menu

Close Range: Wyoming Stories - Annie Proulx (1999)

Alternatieve titels: De Gouverneurs van Wyoming: Verhalen | Brokeback Mountain en Andere Verhalen

mijn stem
3,36 (7)
7 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Psychologisch

318 pagina's
Eerste druk: Fourth Estate, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Elf korte verhalen waarin het leven van cowboys, rodeohelden, barvrouwen en boeren wordt getekend, tegen de achtergrond van het ruige landschap in de staat Wyoming. Proulx portretteert haar personages als archetypen die strijden tegen de elementen, sociale verloedering, vijandige medeschepselen, en eigen illusies en karakterfouten. Sommige verhalen zijn geïnspireerd door bestaande Amerikaanse volksverhalen die deze mythische benadering van het mensenlot al eerder hadden verbeeld. Een origineel verhaal is 'Curriculum vitae' waarin in enkele pagina's een mensenleven vol tegenslagen wordt beschreven. 'Het half gevilde stierkalf' is ontleend aan een oud IJslands volksverhaal, dat naar het decor van Wyoming is verplaatst. Het laatste verhaal is het verfilmde 'Brokeback Mountain' over de passionele verhouding van de cowboys Ennis en Jack.

zoeken in:
avatar van Freud
Deze bundel bevat ook het verhaal Brokeback Mountain. Waarmee de discussie geopend wordt of dat verhaal dan nog wel apart op de site hoeft te staan .

avatar van Abubakari
3,5
Ik hou er wel van, the struggle for life vol drank, slechte mannen en vrouwen, de dood die op de meest slinkse wijze om de hoek komt, armoede, geloof hoop en liefde. Met zoals dat in het Fries zo mooi heet een hoop brieke ongelukken. Kortom, prima vermaakt met deze verzameling verhalen.

avatar van LuukRamaker
3,5
Authentieke verhalen die op excentrieke wijze zijn neergepend door een unieke schrijfster, met oog voor detail en vooral veel kennis van zaken als het aankomt op de setting van de verhalen en gebeurtenissen. Elk verhaal heeft een originele invalshoek, maar tegelijkertijd is er door het hele boek een algemene rauwheid voelbaar. Deze gaat gepaard met een kijk op de wereld die erg lijkt samen te hangen met de omgeving waarin ze zich bevindt en juist daarom het best kan worden gerepresenteerd door iemand die zich nauw verbonden weet met het doen en laten van cowboys, barmedewerkers en/of wereldverbeteraars in een Noord-Amerikaanse staat als Wyoming. Annie Proulx is zo iemand. Ze weet in een paar zinnen karakters tot leven te wekken en heeft niet veel woorden nodig haar vertelsels aan de man te brengen, waarmee ze de kunst van 'het korte verhaal' opperbest beheerst en een onwetende lezer op vrij directe wijze leert kennismaken met het (gefictionaliseerde, maar niettemin realistisch vormgegeven) noorden van de Verenigde Staten ten tijde van de tweede helft van de vorige eeuw.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:59 uur

geplaatst: vandaag om 08:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.