menu

The Prime of Miss Jean Brodie - Muriel Spark (1961)

Alternatieve titel: Juffrouw Brodies Beste Jaren

mijn stem
3,38 (16)
16 stemmen

Engels
Sociaal

170 pagina's
Eerste druk: MacMillan, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Miss Jean Brodie is een ietwat excentrieke lerares op een Schotse meisjesschool. Ze wil dat haar leerlingen leren hun hart te volgen. Sommigen aanbidden haar, anderen haten haar, maar niemand kan om haar heen.

zoeken in:
avatar van Prowisorio
2,5
Een verhaal over een ietwat excentrieke 'juf' die, uit elke klas die onder haar hoede is, een paar meisjes selecteert om deel uit te maken van 'haar groepje'. Ze heeft haar eigen ideeën over wat belangrijk is in een opleiding en wat niet, voelt zich aangetrokken tot de italiaanse zwarthemden en (later) meer nog tot de duitse bruinhemden en tot overmaat van ramp heeft ze ook nog een (plaatsvervangende) geliefde in de vorm van de muziekleraar van dezelfde school.
De directrice van de school probeert Miss Brodie al jaren kwijt te raken, maar het lukt maar niet... ondanks alle vermoedens, is er nooit hard bewijs... totdat er een meisje uit zo'n speciaal geselecteerd groep haar verraadt.... uiteindelijk. Hypocrytie ten top.

Zo beschreven lijkt het nog best een aardig verhaal, maar het kon me niet erg boeien. Kan ook liggen aan de nederlandse vertaling (oorspronkelijk 1961... derde druk uit 1980 gelezen van Salamander). En waarschijnlijk was wat er zoal beschreven wordt aan gedragingen/uitingen van de diverse personages 40 jaar geleden een stuk schokkender dan nu.... soms maakt dat voor een boek helemaal niets uit, in dit geval kwam het allemaal nogal flauwtjes op me over.

avatar van handsome_devil
4,0
Erg leuk boekje over een intrigerende juf die met haar gedrag en verhalen een onuitwisbare indruk (zowel positief als negatief) achterlaat op 'haar' Brodie-meisjes. Ik vond het boek vooral heel leuk geschreven en heb een aantal keren hardop moeten lachen. Vooral de avonturen van Jenny en Sandy vond ik erg komisch. Ik had voordat ik ging lezen heel erg verwacht dat het personage van Brodie heel erg opgehemeld zou worden en dat het best een optimistisch, hoopvol boek zou zijn, maar Brodie heeft zeker ook heel vervelende kanten en het boek heeft veel meer te vertellen dan ik in eerste instantie gedacht had. Fijne verrassing dus.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:32 uur

geplaatst: vandaag om 07:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.