menu

Montauk. Eine Erzählung - Max Frisch (1975)

Alternatieve titel: Montauk

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Duits
Autobiografisch / Psychologisch

207 pagina's
Eerste druk: Suhrkamp, Frankfurt am Mein (Duitsland)

Niets is verzonnen: Max Frisch vertelt over Max Frisch, over een weekend dat de beroemde oudere schrijver doorbrengt met een jonge fotografe, tijdens een bezoek aan New York. Montauk is een Indiaanse naam, aanduiding voor de noordelijke punt van Long Island, honderdtien mijl van Manhatten vandaan. Daar speelt zich dit weekend van een liefde zonder voorgeschiedenis en zonder nasleep af, uitsluitend direct, nu beleefd. 'Montauk' is een poging om erachter te komen in hoeverre met het feitelijke materiaal van de werkelijkheid een stuk levensgeschiedenis verteld kan worden. Hoe dicht kan men schrijvend de waarheid benaderen?

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
DIT IS EEN OPRECHT BOEK, LEZER

En wat verzwijgt het en waarom?


Een eigenzinnige creatie van Max Frisch opnieuw, deze vertelling getiteld Montauk. Nóg eerlijker literatuur dan wat zijn romans al bieden, pijnlijk eerlijk zelfs. Er is geen verhaal, alleen een weekend waaromheen in een aantal thema's de oudere schrijver zijn leven onder de loep neemt. Als personage en als verteller spaart Frisch zichzelf niet, hoewel hij ook de mildheid van de ouderdom bezit. De vorm, zoals vaak, experimenteel, met onder andere weerkerende tussentitels, die evenvaak onderdeel zijn van dialoog. Tevens valt het wisselende perspectief op; Frisch switcht tussen 'hij' en 'ik' wanneer hij het over zichzelf heeft. Wat het boek dan precies goed maakt, ik weet het eerlijk gezegd niet. Maar ik hou van de oprechtheid, de bondige stijl, de typische thema's als communicatie en relaties, het persoonlijke, kortom, ik hou van alles wat Max Frisch tot Max Frisch maakt. Montauk is bijzonder en mooi.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:12 uur

geplaatst: vandaag om 14:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.