menu

De Gevaren van Joggen. Dwarse Boutades - Maarten 't Hart (1999)

mijn stem
3,60 (5)
5 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Autobiografisch / Ideeƫnliteratuur

279 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Bundel van columns van zo'n vijfhonderd woorden. Zelden laat 't Hart zich daarbij inspireren door actuele gebeurtenissen. Meestal is de achtergrond een autobiografische. Zijn belangstelling voor de bereiding van voedsel blijkt groot soms leidt dat er zelfs toe dat hij een recept geeft voor een (vegetarische) maaltijd. Gloedvol verhaalt hij van de smaak van een zelf geteelde en gerooide aardappel vergeleken met die van een 'rommelknol' uit de winkel. Ook de perikelen van het rijexamen en het houden van geiten, de oprechte afkeer van topsport en de al even diepgevoelde afkeer van reizen leveren stof op voor eigenzinnige boutades en dwarse meningen. Een heel enkele keer maakt hij een uitstapje naar een religieus of literair onderwerp. En dat 't Hart een gezondheidsmaniak is, blijkt uit de nukkige adviezen die hij op het gebied van lichamelijk welzijn verstrekt. Zoals 't Hart zelf in een van zijn stukjes zegt: hij is eropuit de lezers tegen de haren in te strijken.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,0
Altijd gedacht dat dit boek enkel en alleen over (de onzin van) joggen en sport in het algemeen ging, zoals Lichamelijke Oefening van Midas Dekkers, maar het gaat dus eigenlijk over van alles. Op enkele stukken na, afkomstig uit het NRC, verschenen de in deze bundel opgenomen columns in de bladen van de Geassocieerde Pers Diensten, waar Maarten 't Hart sinds 1995 wekelijks voor schreef. De columns gaan over wat de schrijver zoal bezighoudt, of liever gezegd, wat hem zoal ergert, de titel zegt het feitelijk al. Zijn afkeer van reizen bijvoorbeeld: Ik hoef maar langs een reisbureau te lopen en ik ben toe aan Prozac. Bij de aanblik van een koffer zink ik weg in een diepe depressie. Goh, wat herkenbaar.

Het leukst zijn toch wel de stukken waarin enkele sneren worden uitgedeeld richting literaire wereld. Het Boekenbal vergelijkt hij met een 'uiterst lange pauze' en ook Connie Palmen wordt nog even in het zonnetje gezet: Weet u wie daar veel indruk heeft gemaakt? Het dwergje Connie Palmen. Zoals zij als een kleine gibbon in Adriaan van Dis omhoogklom. En over Ischa Meijer: Ischa geniaal als interviewer? Alleen dan als genialiteit het vermogen is namens de geïnterviewde prachtige antwoorden te geven op eigen vragen.

Het vurigst klinken zijn woorden wanneer hij het over zaken heeft die hem na aan 'T Hart liggen: de rechten van het dier. Het CDA had het over familiebedrijven die gevaar liepen. O, o, wat is het CDA toch begaan met het gezin. Ja, maar toevallig niet het varkensgezin. Geen CDA'er die opkomt voor het recht van zeug en beer om hun biggen onder varkensvriendelijke omstandigheden groot te brengen.

En tot slot, wat mij betreft de beste column, 'RVS', over het bekende logo van de Nederlandse verzekeringsmaatschappij RVS dat vroeger op gevels van gebouwen prijkte: een welgesteld echtpaar met paraplu, wandelstok, hoge hoed en een klein hondje aan hun zijde, allen op de rug gezien. Net als Maarten 't Hart, en dat zullen vast meer mensen hebben, was ik als kind daar altijd diep van onder de indruk. Uiteraard wees die man met zijn wandelstok naar de hemel, naar de Here God. En tegelijkertijd wees hij ook naar die huiveringwekkende letters RVS die, zo wist ik vrijwel zeker, betekenden: als je Jezus niet aanneemt als je verlosser zul je later in de hel voor eeuwig Razen van Smart.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:07 uur

geplaatst: vandaag om 08:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.