menu

Koude Grond - Mischa van Vlier (2011)

mijn stem
3,62 (4)
4 stemmen

Nederlands
Avontuur / Sociaal

336 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Rotterdam, zeer binnenkort. De stad staat opnieuw in brand, maar dit keer zijn de bewoners zelf de aanstichters. De zo lang gevreesde rassenrellen razen door de straten en over de pleinen. Moskeeën, kerken en politiebureaus gaan in vlammen op. De staat van beleg is uitgeroepen, maar zelfs het leger slaagt er niet in greep op de situatie te krijgen. Een man kijkt vanuit zijn appartement in het centrum met gemengde gevoelens toe hoe zijn stad ten onder gaat. Hij weet niet hoe het zal aflopen, maar wel hoe deze chaos is begonnen: door hem.

zoeken in:
4,0
Koude Grond

Supergoeie trailer bij dit veelbelovende boek (Coole cover btw). Van Vlier heeft een achtergrond als historicus en journalist en kan een kritische blik op de maatschappij niet worden ontzegd. Superactueel natuurlijk na de rellen in Engeland.

4,0
O ja, Van Vlier is al jaren een gewaardeerde collega-user op MovieMeter en MusicMeter. Steun hem op trailer Koude Grond

avatar van slowgaze
Wie mag Mischa dan wel niet zijn hier?

avatar van centurion81
Klinkt interessant! Ben benieuwd naar de eerste reacties!

Nou, Slowgaze, gewoon iemand die graag leest, en dus ook graag schrijft. Met boekmeter hebik (vooralsnog) niet veel gedaan; ik heb, zoals party zegt, meer op moviemeter gezeten.

Bij deze een eerste recensie:

Rotterdam staat opnieuw in brand (weblog) | Westonline

avatar van slowgaze
A-ha, ik vroeg me af hoe je hier op de site zou heten, maar hier blijk je dus gewoon Mischa te heten. Ik zal die recensie binnenkort eens lezen.

avatar van HankMoody
Hij heeft één fout gemaakt. Rotterdam is allemaal betonbouw. Dat platbrandt voor geen meter. Misschien dat er bij rellen een enkele haringkar in de hens kan worden gestoken, maar zeker geen 400 gebouwen. De haagse voorheen-middenklasse wijken zoals rond valkenbosch / regentesse als decor zou geloofwaardiger geweest zijn.

avatar van Donkerwoud
Ik durf het niet eens te bekritiseren. Straks komt de schrijver zelf nog met nuttige argumenten waarop mijn mening de plank misslaat.

Ik geef het toe, Hank:, de skeletten zullen idd wel blijven staan

avatar van HankMoody
Ik bekritiseer niemand, heb dit bericht van de site gehaald van de link die Mischa wat berichten terug erop heeft gezet.
Vond het wel een grappig bericht omdat er daar ook platbrand in staat.
Maar ik kijk eigenlijk wel uit naar dit boek, behoorlijk controversieel en origineel.
Wanneer komt deze in boekhandels en bibliotheken te liggen?

4,0
Heb m al, was vanaf 29/8 in de boekhandel.

4,0
Lekker boek, beetje 'filmisch' geschreven. Dit lijkt me een bewuste keuze. De schrijver doet geen moeite om zijn inspiratie uit en voorliefde voor met name Scorsese's Taxi Driver te verhullen. Meende o.a. ook een vleugje Day of the Jackal te herkennen. Het thema en de verwijzingen naar film en literatuur worden op een aantrekkelijke manier gemixt met een hedendaags maatschappelijk vraagstuk, waarbij diverse Hollandse (m.n. Rotterdam) en internationale settings elkaar in hoog tempo afwisselen als decor. Het boek neemt je direct mee in een snel avontuur dat, terwijl de hoofdpersoon een interessante ontwikkeling door maakt, een verrassend einde kent. Veel plezier met het lezen, ik had het in elk geval wel

avatar van worm
5,0
Briljant!
Hoe actueel en realistisch.
Ook de 'kleine' plotwendingen die gedoseerd werden weggegeven.
Geweldige schrijver.
Zeer prikkelende schrijfstijl. Eindelijk weer eens schrijver die niet onnodig met woorden strooit. Geen woord teveel. Precies goed. Afgemeten zinnen die net genoeg weggeven.

Nog een keer:

Brilant.

2,0
Geen woord te veel? Naar mijn idee legt de schrijver te veel uit, en erg trefzeker is zijn taalgebruik evenmin. Hij neemt bijvoorbeeld steeds een lange aanloop naar een gebeurtenis, en ook zijn filmverwijzingen krijgen een uitgebreide inleiding en/of uitleg.

Mijn mening is hier in een wat officiëler jasje te lezen.

avatar van worm
5,0
RealTom, daarover verschillen wij dan duidelijk van mening. Ik lees erg veel en één van de meest storende zaken (evenals dat vaak ik films het geval is) is het feit dat veel vertellers geneigd zijn met te veel informatie te strooien.

Van Vlier doet dat juist niet. Neem bv het hoofdstuk op pag 14. over MTV. Briljant. En dan vooral de tekst Ik zapte weg, en vroeg me af waarom ze dit nog een muziekzender noemen..

In één zin verwoord hij de kritiek van een hele generatie die met muziekzenders is opgegroeid. En zo zitten er nog veel meer spitsvondigheden in verwerkt. Zijn stijl doet mij hier en daar denken aan Thomas van Aalten. Die is ook een kei in het strooien met kleine beetjes info(veelal gericht op en tegen de massacultuur) waarachter zich een wereld van direct begrip bevindt.

2,0
Wat mij opviel aan dat hoofdstukje is dat het er een beetje los bij hangt. Op zich geen bezwaar tegen, maar het is zo overduidelijk bedoeld om ook nog even 'spitsvondig' kritiek te leveren op de zedeloze tv-cultuur. Bovendien vind ik het nogal een clichématige gedachte om je af te vragen waarom MTV nog een muziekzender wordt genoemd. Dat is echt een 'duuuuuh-momentje', en dat kom ik liever niet (te veel) tegen in literatuur.

Ik heb het boek nu helaas niet bij de hand, maar ik kan me ook nog herinneren dat hij iedere keer als hij een film noemt ook toelicht waarom hij die film noemt. Terwijl ik het veel interessanter vind om alleen de naam van een film of personage te lezen, en dan zelf op te zoeken (of te weten) wat er achter zit. Dat geeft veel meer voldoening dan als de auteur/verteller het uitkauwt.

avatar van HankMoody
Dat is toch ook gewoon een duuuuuh opmerking en ook nog eens zoutloos geschreven.

Dat is echt een gedachte die iedereen bij MTV heeft!

Misschien beter kritiek te leveren op de tv-cultuur door zich af te vragen wat er met Discovery Channel is gebeurd en waarom die nog een educatieve zender genoemd wordt want die begint steeds meer op MTV te lijken.

Al is dat nog steeds een redelijke duuhhh moment.

avatar van worm
5,0
Ik vind het zeker geen duuuuuh moment.
Maar dat was al duidelijk.

HankMoody, ben het met je eens dat er op de tv-cultuur in het algemeen genoeg aan te merken is. Het is ook niet zo dat ik het 'MTV-moment' het grootste literaire verzinsel ooit vind. Ik gebruikte het als voorbeeld om aan te geven hoe Van Vlier bijna achteloos kritiek levert.
Dat het wellicht enigszins belegen kritiek is, ok (hoewel ik mij niet kan herinnereren dit ooit eerder in literatuur tegen te zijn gekomen) het ging mij er om aan te geven dat ik 'zijn manier van' kritiek leveren geweldig vind.

2,0
Misschien ben je het niet eerder in literatuur tegengekomen omdat het gewoon te voor de hand liggend is?
En achteloos is het ook niet, aangezien hij er een heel hoofdstukje dat geen enkel belang voor de voortgang van het verhaal heeft voor in het leven heeft geroepen. (Beetje lelijke zin )

Gast
geplaatst: vandaag om 09:47 uur

geplaatst: vandaag om 09:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.