menu

In de Mist van het Schimmenrijk: Fragmenten uit het Oorlogsdagboek van de Student Karel R. - Willem Frederik Hermans (1993)

Alternatieve titel: Madelon in de Mist van het Schimmenrijk

mijn stem
3,02 (50)
50 stemmen

Nederlands
Oorlog

96 pagina's
Eerste druk: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 1993. Karel R. is student in Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hij is ondergedoken en in het bezit van een vals persoonsbewijs om onder de tewerkstelling in Duitsland uit te komen. Douwe, een vriend van Karel, wordt opgepakt na een aanslag op een foute tandarts en wordt ter dood gebracht. Karel, die ook aanwezig was bij deze verzetsdaad, besluit hierop zelf óók in het verzet te gaan.

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,0
Kan iemand iets meer hierover vertellen? Is het compleet fictief? Hermans heeft dus gewoon korte stukken vanuit het oogpunt van een niet-bestaande (Karel R.) geschreven? En was het een boekenweekgeschenk, wat het relatief hoge aantal stemmen verklaart?

lezert
thomzi50 schreef:
Kan iemand iets meer hierover vertellen? Is het compleet fictief? Hermans heeft dus gewoon korte stukken vanuit het oogpunt van een niet-bestaande (Karel R.) geschreven? En was het een boekenweekgeschenk, wat het relatief hoge aantal stemmen verklaart?


Volgens mij is dit puur fictie, en was het thema van de boekenweek (het is inderdaad een boekenweekgeschenk geweest, 1993) "Het leven geschreven - Dagboeken, brieven en biografieën".

Overigens is er nog later een uitgebreidere versie van dit boek verschenen, onder de titel 'Madelon in de Mist van het Schimmenrijk'.

Ik zou graag willen weten waarom Hermans dat gedaan heeft, maar het zou me niets verbazen als het met wraak/geld te maken heeft. Ook kan tijdgebrek/tijdsdruk een reden zijn. Hermans was al niet meer zo energiek in die tijd, neem ik aan.

De uitgebreidere versie, 'Madelon' is wel iets beter.

3 sterren.

avatar van Marcel
4,0
Ik heb de tweede druk (Madelon) gelezen en ik vond hem in tegenstelling tot blijkbaar vele anderen zeer mooi, en zeker niet in de Flop 100 passen.

De vraag of het wel of geen fictie betreft maakt het verhaal hoe dan ook levensecht.

avatar van Marcel
4,0
Marcel schreef:
en zeker niet in de Flop 100 passen.


Ik heb hem er zojuist uit gestemd.

avatar van thomzi50
3,0
Zou toch zweren dat ik deze bestemd had en er een berichtje bij had geplaatst, maar blijkbaar niet. Een vermakelijk, sfeervol werk van Hermans, maar duidelijk ook eentje waarbij hij niet overliep van inspiratie, of, beter gezegd, eentje waarbij hij zijn inspiratie niet goed kon uiten in het beperkte aantal pagina's. Denk dat zijn karakters toch beter uit de verf komen in langere verhalen.

avatar van Marcel
4,0
Bij de uitgave die ik had geleend stond op de achterzijde een foto van de twee hoofdpersonen met als onderschrift Madelon X. en Karel R. - juni 1944. Ik weet niet hoe het zit met de autenticiteit van deze foto, maar dit geeft dan weer de indruk dat het verhaal toch niet volledig fictief is. Al had ik eigenlijk al besloten dat het dit wel was. Dus waar komt deze foto vandaan, en wie staan er op?

4,0
neo
Een intrigerend boekenweek geschenk van Hermans. Hij schetst op een overtuigende wijze de oorlogsfeer met al zijn liefde en verraad. Mede door fragmentarische dagboek vorm had ik het gevoel net als Karel van dag tot dag te leven, geen idee hebbende wat er kan gaan gebeuren. De hele vorm laat hij helaas wel los tegen het einde. Men kan echter wel wat vraagtekens zetten bij bepaalde zaken die niet goed aanvoelen; er wordt een beeld geschetst van een chaotisch verzet. Het meest waarschijnlijk scenario is dat het boek gebaseerd is op een mengeling van eigen ervaringen van Hermans, fictie elementen en wellicht (er wordt gesteld van wel, maar daar geloof ik niet helemaal in) geschreven materiaal van anderen.

3,0
Degelijk boekje over de onzekerheid in oorlogstijd + de spanning van een romance die extra moeilijk wordt gemaakt door de omstandigheden. Maar echt origineel of intrigerend is het nergens, het lijkt wel op de automatische piloot geschreven.

avatar van puckb96
3,0
Zeer vermakelijk boekje over het verzet dat tevens in een soort dagboek-narratief is geschreven. Door de manier van schrijven zijn de periodes van de verhaallijn zeer boeiend maar zijn de karakters helaas wat minder interessant en zelfs ietwat afstandelijk.

avatar van mjk87
2,5
Mwoh. Het meeste boeiende was nog wel de periode waarin dit speelt, de maanden voor D-day en de maanden erna en dan vooral om te zien hoe het leven in bezet Nederland verandert. Eerst kan je nog restaurantjes bezoeken (een Chinees zelfs) maar op den duur implodeert de hele maatschappij door gebrek aan alles. Niet heel subtiel gebracht maar wel overtuigend. De centrale liefdesverhouding weet echter geen moment te gaan leven terwijl Hermans toch veel aandacht hieraan besteedt. Dat zijn veelal weinig interessante pagina's. 2,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:40 uur

geplaatst: vandaag om 21:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.