menu

Watership Down - Richard Adams (1972)

Alternatieve titel: Waterschapsheuvel

mijn stem
4,06 (125)
125 stemmen

Engels
Avontuur / Natuur

496 pagina's
Eerste druk: Rex Collings, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Een groep konijnen besluit om hun kolonie te verlaten, nadat een van hen een visioen heeft gekregen over mensen die hun kolonie zullen verwoesten. Wetend dat ze een gevaarlijke tocht tegemoet gaan, vluchten de konijnen weg uit hun kolonie, naar een veilige plek. Ze moeten talloze gevaren trotseren, maar uiteindelijk vinden ze een prachtige vallei waar ze een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Maar daar wacht hun de grootste strijd van allemaal...

zoeken in:
4,5
Heerlijk boek dat ik ging lezen naar aanleiding van de erg indrukwekkende film. Het boek waardeer ik nog meer dan de film, wat toch wel meestal het geval bij me is. Het is nog lang blijven hangen, en ik ga het binnenkort nog eens herlezen. Aanrader!

11 citroenen!

een 1.


avatar van Freud
4,5
Het blijft grappig dat een boek over konijnen zo spannend, aangrijpend en groots kan zijn, maar dit is een geweldig epos, met ijzersterke personages (echt waar!) en huiveringwekkende gebeurtenissen. Over konijnen, dus.

kiriyama
Heel mooi en aangrijpend en stukken beter dan de film. Enkel lof voor dit boek met geweldige characterontwikkeling, verhaal en schrijfstijl.

4.5*

5,0
Het is een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen 5*

Staat al een hele lange tijd in mijn kast (de bladzijdes zijn geel), maar ben nooit echt ver gekomen.... Toch maar eens aan beginnen.

avatar van Freud
4,5
Je moet er even inkomen, maar eens je zelf wat in die konijnenwereld zit, is het een verslavend en geweldig spannend boek waar je moeilijk in kunt stoppen. Ik weet nog goed dat toen ik het las, ik met totaal andere ogen naar de konijnen keek die dagelijks mijn pad kruisten in het park op weg naar school.

FeX
Zonder meer het mooiste boek dat ik ooit heb gelezen!

4,5
super gaaf verhaal! in het engels was hij wel wat lastig door te komen... ik ben een tijd lang zwaar waterschapsheuvel fan geweest haha XD

4,5
Freud schreef:
Het blijft grappig dat een boek over konijnen zo spannend, aangrijpend en groots kan zijn, maar dit is een geweldig epos, met ijzersterke personages (echt waar!) en huiveringwekkende gebeurtenissen. Over konijnen, dus.


Helemaal met Freud eens. 4,5*

avatar van Agaath95
5,0
Een van mijn favoriete boeken vanwege de redenen die Freud hierboven al heeft gegeven.

Staan de konijnen of de situatie misschien ook ergens symbool voor of gaat het werkelijk puur en alleen over de konijnen? (klinkt misschien onbedoeld wat negatief)

avatar van Freud
4,5
Hun gedrag (emoties) en relaties zijn opvallend menselijk, maar met een aantal typische konijn-elementen . Symboliek zit er wel in, maar niet zoals in Animal Farm of zo, eerder op een manier zoals je Lord of the Rings ook als een metafoor kan bezien, of het letterlijk interpreteren. Maar toen ik het boek las (tamelijk lang geleden wel) had ik de indruk dat het biologisch echt wel correct zat, dingen als dierlijk instinct spelen weldegelijk een belangrijke rol.

avatar van Mug
3,5
Mug
@Goodfella: Watership Down is in feite vooral een avonturenboek. Er zit wel symboliek in verweven, m.n. religieuze thema's, met name folkoristische (aanbidden vd zon bijv.). En enige maatschappelijke thema's: verstedelijking ten koste van de natuur, en oorlog (grensoorlogen, en zelfs een totalitair regime). Maar, zoals Freud ook al aangaf, het zijn momenten in het boek, niet een allesomvattend thema zoals bij Animal Farm.

Duidelijk, dank u!

avatar van Freud
4,5
Ik vond wel dat het boek, doordat het over konijnen gaat, pervers genoeg veel schokkender was dan wanneer de personages gewone mensen waren geweest. Het is een gruwelijk boek bij momenten, en door konijnen als protagonisten te nemen, toch een van de schattigste en liefste diersoorten die er bestaan (op het eerste zicht dan toch), is het resultaat nog misselijkmakender. Niet dat het een en al kommer en kwel is hoor, het boek heeft nog veel meer te bieden, maar die scenes zijn me wel het meest bijgebleven.

Legan
Adam's beste werk zonder twijfel. Uitestekend verwoordt in de verscheidene berichten van Freud. Alleen ga ik een stapje verder met mijn score.

Edit: ik merk net dat dat waardeloze 'Tales From Watership Down', een treurige 'vervolg' op Watership Down niet op BM staat. Maar dat is snel te regelen .

avatar van Jester
4,5
Fantastisch boek, ik heb het inmiddels minimaal 5 keer gelezen, en dat geeft aan dat het een boek is dat niet snel verveelt. Mooi ook de kaart die er bij zit, zodat je kunt volgen hoe de reis verloopt. Dit niveau heeft Adams helaas nooit meer gehaald. 4,5*

avatar van 7thStreet
Is daar zo geen programma op gebasseerd?

avatar van DvonGeem
4,0
Een film wel.

avatar van 7thStreet
Jaja, een animatieserie werd daar ook van gemaakt. Dat werd vroeger uitgezonden op Ketnet.

avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Freud schreef:
Ik vond wel dat het boek, doordat het over konijnen gaat, pervers genoeg veel schokkender was dan wanneer de personages gewone mensen waren geweest.


Zo hoort het ook; konijntjes zijn in de regel veel leuker.

avatar van BigBen
4,5
Bijzonder leuk verhaal, leest enorm vlot. Al is het fantasy... de konijntjeswereld is de moeite waard !

PS: Wie dit kon appreciëren... zal waarschijnlijk "Staartjagers Zang" http://www.boekmeter.nl/boo...
en "Solo's zwerftocht" van Joy Smith Aiken ook kunnen smaken !

avatar van C@rolien
Sinds vandaag heb ik het boek tijdelijk in mijn bezit (bookcrossing).
Als ik bovenstaande reacties lees, dan moet ik het maar niet al te lang tussen mijn "nog te lezen" boeken laten liggen.

avatar van GVR
4,0
GVR
Heel mooi gedaan hoe Adams de konijnen karakter heeft gegeven. Het leest lekker weg als een soort Road Movie voor Rabbits. Langzaam maar zeker komen bepaalde karakers sterk tot leven. M.n een sterke 'rol' voor Vijfje en Kopstuk. De tekenfilm is ook zeer de moeite waard.

Tabula Rasa
Zeer sterk boek dat sinds ik het 30 jaar geleden voor het eerst las nog altijd niet verveeld. De beschrijving van de konijnenwereld is, hoe absurd af en toe ook (ondenkbaar dat konijnen er een gezamenlijke mythologie op na houden), uitermate geloofwaardig, en de avonturen spannend en divers. Het einde is hartverscheurend mooi.


avatar van the Cheshire cat
5,0
Zag vandaag in de bibliotheek een speciale editie van dit prachtige boek liggen (in 2012 uitgegeven ter ere van 40 jaar Watership Down) met werkelijk schítterende illustraties (schilderijen) van kunstenaar Aldo Galli. Hier wat linkjes:

* Watership Down author denied special edition request

* Watership Down author Richard Adams: I just can’t do humans | Books | The Guardian - theguardian.com

avatar van Dr Channard
4,5
Hoe kan je als schrijver een spannend en intrigerend verhaal schrijven met een paar konijnen in de hoofdrol? Richard Adams doet dit op een uitstekende manier. Aanvankelijk dacht ik dat dit boek te beschrijvend ging worden maar gelukkig is er een mooie combinatie van zowel beschrijvingen als dialogen tussen de konijnen. Zalig dat elk konijn zijn of haar eigen karaktereigenschappen heeft en de taal die ze voeren met andere dieren in een ander dialect is beschreven. Leuk dat Adams ook een eigen taal toeschrijft aan de konijnen en dat er tussendoor verhalen worden verteld over de avonturen van een stoer konijn dat door de groep aanbeden wordt.
Zo wordt het eigenlijk een soort van Lords Of The Rings verhaal met konijntjes. Echt mooi. Je voelt als lezer gewoon dat dit boek met heel veel liefde is geschreven. 4,5*

4,0
Leuk boek, nog steeds, ook voor volwassenen.

Ik vond alleen die verhalen die de konijnen vertelden ietwat langdradig, of ik snapte de boodschap niet helemaal. Hoe dan ook heb ik hier erg van genoten. Voor jong en oud dus!

avatar van the Cheshire cat
5,0
In hoofdstuk 27:

"Dieren gedragen zich niet als mensen," zei hij. "Als ze moeten vechten, vechten ze; en als ze moeten doden, doden ze. Maar ze gaan er niet voor zitten om te bedenken hoe ze de levens van andere schepselen kunnen bederven en ze pijn doen. Zij bezitten waardigheid en dierlijkheid."

avatar van Lalage
3,5
Ik ga er vrij langzaam doorheen, lees steeds maar een paar bladzijden. Maar bij de laatste honderd bladzijden wordt het zo spannend dat ik ineens wel een heel stuk achter elkaar wil lezen. Het is bloedstollend en de konijnen komen er lang niet allemaal zonder kleerscheuren vanaf. Toch is het minder gruwelijk dan ik dacht: konijnen leven vrij kort en hebben geen tijd om eindeloos stil te blijven staan bij wat ze is overkomen.

Dan is het tijd om de tekenfilm uit 1978 nog eens te bekijken. Die is erg mooi gemaakt en ik snap dat het destijds indruk op me heeft gemaakt.

Watership Down – Richard Adams | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 05:34 uur

geplaatst: vandaag om 05:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.