menu

The Wind in the Willows - Kenneth Grahame (1908)

Alternatieve titel: De Wind in de Wilgen

mijn stem
3,81 (26)
26 stemmen

Engels
Jeugdboek
Natuur

272 pagina's
Eerste druk: Methuen, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Rat, Mole, Badger en Toad wonen alleen en hebben een gezapig leven. Als ze voor het eerst met elkaar in contact komen verandert hun eentonige bestaan. Ze voeren interessante discussies en prikkelen elkaar weer om hun omgeving te ontdekken. Toch zitten er grote verschillen tussen hun karakters. Toad woont op een landgoed en is naast rijk en verwaand wel erg vriendelijk. Rat is rustig, intelligent en woont aan de rivier. Badger woont in het Wild Wood, waar hij gerespecteerd en gevreesd wordt. Verstandig, maar vaak erg humeurig en het liefst alleen. Ten slotte is er Mole, die in een huis onder de grond woont en de meest bange is.

zoeken in:
4,5
mijn lerares in 6 Gymnasium kende dit boek niet.....

4.5 *

4,5
Soms moet je ieder excuus aangrijpen om een boek onder de aandacht te brengen. Welnu, er schijnt deze week een nieuwe Nederlandse vertaling te komen van deze kinderklassieker. Geen idee of die vertaling goed is, maar wat ik wel weet is dat ik enorm heb genoten van dit schattige, grappige, slimme, licht spirituele werk. Meer dan 100 jaar oud, maar nog altijd de moeite waard.

En voor fans van The Office: een van de bijnamen van David Brent was Mr. Toad. Errrg toepasselijk.

avatar van Donkerwoud
5,0
Ontzettend sfeervol boek. Zelden was de magie van Engeland zo goed in beeld gebracht als in deze parabel.

avatar van the Cheshire cat
5,0
Samen met Mol en Rat de rivier op of op bezoek bij de Das in zijn gezellige huisje in het Wilde
Woud...

avatar van the Cheshire cat
5,0
The Wind in the Willows. De titel alleen al verdient een schoonheidsprijs. Dit boek las ik op jonge leeftijd. Later heb ik het nogmaals willen lezen, maar ben daar vrijwel meteen na een paar bladzijdes mee opgehouden. Om de betovering niet te verbreken. De magie van Engeland... Donkerwoud verwoordt het hier erg mooi. In het eerste hoofdstuk van Lewis Carrolls Alice in Wonderland "Down the Rabbit-Hole" vraagt een verveelde Alice zich af wat je hebt aan een boek zonder plaatjes of gesprekken: 'and what is the use of a book,' thought Alice 'without pictures or conversations?' De tekeningen in De Wind in de Wilgen, van de hand van Ernest H. Shepard, zijn ongekend mooi: De Mol die een blij sprongetje in de lucht maakt als hij klaar is met zijn voorjaarsschoonmaak, het roeiboottochtje van Rat en Mol, de picknick aan de rivieroever, Mol die een beetje bang is in het grimmige Wilde Woud, het knusse door een haardvuur verlichte huisje van Meneer Das.. De illustraties zijn al even meesterlijk als het verhaal zelf. The Wind in the Willows is een ode aan het magische Engelse landschap van voor de moderne landbouw.

avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Onlangs tijdens mijn vakantie gelezen. Een prachtig, stijlvol boek. 'The Wind in the Willows' beschrijft de avonturen van Mole, Ratty, Badger en Toad, weliswaar dieren maar eigenlijk mensen in dierengedaante. Het boek begint als dierenverhaal maar de dieren- en mensenwereld lopen met name in het tweede deel aardig door elkaar. Het is een nostalgisch verhaal dat een ideaal soort Engeland beschrijft zoals dat ten tijde van koning Edward bestond, tussen 1900 en de Eerste Wereldoorlog. Een tijd toen de wereld nog in orde was en de maatschappelijke verhoudingen in Engeland heel duidelijk waren. Verder is het boek een ode aan het groene, idyllische Engelse platteland, het gezellige huiselijke leven en aan de onbezorgde jeugd. Een genot om te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:20 uur

geplaatst: vandaag om 08:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.