menu

Het Ei van Oom Trotter - Marc de Bel (1987)

mijn stem
3,76 (36)
36 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Avontuur

264 pagina's
Eerste druk: Infodok, Leuven (België)

Alexander is een niet bijster slim, schuchter jongetje dat door iedereen wordt gepest. Zijn ouders hebben het veel te druk om zich om hem te bekommeren. Zijn enige gezelschap is de strenge huishoudster Rosine. Tot oom Trotter op een mooie dag langskomt en Alexanders trieste leventje boordevol vuurwerk blaast. Als hij weer vertrekt, doet de wonderbaarlijke oom zijn neefje een krokodillenei cadeau. Een betoverd krokodillenei.

zoeken in:
avatar van bennerd
Mooi verhaal, lang geleden dat ik het boek gelezen heb eigenlijk.
De Kracht van Ajajatsoe, het vervolg hierop, vind ik iig wel beter.

avatar van cinemathique
Tien jaar geleden las ik dit boek voor het eerst en ik was er gek op. Blijkbaar verliezen veel jeugdboeken hun magie door de jaren. Ik ben van mening dat een goed kinderboek moet blijven fascineren (en vooral: een gevoel van nostalgie opwekken), niet enkel door de herinnering aan eventuele jeugdsentimenten, maar door het prikkelen van de fantasie.

Waar veel verschillende personages op een hoopje gegooid worden (de verliefde, doch strenge gouvernante Rosine, de drukbezette ouders, de tirannieke leerkracht), kunnen deze er niet voor zorgen dat het vlakke, voorspelbare verhaal opleeft, tenzij tijdens die veel te spaarzaam gehouden momenten waarop oom Trotter ten tonele verschijnt.

En dus voelde ik haast niets meer tijdens het lezen en de enige reden waarom ik dan toch een 2,5 geef, is omdat mijn vroegere ik wél geboeid werd door het verhaal en het uiteindelijk toch een kinderboek blijft. Ik meen mij wel te herinneren dat ik het vervolg De Kracht van Ajajatsoe veel leuker om lezen vond.

avatar van Donkerwoud
3,5
Heb dit ooit voorgelezen aan mijn jongere broer. We waren er allebei best weg van. Leuk hoe thena's als pesten en verantwoordelijkheid worden behandeld.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:37 uur

geplaatst: vandaag om 23:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.