menu

Wide Sargasso Sea - Jean Rhys (1966)

Alternatieve titel: De Wijde Sargasso Zee

mijn stem
3,50 (11)
11 stemmen

Engels
Historisch

192 pagina's
Eerste druk: W.W. Norton, Washington (Verenigde Staten)

Een rijke Creoolse vrouw begint een relatie met een Engelsman, waar ze stapelgek op is. Als blijkt dat zijn interesse maar van korte duur is, wordt ze gek van verdriet. Eindigt waar het boek Jane Eyre van Charlotte Brontë begint.

zoeken in:
avatar van Prowisorio
4,0
Dit boek heeft een beetje pech gehad... door omstandigheden heb ik het niet met de aandacht kunnen lezen, die het boek verdient . Ondanks dat, is het een verhaal dat me zeer aanspreekt. Origineel is het natuurlijk sowieso: bedenken en beschrijven wat de geschiedenis is van die krankzinnige vrouw uit Jane Eyre. Maar ook de boeiende schrijfstijl van Jean Rhys speelt daarbij een heel belangrijke rol. Antoinette Cosway of zoals ze uiteindelijke genoemd wordt, Bertha Mason (het hoe en waarom wordt in het boek duidelijk) is een vrouw waar je misschien niet direct sympathie voor of medelijden mee krijgt, maar waarvan je wel begrijpt waarom ze handelt zoals ze handelt en denkt zoals ze denkt.

Als ik dit boek eerder had gelezen, dan had ik in mijn reactie bij Time of our singing geschreven dat Jonah mij in de verte aan Antoinette Cosway deed denken.. nu moet ik dat andersom vermelden . Ook voor Antoinette Cosway geldt dat ze eigenlijk nergens echt thuis hoort, maar omdat ze in een andere tijd, op een andere plek leeft en een vrouw is, is het voor haar nog vele malen moeilijker om haar hoofd boven water te houden. Dat lukt haar ook niet... een tragisch verhaal op niet sentimentele en scherpe wijze verteld.

In het nawoord, van mijn versie van het boek, worden nog een aantal boeken van Jean Rhys, met achtergrond en verhaal, vermeld. Daar ga ik me zeker te zijner tijd aan wagen.

avatar van Donkerwoud
3,0
Jezelf dooddrinken uit bitterheid. Voor mij is 'Good Morning, Midnight' (1939) van Jean Rhys één van de meest beklemmende vertellingen waarin een jonge vrouw zichzelf net iets verder de vernieling in helpt met alcohol en seks. Deze Sasha Jansen is niet als een zielig en weerloos musje dat haar vleugeltjes brak in een mannenmaatschappij, maar door de mannen in haar omgeving net zo snoeihard te gebruiken als zij haar gebruiken. Waar het precies aan ligt dat 'Wide Sargasso Sea' (1966) vaak wordt gezien als de culminatie van thema's uit haar schrijverschap is me eigenlijk een raadsel!? Omdat ze er een kritiek op het kolonialisme en rassenkwesties in heeft verwerkt? Omdat ze een link legt met 'the madwoman in the attic' uit 'Jane Eyre' (1847) van Charlotte Brontë? Geef mij maar het subtielere machtsspel in haar eerdere roman, waarin Rhys sterker uit de verf komt door één vrouwelijk perspectief uit te werken i.p.v. heen en weer schuiven tussen twee ik-vertellers. Al kan het ook zomaar zo zijn dat de intertekstuele verwijzingen naar Brontë mij niet veel doen omdat ik die eerdere klassieker simpelweg niet ken.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:09 uur

geplaatst: vandaag om 05:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.