menu

Triomf van de Verschroeide Aarde - Thea Beckman (1977)

mijn stem
3,97 (118)
118 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Historisch

320 pagina's
Eerste druk: Lemniscaat, Rotterdam (Nederland)

Matthis is met z'n zestien jaar niet zo'n geweldig soldaat; maar als heraut en secretaris van de ongeletterde held van Bretagne, Bertrand du Guesclin, staat hij zijn mannetje. Veel durf, maar ook veel humor komt boven bij dit moedige verzet van de Bretons tegen de Engelse overheersing. Dan moet Matthis naar Parijs om geld te halen voor het verzet in Bretagne. In Parijs is de eerste burgerlijke revolutie in volle gang; een tijd vol spanning en voor Matthis, die er een dubbele rol in moet spelen, vaak levensgevaarlijk.

zoeken in:
avatar van Freud
4,5
Wat mij betreft is deze trilogie het beste dat Thea Beckman ooit geschreven heeft. Mede omdat wij vroeger vaak in Bretagne op vakantie gingen (en altijd het standbeeld van Du Guesclin in Dinant bezochten uiteraard), en het me zo meer aansprak. Maar ook los daarvan zijn het geweldige verhalen (Du Guesclin is nog steeds een van mijn grootste helden ) met heldhaftige veldslagen die vaak verrassend aflopen, met een behoorlijke lading humor, en veel drama en tragiek. De honderdjarige oorlog is nooit zo boeiend en meeslepend verteld denk ik, en het is dankzij deze boeken een van mijn lievelingsperiodes uit de geschiedenis geworden.

avatar van eRCee
Freud schreef:
Wat mij betreft is deze trilogie het beste dat Thea Beckman ooit geschreven heeft.

Helemaal mee eens. Ik heb ze nog steeds met enige (hoewel steeds verder afnemende ) trots in de boekenkast staan.

4,5
Geweldige trilogie, tientallen keren gelezen. Samen met de Thule trilogie en Kruistocht in Spijkerbroek(en ook nog een beetje Hasse Simonsdochter en De Val Van de Vredeborg) het beste van Beckman.

3,5
Die hele trilogie heb ik tijdens een zomervakantie in Frankrijk gelezen. Leuke jeugdherinneringen

Een werkelijk waar prachtige titel.

avatar van Bassievrucht
4,5
Ook mijn favoriete boeken van haar, en dit is misschien wel het beste deel van de trilogie. Deze trilogie vind ik net een tikje beter dan de Thule-trilogie. Ben aangenaam verrast dat dit boek zo'n hoge score heeft (en terecht!).

@Franz, inderdaad, een prachtige, droevige titel

avatar van J.Ch.
3,5
Nadat ik na jaren Geef me de ruimte! weer herlas en me dat prima beviel, ben ik zo snel mogelijk doorgegaan met deel 2 van de trilogie. Ook dit tweede deel is erg goed bevallen; het zou zomaar eens kunnen dat ik de komende tijd een heleboel boeken ga herlezen...

Waar deel 1 zich voornamelijk richtte op Marie-Claire, is in Triomf van de Verschroeide Aarde de focus verschoven naar haar pleegzoon Matthis Cuvelier. Nu geldt voor beide personages dat ik niet erg warm of koud van ze word, maar desalniettemin blijf ik ze graag volgen vanwege hun belevenissen. Ik vind geschiedenis erg interessant, maar dan wel graag in verhaalvorm, en daar is Thea Beckman toch echt meester in.

We zijn een aantal jaar verder in de honderdjarige oorlog; en het boek beschrijft een aantal jaar in drie perioden. Het eerste deel is verreweg mijn favoriet. Bertrand Du Guesclin, wat een held! Fantastische vent... Zijn slimme streken deden me regelmatig denken aan Michiel de Ruyter (die ooit het dek van zijn schip liet insmeren met boter zodat de enterende kapers hopeloos uitgleden....), ook al zo'n man van het volk die met z'n boerenverstand iedereen versteld deed staan. Du Guesclin is lelijk, arm, van onbeduidende afkomst en ongeletterd, maar ik kan zeker wel begrijpen wat Tiphaine (die mooi, rijk, van hoge afkomst en geleerd is) in hem ziet. Gezond verstand, het hart op de goede plek, één brok moed en onverzettelijkheid.

Het beleg van Rennes is ook het enige wat ik me nog echt goed kon herinneren van dit boek (ik wist nog heel precies dat ze broden gingen bakken met stukken hout van binnen om het te laten lijken alsof er overvloed in de stad was). Matthis in Parijs vond ik wat minder interessant, vooral omdat Etienne Marcel me niet zo boeide (en de Parijzenaars, die met alle winden meewaaien, vind ik een minder sympathiek volk dan de Bretons). De Jacquerie was wel boeiend, maar die krijgen we alleen van een afstand te zien. Het derde deel is niet heel gedenkwaardig, maar wel vermakelijk.

Verder kan ik hier weinig over zeggen dat ik niet al bij het eerste deel van de trilogie heb gezegd. Al met al heel genietbaar. Nog beter zou het zijn geweest als het hele boek zo goed was als het eerste deel. In ieder geval komt Bertrand Du Guesclin terug in het derde deel, dus dat is alvast iets om naar uit te kijken.

avatar van Wally 61
4,0
Heel deze trilogie gelezen.......
op vakantie in Bretagne. Geeft enorm veel meer diepgang aan het verhaal als je er zelf ook rondloopt.
Dus neem de stapel absoluut mee als je naar Bretagne gaat.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:49 uur

geplaatst: vandaag om 05:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.