menu

La Casa Verde - Mario Vargas Llosa (1966)

Alternatieve titel: Het Groene Huis

mijn stem
3,50 (8)
8 stemmen

Spaans
Sociaal

427 pagina's
Eerste druk: Seix Barral, Barcelona (Spanje)

In het kleine provinciestadje Piura opent don Anselmo een bordeel. Vier mannen uit de sloppenwijken van de stad zijn regelmatige bezoekers. Een van hen wordt verliefd op een meisje dat in de Amazone-oerwouden door een sergeant ‘gerekruteerd’ is om bij de nonnen op de missie tewerkgesteld te worden. Daarnaast speelt het verhaal van de indiaan Jum die een soort collectief probeert op te richten om de uitbuitende rubberpotentaten te slim af te zijn.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Mijn eerste Llosa en meteen een pittig boek. Vooral in het begin leest La Casa Verde lastig tot zeer lastig. Daarna raak je wat gewend aan de stijl, waarin bijvoorbeeld twee verschillende dialogen die zich afspelen in een andere tijd en plaats (soms met dezelfde personages, lekker handig) door elkaar heen lopen. De manier waarop gesprekken zonder duidelijke leestekens worden geintegreerd in een zin maakt het ook niet makkelijker.

En dan zijn er nog de vele personages. Pas geleidelijk aan leer je ze kennen, ze krijgen steeds meer gestalte naarmate de verschillende verhaallijnen vorderen. Sommige relaties tussen personages begrijp je zelfs pas aan het eind.

La Casa Verde is dus een soort literaire jungle, een wirwar van woorden, bont en kleurrijk. Dat past perfect bij het beschrevene, bij de sfeer van Zuid-Amerika. Knap gedaan van Llosa. En zeker bij de laatste pakweg honderdvijftig pagina's weegt dat wel op tegen de moeilijke leesbaarheid.
Echt top vond ik het helaas ook nergens. Goeie verhalen, maar niet briljant. Knap geschreven, maar niet meesterlijk. Typisch een 'gewoon goed' boek wat mij betreft.

Grappig ten slotte dat op een van de laatste pagina's van deze roman vol geweld, onderdrukking en grof seksisme nog even wordt gesteld dat er geen slechtheid is in de wereld... 3,5*

dutch2
eRCee schreef:

Echt top vond ik het helaas ook nergens. Goeie verhalen, maar niet briljant. Knap geschreven, maar niet meesterlijk. Typisch een 'gewoon goed' boek wat mij betreft.


Aangezien ik hem zelf 5* heb gegeven, ben ik het natuurlijk niet met je eens. De verhalen zijn niet eens zo heel erg origineel (maar wel boeiend), maar wat hij hier met taal doet is naar mijn idee sensationeel. Bij mij voegde die aparte manier van schrijven veel, heel veel toe. Sterker nog, er zijn twee scenes die ik (letterlijk) met stokkende adem heb gelezen. De scene waarin de oude muzikant/pooier het doof/blind/stomme meisje verleidt en de scene met het Russisch roulette.Hiervoor had ik nog nooit zoiets gelezen en hierna alleen nog maar in een andere roman van Vargas Llosa (Gesprek in de Kathedraal). Ik denk trouwens dat jij De Oorlog van het Einde van de Wereld wel heel erg goed gaat vinden. Een epische roman, veel traditioneler in opzet (gewoon lineair) en veel traditioneler qua taal. En een prachtig verhaal bovendien.

avatar van eRCee
3,5
dutch2 schreef:
Ik denks trouwens dat jij De Oorlog aan het Einde van de Wereld wel heel erg goed gaat vinden. Een epische roman, veel traditioneler in opzet (gewoon lineair) en veel traditioneler qua taal. En een prachtig verhaal bovendien.

Dank voor de tip! Ik ga eens in de bieb kijken.

De passages die je noemt, vooral de eerste, zijn inderdaad behoorlijk goed. Vond zelf de epiloog misschien wel het sterkst van het gehele boek.

dutch2
Maar zoek dan vooral op De Oorlog van het Einde van de Wereld

Gast
geplaatst: vandaag om 15:04 uur

geplaatst: vandaag om 15:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.