleen maar). Er wordt namelijk heel veel gezinspeeld op gebeurtenissen uit het grotere boek, en ook komen dezelfde personages opnieuw aan bod. Als je enkel Versluiering leest, lijken de personages karakterloze flat characters. Als je eerst Mysterium hebt gelezen, merk je dat de karaktereigenschappen van die figuren hier toch wel aanwezig zijn.

In eerste instantie vond ik dit een grote teleurstelling, maar na Mysterium gelezen te hebben, lijkt het plaatje toch te kloppen (al is dit boek nog steeds niet van het hoge niveau van hun andere boek).

1,0
Doorgaans zijn de Week van het Spannende Boek-geschenken minder sterk dan die van de Boekenweek. Met "Versluiering" is het dieptepunt echter wel bereikt. Stilistisch is het boek een grote puinhoop: er lijken voortdurend allerlei passages uit het niets te beginnen of te stoppen. De zinsopbouw is onnavolgbaar, en niet op een positieve manier. Van een verhaal lijkt nauwelijks sprake te zijn en daardoor is het boek, ondanks de beperkte dikte, een grote worsteling om door te komen. Waarschijnlijk het minst bevredigende (lees: het sléchtste) boek dat ik ooit heb gelezen.

1*

Gast
geplaatst: vandaag om 00:00 uur

geplaatst: vandaag om 00:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.