menu

De Bekoring - Hans Münstermann (2006)

mijn stem
2,68 (17)
17 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman / Psychologisch

205 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Als Andreas' moeder sterft gaan zijn gedachten terug naar een zomerdag, eind jaren vijftig. Hij denkt aan hoe zijn moeder man en kinderen achterliet, vastbesloten om nooit meer terug te keren. Hij ziet haar in de tram, op die zinderende dag, een raadselachtige dame met een koffer, scherp en levensecht. Als in een film beleeft hij, samen met zijn familie, met de buren en die hele wereld van vroeger, de vlucht van zijn moeder. Ze zien hoe zij wegsluipt uit haar alledaagse sleur. Ze voelen het stampende leven dat haar beetgrijpt.

zoeken in:
Dustyfan
Vanavond, 10 november 2006, uitgeroepen tot winnaar van de AKO-literatuurprijs.

avatar van FisherKing
Werkelijk een prachtomslag !!

hinie
Idd.E'en van de mooiste die ik ooit gezien heb!
Het boek is ontroerend, hartverscheurend, soms grof, maar prachtig geschreven.
Een moeder in de oorlogsjaren. De twijfel, kiezen voor jezelf, of kiezen voor je gezin. Gaan voor het geluk dat je denkt te vinden, maar bedrogen uitkomt.
Met een brok in mijn keel gelezen.

Draak van een boek. Vreselijk expliciet. Truttig ook. Enorme omslachtige beschrijvingen waarvan de meest weerzinwekkende: 'Bij de grote, hoge, rode brievenbus, gegoten in 1906, bij een gieterij in Deventer, haalt ze diep adem en loopt door in de richting....' Brievenbussen die groot en hoog en rood zijn. Bladvulsel. Iedere keer als ik het omslag (Amerikaanse foto op een Tuttig Hollands boek, vreemd) zie heb ik de neiging mijn stem wederom te verlagen.

avatar van Arjen
0,5
m.a.a.i.k.e. schreef:
Draak van een boek.


Inderdaad, onbegrijpelijk dat dit boek een literaire prijs heeft weten te winnen. Ik heb mezelf moeten dwingen om het uit te lezen.
Neem nu deze passage:
Voor de afwisseling roept hij de vreemde Van Epen op. De oude man is zo lenig dat we ons niet storen aan de onwaarschijnlijkheid van zijn optreden, maar genieten van zijn atletiek, de fabelachtige souplesse waarmee hij door deze vertelling laveert. Zijn vrouw mag nooit meer vragen: waarom zou ik dit lezen? Ze zal zich laten meevoeren. Waar gaat ze naar toe? Daar wil ik ook naar toe. Ik wil met haar mee. Andreas zoekt de geschiedenis in de dingen die zelf geen vragen stellen zoals hij.
Ten eerste wordt Van Epen niet voor de afwisseling opgeroepen, deze architect verschijnt te pas en te onpas op het toneel, m.i. zonder ook maar iets toe te voegen aan het verhaal. I
En kan iemand mij uitleggen wat er met de laatste zin bedoeld wordt? Dingen die vragen stellen...?

avatar van thomzi50
3,0
Waar is dit een passage uit? Uit een juryrapport? Of uit de roman zelf? Hij is me in elk geval niet bijgebleven. Begrijp de twijfel van bovenstaande sprekers wel, want de roman is nogal expliciet en nogal langgerekt; het heeft de opbouw alsof het naar een grootse climax voortgaat, maar die climax zelf blijft nogal uit. Daarnaast vind ik veel van de relaties/personages niet goed uitgewerkt (de broers/zussen van Andreas Klein, diens vader).

avatar van Arjen
0,5
thomzi50 schreef:
Waar is dit een passage uit?


Uit het boek.

avatar van thomzi50
3,0
Oei, (gelukkig) overheen gelezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:03 uur

geplaatst: vandaag om 13:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.