menu

Factory Girls - Leslie T. Chang (2008)

Alternatieve titel: Fabrieksmeisjes

mijn stem
4,50 (2)
2 stemmen

Engels
Waargebeurd / Sociaal

420 pagina's
Eerste druk: Spiegel & Grau, New York (Verenigde Staten)

Chunming en Min hebben hun familie op het platteland achtergelaten om een beter bestaan op te bouwen in de industriestad Dongguan. Schrijfster Leslie T. Chang volgt deze twee jonge vrouwen drie jaar lang tijdens hun pogingen om van de lopende band hogerop te komen. Een verhaal van twee jonge vrouwen die het harde migrantenleven aan den lijve ondervinden, maar ook de kansen grijpen die zich voordoen. Tegelijkertijd schetst het een beeld van het moderne China en een nog vrijwel onbekende wereld: het leven van Chinese fabrieksarbeiders. Chang laat zien dat de arbeidsmigranten die aan de lopende band staan geen willoze slachtoffers zijn die onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken, maar ondernemende jonge mensen die het saaie plattelandsleven achter zich laten en erop uitgaan om hun lot in eigen hand te nemen. Terwijl het verhaal vordert begint Chang parallellen te herkennen tussen de meisjes en de migratieverhalen van haar eigen familie, eerst naar Noordoost China in de 18e eeuw, dan na de Tweede Wereldoorlog naar Taiwan en de VS. Waar de migratie ook plaatsvindt, steeds is er de mogelijkheid van uitbuiting en gevaar, maar steeds zijn er ook mogelijkheden; de hoop op een beter leven is de drijfveer van alle karakters...

zoeken in:
avatar van Lalage
4,5
Dit boek gaat over de jonge vrouwen in China die onze kleding, televisies, mobiele telefoons, sportschoenen, speelgoed enzovoorts produceren. Tussendoor vertelt de schrijfster ook over haar eigen familiegeschiedenis. Het boek is vlot geschreven en heeft veel indruk op me gemaakt.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:30 uur

geplaatst: vandaag om 12:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.