menu

De Meisjes en de Partizanen - Kader Abdolah (1995)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

138 pagina's
Eerste druk: De Geus, Breda (Nederland)

In deze verhalenbundel van de uit Iran gevluchte Kader Abdolah is 'de vlucht en het verlies van alles wat je dierbaar is' de thematiek. Diverse verhalen belichten de bijzondere rol van vrouwen in het dictatoriaal geregeerde Iran en in het vrije Westen. In 'Marcia' doet een Nederlands meisje de hoofdpersoon denken aan zijn zus, die na een verzetsactie spoorloos verdween. De blinde echtgenoot in 'Hasan Garibi' is voor zijn vervoer naar het ziekenhuis aangewezen op de Duitse taxichauffeur Rudolf Hillerbrand, die hij associeert met een nazi. Een wurgende angst verandert de zachtaardige Garibi bijna in een moordenaar. In het titelverhaal raakt een jongen in de ban van de radio. Zingende meisjesstemmen van achter de zeeën bereiken zijn oor, maar ook de stem van de machthebbers en die van het verzet

zoeken in:
yorgos.dalman
Voor dit boek geldt eigenlijk hetzelfde commentaar als op Abdolahs debuut De Adelaars. Abdolah heeft als vluchteling een beperkte Nederlandse woordenschat maar weet deze ten volle te benutten. Zijn 'beperking' leidt hier tot een literaire verrijking: de korte heldere zinnen en het eenvoudige taalgebruik krijgen een bepaald krachtig effect op de lezer.
Weinig wordt er feitelijk gezegd, des te meer gesuggereerd (vandaar ook mijn vergelijking met Raymond Carver)- de verhalen spelen zich des te meer af in het hoofd van de lezer.
Kleine, korte verhalen die de geschiedenis en onderdrukking van een heel volk met zich meenemen, zonder al te zwaar op de hand te zijn. Dat is knap.

Bilal030
Misschien nog iets beter dan zijn eerste bundel ‘De Adelaars’. Hier vertelt hij meer verhalen over personages en minder vanuit een ik-persoon. Een aantal zal ik niet snel vergeten zoals de blinde vluchteling Hasan Garibi. De verhalen zijn door alle toestanden in de wereld weer pijnlijk actueel.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:25 uur

geplaatst: vandaag om 00:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.