menu

Ronja Rövardotter - Astrid Lindgren (1981)

Alternatieve titel: Ronja de Roversdochter

mijn stem
4,02 (99)
99 stemmen

Zweeds
Jeugdboek
Sprookje

235 pagina's
Eerste druk: Rabén & Sjögren, Stockholm (Zweden)

In Ronja's geboortenacht splijt een bliksemschicht de roversburcht van haar vader in tweeën. De rovers blijven er gewoon wonen, en Ronja groeit op in de burcht, en het grote bos eromheen. Op een dag ontdekt ze dat de aartsvijand van haar vader, Borka, met zijn roversbende in het andere deel van de burcht getrokken is. Ze sluit vriendschap met zijn zoon Birk, en als hun vaders daar kwaad om zijn, lopen ze weg en gaan ze samen in een grot in het bos wonen. Daar hebben ze een heerlijke zomer, maar waar moeten ze in de winter wonen? Het wordt steeds kouder.

zoeken in:
avatar van Freud
5,0
Een geweldig boek, waar ik vroeger mateloos gefascineerd naar kon luisteren als het werd voorgelezen. Het bevat een aantal heel zware thema's die bij Shakespeare niet zouden misstaan en waar ik erg van onder de indruk was, maar daarnaast is het ook een boek met heel veel fantasie, met prachtige personages (en dan ook écht prachtige personages, terwijl ik dit schrijf schieten me zoveel memorabele scenes en mensen te binnen dat ik mijn stem al een vol punt heb verhoogd ) Het boek is onwaarschijnlijk spannend en soms behoorlijk griezelig, maar het allerknapste is hoe de relaties tussen de vaders en hun kinderen worden beschreven. Ik denk dat hier een belangrijk thema wordt aangesneden dat kinderen perfect kunnen volgen, maar dat vervat in een heel mooie, fascinerende wereld vol rovers en gruwelijke monsters (en een geweldig coole burcht en echte heldhaftige kinderen en allemaal grappige maar wel coole rovers en ga zo maar door). Eigenlijk is het best wel een complex boek bedenk ik nu, en heel knap bedacht en geschreven. Pure klasse, zullen we maar zeggen .

Ik ben het echt helemaal met je eens! Het was vroeger een van mijn lievelingsboeken. Ik vond het zelfs zo geweldig dat ik eigenlijk Ronja wilde zijn! Maar dat is al een paar jaar geleden opgehouden hoor

avatar van Gregorian
Ik heb eigenlijk alleen maar de film gezien.. (waar ik overigens helemaal weg van was!)
Misschien binnenkort toch maar eens lezen..

avatar van Floor
5,0
Gregorian schreef:
Ik heb eigenlijk alleen maar de film gezien.. (waar ik overigens helemaal weg van was!)
Misschien binnenkort toch maar eens lezen..


zeker doen, echt een geweldig boek!

avatar van GVR
5,0
GVR
Genieten nog steeds, ook als ruime volwassene. Dit verhaal blijft mijn fantasie prikkelen en ik vind het heerlijk om meegenomen te worden in het bos met al die ruwe rovers en de mythische figuren.
Ook de serie is om van te genieten.
Samen met De Gebroeders Leeuwenhart mijn 2 meest geliefde boeken van Astrid Lindgren.

Dit boek is een literatuurdiamantje voor jong en oud.

avatar van Luite
Is 6 jaar oud genoeg om dit boek voor te lezen? Sta te popelen om m'n zoontje deze voor te lezen, maar ik kan moeilijk inschatten of hij oud genoeg is voor dit boek.

avatar van GVR
5,0
GVR
Zeker doen...maar de bepalende factor is niet alleen maar de leeftijd...ligt er ook een beetje aan hoe je zoontje zelf is...pittiger, durfal, introvert...dat soort zaken. Maar over het algemeen doen rovers en trollen e.d. het meestal wel goed bij 6 jarigen.

avatar van FelixTheCat
4,0
Tijd niet meer gelezen. Wel mooi boek.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Inmiddels is de 24e druk uit 2018, met bijpassende illustraties van Ilon Wikland, ook weer uitgekomen.

Een uitgave die is mogelijk gemaakt door Stichting Geef Mij Maar Een Boek! met een licentie van uitgeverij Ploegsma te Amsterdam.

Ik kon mijn exemplaar officieel in een boekhandel meenemen voor slechts twee Euro. Dat aanbod heb ik niet geweigerd.


avatar van manonvandebron
5,0
Ronja is geen braaf rolmodel zoals in ouderwetse meisjesboeken, maar een schelmin en een tomboy. Ze heeft een goed hart, maar is avontuurlijk ingesteld en doet dingen in het geheim. Van haar geboorte tot haar adolescentie maakt ze een hele ontwikkeling door. Ze verruimt haar leefwereld, rebelleert, wint kracht en zelfvertrouwen, en krijgt andere opvattingen over goed en kwaad.

Het natuurlijke en het bovennatuurlijke bepalen haar omgeving. Ze wordt geconfronteerd met de vier elementen en met het wisselen der seizoenen. Overleven in het bos en het temmen van een paard dienen als ontgroeningsritueel. De fabelwezens zijn deels ontleend zijn aan de Scandinavische en Griekse mythologie. De hybride “vogelheksen” (vildvittror) lijken op harpijen. De “moenen” (rumpnissar) spreken hun eigen primitieve taaltje.

Het is ongewoon dat rovers in een grote, middeleeuwse burcht wonen, maar misschien hebben Mattis’ voorouders die in beslag genomen. Ronja en Birk zijn in dezelfde nacht geboren in twee families die elkaars vijand zijn, maar ook elkaars spiegelbeeld. Ze ontwikkelen een verboden en geheime vriendschap. De hellepoel is de kloof die ze moeten overbruggen.

Astrid Lindgren was al vierenzeventig toen dit boek verscheen. Het is met veel fantasie en kunde geschreven. In tegenstelling tot haar vroege werk is het niet anekdotisch, maar heeft het één grote spanningsboog. De voornaam Ronja werd hierdoor populair in Zweden. De zwart-witillustraties van Ilon Wikland bieden een meerwaarde.

avatar van Lalage
4,0
Ik heb dit boek pas herlezen en ik vond het nog even mooi als dertig jaar geleden

Gast
geplaatst: vandaag om 04:06 uur

geplaatst: vandaag om 04:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.