menu

Dvenadtsat - Aleksandr Blok (1918)

Alternatieve titels: De Twaalf | Двенадцать

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Russisch
Gedichtenbundel
Ideeënliteratuur

14 pagina's
Eerste druk: Viktor Shklovsky, Moskou (Rusland)

"De Twaalf" is een lang, controversieel gedicht dat Blok schreef als reactie op de Oktoberrevolutie van 1917. Het gaat over twaalf soldaten, impliciet vergeleken met de twaalf apostelen, die al vloekend, plunderend en moordend door de straten van Sint-Petersburg trekken tijdens een ijzige sneeuwjacht.

zoeken in:
avatar van slowgaze
4,0
Bloks "De Twaalf" is een behoorlijk directe, maar gelaagde beschrijving van een groep soldaten die door de stad lopen. De toon is zoals gezegd direct, zonder veel saus, hoewel, dat lijkt zo. De religieuze symboliek wordt bij vlagen erg subtiel er doorheen geweefd, hoewel natuurlijk de overeenkomst tussen de apostelen en de twaalf soldaten duidelijk is. Dat Jezus aan het einde ook nog even komt kijken is niet vreemd.

De sfeer wordt ruw neergezet, de stad lijkt uit puur zelfkant te bestaan en er is natuurlijk behoorijk wat bloed vergoten. Dit lijkt bijna aan te sluiten bij rappers als Nas die ook zo een overzicht van hun leven in de stad kunnen geven, maar het afwisselen met duidelijk symbolistische lagen (kleuren, religie, enkele zaken uit Russisch (bij)geloof; het is handig om noten er bij te hebben) geven het toch al indrukwekkende verhaal een interessante extra laag. Ik moet zeggen dat het wel uitdagen is, omdat je soms heel dicht op de tekst moet gaan zitten om metaforen te ontdekken, maar dat is ook wel uitdagend natuurlijk. Een mooi gedicht is het zeker.

Hoewel, mooi? Het is desolaat en uitzichtloos, hoewel het einde natuurlijk verlossing kan betekenen, maar daar geloof ik niet veel van, de soldaten blijven maar deprimerend doorlopen, al komt J.C. langsfladderen. Pijnlijk, zwaarmoedig en lelijk is die tekst, maar daar schuilt vaak de meest bijzondere vorm van schoonheid in.

Overigens is de hele tekst van de Engelsche vertaling hier terug te vinden, inclusief aantekeningen en achtergrondinformatie, ook m.b.t. de historische context: Russia's Great War and Revolution - russiasgreatwar.org

Gast
geplaatst: vandaag om 14:16 uur

geplaatst: vandaag om 14:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.