menu

Wildschut - Felix Thijssen (1980)

Alternatieve titels: Dramatische Gijzeling in een Nederlands Grensdorp | Charlie Mann #1

mijn stem
3,88 (4)
4 stemmen

Nederlands
Thriller

176 pagina's
Eerste druk: L.J. Veen, Utrecht (Nederland)

Na een bankroof, waarbij zij ongeveer 350.000 gulden hebben buitgemaakt, zijn de drie gangsters Jim Bongers, Peter Vanal en Charlie Mann op de vlucht voor de politie. Omdat Peter Vanal door een kogel gewond is geraakt aan zijn been, zoeken de drie een tijdelijke schuilplaats. Zij vinden die in het afgelegen boswachtershuis Wildschut in de buurt van de grens. De bewoners van het boswachtershuis worden zolang gegijzeld door de drie mannen. Het gaat om Deleye, een oude rancuneuze ex-boswachter, stroper en weduwnaar, zijn schoonzus Sybil Barg en haar zoon Hugo, een schutterige puber. Ten slotte is daar de jonge dochter van Deleye, Lisa Deleye, moeder van de tweejarige Eva. Eva is zeer waarschijnlijk verwekt door Peter Vanal. Ten onrechte menen de drie gangsters in Wildschut vrij te zijn van de interesse van de buitenwereld. In de buurt oefenen bijvoorbeeld militairen. Een van de officieren, luitenant Paul Hansen, heeft zijn oog laten vallen op Lisa. De plaatselijke politie aast er bovendien op om de stroper Deleye eindelijk eens op heterdaad te betrappen. Ten slotte verdwijnt Hugo opeens. De verwikkelingen in en om Wildschut leiden onvermijdelijk tot een gewelddadige climax.

zoeken in:
avatar van Insignificance
4,0
Niet zo beklemmend als de gelijknamige film (ja, die bestaat), maar zeer zeker de moeite waard. Een gijzelingsthriller gesitueerd in een afgelegen hoeve nabij een grensdorpje. Middenin de natuur dus, waar de plattelandsmentaliteit en alles wat daarbij komt kijken (nou ja, veel dan), botst met grootstedelijke gangsters en hun houding.

En dan houdt het leger ook nog eens oefeningen in de buurt. Wat een perfecte schuilplaats leek, verandert al snel in een stropersval die zomaar kan dichtklappen. Die spanning heeft het wel. Ik had, om één of andere reden, wat meer actie verwacht, maar de schrijver richt zich meer op personages, hoe zij in het leven en de precaire situatie staan. Op bondige wijze, maar desondanks weet hij er toch maar mooi een paar stevige karakters mee te creëren. Verrassend sterk onderdeel van het boek. Ook goed; de finale.

Daar is de verwachte actie dan, maar ook de rol van het leger is het vermelden waard. Soldaatjes die bloedserieus soldaatje spelen met losse flodders en zo, maar ook met iemand in doodsnood. Heerlijk absurde ontwikkeling. En dan krijgt het van mij ook nog een duim omhoog voor hoe het eindigt. Dus ja, het boek mag ook er zijn.

P.S.
Die film? Zo goed als vergeten, heb ik het idee. Zonde. Hidde Maas, man. Nederlands-Belgische Grindhouse, zeg maar. Door die bril bekeken een topper, naar mijn (niet bepaald) bescheiden mening.

avatar van Robsessie
Geweldige film inderdaad, stond vorig jaar op Netflix, wellicht nog steeds. Had er nog nooit van gehoord, maar was heel aangenaam verrast. Ik wist niet dat het gebaseerd was op een boek.

avatar van Insignificance
4,0
De film wijkt af van het boek, dus laat dat geen belemmering zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:39 uur

geplaatst: vandaag om 10:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.