menu

Bloedgeld - Simone van der Vlugt (1996)

mijn stem
3,70 (37)
37 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Historisch

233 pagina's
Eerste druk: Lemniscaat, Rotterdam (Nederland)

Het is 1653. Reinout van Veghel mag vervroegd uit de gevangenis mits hij aanmonstert op een schip van de VOC dat naar Java in Nederlandsch Indië vertrekt. Er is een tekort aan zeelieden en daarom werft de VOC in herbergen, weeshuizen en ook in tuchthuizen. Reinout monstert aan op de Hollandia en is al dra een volwaardig scheepsmaat. Het leven aan boord is zwaar. Er is niet genoeg vers water en het eten is schaars. Om tijd te winnen besluit de kapitein de Kaapverdische Eilanden niet aan te doen om proviand en vers water in te nemen. Maar dan, als er vervolgens mensen sterven aan scheurbuik, neemt het gemor onder de bemanning toe.

zoeken in:
nicolas
Voor welke leeftijdsgroep is dit bestemd?

4,5
Het boek is echt heel erg spannend en mooi. Het geeft een goed beeld van hoe het was om te varen met de VOC, het rasphuis, het oude Amsterdam, Reinout zelf... echt goed!

4,0
Ik vond het een heel interessant boek. Ook was het een spannend verhaal, het leuke vond ik eraan dat het een goed beeld van die tijd schetst. Ik vond wel dat het wat een afgerafeld einde heeft.

avatar van Arkan
4,0
Een mooi geschreven boek, een jeugdboek wat je ook als volwassene kan bekoren.
Het is mooi om te lezen hoe het er ten tijde van dit verhaal (rond 1653) aan toe ging.
Op de scheepvaartroutes, de piraterij, maar ook in het gewone armoedige bestaan van toen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:56 uur

geplaatst: vandaag om 17:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.