menu

Prestoeplenije i Nakazanije - Fjodor Dostojevski (1866)

Alternatieve titels: Misdaad en Straf | Schuld en Boete | Преступление и Наказание

mijn stem
4,42 (423)
423 stemmen

Russisch
Psychologisch

718 pagina's
Eerste druk: Russki Vestnik (periodiek), Sint Petersburg (Rusland)

De eenzame student Raskolnikov vervalt steeds verder in armoede, zodat hij noodgedwongen zijn studie moet staken. Hij beraamt een moord op een oude woekeraarster, niet vanwege het geld maar uit morele overtuiging. Na zijn daad valt Raskolnikov echter ten prooi aan vertwijfeling en gewetensnood. Steeds wanhopiger probeert hij zijn omgeving en de politie om de tuin te leiden om zo zijn straf te ontlopen. Langzamerhand komt hij echter tot de overtuiging dat hij boete moet doen.

zoeken in:
avatar van eRCee
5,0
Het was mijn eerste Dostojewski, misschien ook wel mijn eerste kennismaking met de wereldliteratuur. Wellicht is de invloed die Schuld en Boete nog altijd op mij heeft daarom zo groot.

De kracht van alle romans van Dostojewski schuilt in de personages. Dat zijn zelfs zulke indrukwekkende karakters dat ze me regelmatig te binnen schieten bij allerhande situaties. In Schuld en Boete is het vooral Sonja die mij diep heeft geraakt. Haar onaardse goedheid, echt altruïsme ten koste van zichzelf, wordt subliem geschetst. In tegenstelling tot sommige mensen met wie ik hierover heb gepraat kan ik niets in haar daden zien als verwerpelijk. Integendeel, ze is zo verheven dat elke ‘beoordeling’ van haar misplaatst is.
Een dergelijk personage komt tevens voor in De Idioot (vorst Myschkin zelf) en De Gebroeders Karamazov (Aljosja). De rede die Sonja’s vader in het begin van de roman over haar houdt behoort dan ook tot de ontroerendste hoofdstukken die ik ken.

Wat de hoofdpersoon, Raskolnikov, betreft zijn het vooral intelligentie, goede manieren en een soort ziekelijkheid die opvallen. Zijn morele worsteling (eerst over het begaan van schuld, dan over het ondergaan van boete) geeft nog meer diepgang aan het verhaal. De overige figuren in de roman zijn vaak haast karikaturaal maar tegelijk levensecht. Dat kan alleen Dostojewski.

De ethiek van de meester uit Petersburg spreekt mij enorm aan. Allerlei morele vraagstukken en filosofische beschouwingen tillen zijn werk ver uit boven de gemakkelijke romanschrijver waarvoor hij soms wel eens is versleten. Komt uit Schuld en Boete ook niet de gedachte dat een mens nog liever alleen maar op een uitstekende rotspunt in een lege ruimte wil staan dan te sterven?

Dostojewski heeft in zekere zin mijn denken bepaalt. Daarom staat dit meesterwerk bovenaan in mijn top-10.

5,0
Mijn eerste Dostoiewski, en zeker niet de laatste. Sinds Pinkeltje werd ik zelden zo meegesleept door een bruisend verhaal, door een constante inleving in het personage Raskolnikow, door een constante drang om -als was het inderdaad een kinderboek!- hem uit te schelden om zijn schofterige gedrag of Sonja te omhelzen. Figuurlijk dan. Het was voor mij een boek van vele verschillende emoties, en de kracht van het boek is absoluut dat het deze op een zo natuurlijke wijze omhoog weet te halen. Erg bijzonder.

Hoewel de stijl van Dostoiewski inderdaad niet perse bijzonder is te noemen, is hij wel van die orde dat het perfect past bij het te vertellen verhaal. De ellenlange zinnen zijn allerminst vervelend, integendeel, ze zorgen er juist voor dat de vaart in het lezen blijft. Het is geweldig om de filosofisch getinte passages te lezen, waarbij een personage monologen houdt van 5 pagina´s... hebben ze in Rusland dan echt niets te doen? - vraag je je dan af. Erg grappig ook om passages te lezen waarbij een personage opmerkingen tussen haakjes plaatst.

Wat me overigens erg opviel was het gebruik van tijd in Misdaad en Straf. Vaak blijven personages elkaar minutenlang stilzwijgend en onderzoekend aankijken, wat als je je dat inbeeldt, toch aan de lange kant is. En dan die sneren naar de Russische hoffelijkheid en vormen, heerlijk!
Nu ja, dit zijn slechts enkele van de vele dingen die me opvielen in Misdaad en Straf. Er valt nog veel over dit boek te zeggen, misschien komt dat later nog eens, voorlopig laat ik het hierbij. Vast staat in ieder geval dat een grote indruk op me heeft gemaakt, mooi dat het door zo veel mensen zo gewaardeerd wordt.

avatar van Agaath95
3,5
Iedereen in mijn omgeving verklaarde mij voor gek dat ik dit ging lezen, maar met de kerstvakantie in het vooruitzicht vond ik dit toch een ideaal vakantieboek.

Dit was mijn eerste 19e eeuwse roman, en ik moet zeggen dat het wel wennen was. De traagheid van het verhaal stoorde mij regelmatig, maar de tijdsbeleving was in die periode nou eenmaal anders.

Ook vond ik de dialogen te gekunsteld, kon ook aan de vertaling liggen, mij om het even. Telkens als Razoemichin of Loezjin (spelling?) weer een keer met een van hun vele monologen begonnen, was het even doorbijten.

Verder niets dan goed over deze roman, de beschrijving van de moord vond ik geweldig, en ook de toenemende paranoia van Raskolnikow. Met het einde was ik best tevreden, het was positief, maar niet té.

avatar van -JB-
4,5
Na het uitlezen van het boek eerst maar eens een nacht geslapen voordat ik hier een bericht postte. Wat een machtig boek!
Ok, het is de eerste 125 pagina's (het eerste deel) even doorzetten, maar daar wordt je dan vervolgens ruimschoots voor beloond. Intrigerende karakters die blijven boeien. Ondanks dat het geen boek is dat je niet weg kan leggen (zit hem in de stijl denk ik), blijft het boek wel trekken nadat het weer een paar dagen op de tafel heeft gelegen. Persoonlijk hoogtepunt vond ik de gesprekken tussen Raskolnikov en Petrowitsj en de uitwerking die deze gesprekken had op Raskolnikov.

avatar van JJ_D
3,5
‘Schuld en Boete’ moest mijn derde stap worden in de grote Russische wereldliteratuur. Prematuur had ik al ‘De Idioot’ achter de kiezen, en vorig jaar overrompelde Tolstoj me met ‘Anna Karenina’. Wat moest dat worden met het meest geprezen boek van Dostojevski, of ‘De Gebroeders Karmazov’ na (al spreekt BoekMeter dat tegen)?

Qua stijl zitten we bij Dostojevski inderdaad gebeiteld: de taferelen die zich voor onze ogen ontplooien zijn haast filmisch van aard, zo nauwgezet benadert hij zijn karakters. Toch heeft ‘Schuld en Boete’ iets stroef: Dostojevski laat zijn figuren maar al te graag stotteren, woorden herhalen (“hè hè hè”) of in totale chaos vervallen, wat iets onwerkelijks meebrengt – een negatief punt dat de lezer helaas wat voeling doet verliezen met de figuren. Figuren die het immers grotendeels moeten hebben van hun diepe menselijkheid (hun kwetsbaarheid en verstand), wat een soort universele sympathie opwekt bij de lezer. Zij die het boek gelezen hebben begrijpen mij...

Toch is ‘Schuld en Boete’ onmiskenbaar een bijzonder interessant boek. De vragen waarmee Raskolnikov worstelt worden inderdaad nogal lang uitgerokken, en psychologisch gaat de evolutie soms té traag vooruit, daar wil ik eerlijk in zijn. De vaart blijft er echter in en uiteindelijk legt Dostojevski de juiste klemtonen. Niemand ontsnapt aan de prachtige epiloog, waarin duidelijk wordt hoeveel voeling de lezer met de personages heeft opgebouwd.

Ik geloof dat ‘Schuld en Boete’ waarlijk inferieur is aan ‘De Idioot’, en de gelijkenis met ‘Anna Karenina’ gaat al helemaal niet op. Maar de hartverscheurende scène tussen Doenja en Svidrigajlov en de trieste ondergang van deze laatste doen mij toch tot een evenwaardige score besluiten: welk auteur kan dermate 'raak' beschrijven in een tiental beklijvende bladzijden die uit het niets lijken te ontspruiten? Want waar Dostojevski nu geen fantastische protagonisten creëert (de vorst uit 'De Idioot'), kunnen zijn “protagonisten” op des te meer sympathie rekenen (ik denk oa. aan Razoemichin).
Ben ik een ontgoocheld man na 'Schuld en Boete'? Niet echt, nee, al vind ik 'Schuld en Boete' - zoals gezegd - niet Dostojevski's beste. Op naar Nabokov, Gogol en Gonstjarov!
3,75*

avatar van John Frusciante
4,5
Het eerste echte grote literaire werk dat ik las, het is mij prima bevallen. De personages krachtig neergezet. In de vertaling stonden veel spelfouten, maar dat is de fout van de vertaler dus daar ga ik het boek niet door veroordelen. Het verhaal was interessant, al vond ik het nogal langdradig. Ik vond Raskolnikov een zeer raadselachting en onvoorspelbaar personage, en volgens mij leed hij aan waanideeën en grootheidswaanzin. Ik dacht niet dat ik dit boek zo makkelijk zou lezen, ik had verwacht dat de schrijfstijl erg oudbollig zou zijn maar dat is zeker niet het geval.

Een minpunt vond ik dat de personages soms wat te sentimenteel overkwamen.
De epiloog vond ik wat overbodig. het verhaal kon beter stoppen nadat Raskalnikov zich had aangegeven bij de politie. Het personage dat ik erg aangrijpend vond was Sonja, het meisje dat te goed is, en meer aan andere denkt dan aan zichzelf. Maar volgens mij is zij niet echt snugger, en heeft Sonja niet echt een idee wat er allemaal om haar heen gebeurd.
Ik merk bij mijzelf dat ik toch wel een niveau omhoog ben gegaan qua werk dat ik kan lezen, en ik ben van plan nu meer literatuur te gaan lezen.

avatar van mjk87
5,0
Magistraal werk van Dostojevski. Een groots meergelaagd verhaal, met vele nevenplotten die elk met speels gemak een groot verhaal op zichzelf kunnen zijn. Naast de eerste laag van de moord van Raskolnikov en de gevolgen, is er een prachtig tijdsbeeld van het St. Petersburg van toen, de behandeling van de toen nog nieuwe geesteziekten. En dan de plots van vele vreemde, duistere figuren die door het hele boek door langskomen. Enkel Doenja en Sonja zijn lichtpuntjes.

En het gaat niet enkel om de misdaad die Raskolnikov pleegt. Een ieder heeft wel iets begaan, en werkelijk elk perosnage krijgt straf. Ofwel lichamelijk, ofwel volgens de wet, ofwel psychologisch. Alsof het niets is neemt Dostojevski nog even de religie mee (Christus deed ook boete voor anderen), en dat zien we bij enkele ook gebeuren. Ik geloof niet dat altruïsme in het echte leven bestaat, maar hier, op schrift, in theorie, komt het nog het meeste in de buurt.

Daarnaast zijn de vele figuren psycholisch zeer diep uitgewerkt. Niet enkel de hoofdpersoon, maar er wordt bij meer mannelijke personen in het hoofd gekeken. Hun achtergonden, hun motieven, hun handelen, alles wordt nauwkeurig beschreven.

Ook heeft Dostojevski een mooie schrijfstijl. Met lange zinnen, en zinsbouwconstructies die me aan Ovidius doen denken.

5,0
Ik had 'misdaad en straf'' vroeger gelezen toen ik ongeveer 18 jaar was en vond het toen een zeer moeilijk boek.
Nu ik een vijftiger ben heb ik het boek in zijn nieuwe vetaling (die trouwens uitstekend is) herlezen. Ik vind het met voorsprong de mooiste roman die ik ooit heb gelezen.

Ik kijk er dan ook naar uit om ook 'de broers Karamazov' (eveneens in zijn nieuwe vertaling te herlezen.

Dostojevski zal veel 'schrijvers' van het hedendaagse thrillergenre laten blozen. Ik wil dan ook een pleidooi houden voor de betere roman en de vervlakking van de hedendaagse litteratuur een halt toe te roepen. Maar blijkbaar is een vervlakking van alle 'kunsten' een constante. Hopen op betere tijden! Intussen lezen wij de 'groten', Dostojevski, Tolstoj, Proust, Flaubert ... W.F. Hermans en uiteraard af en toe een nieuwe parel zoals Michel Houellebecq.

Frank

4,0
Wat mij betreft de 'makkelijkste' Rus die ik al gelezen heb. Leest als een thriller, maar met zeer veel cachet.

avatar van drexciya
5,0
weet momenteel even niet de woorden te vinden om dit werk te beschrijven, moet het eerst laten bezinken allemaal, enige wat ik kwijt wil is dat ik zwaar onder de indruk ben van dit werk en nog meer van de schepper hiervan, maar ga dit later zeker nog toelichten.
Wel wil ik vast een cijfer geven omdat ik het gewoon niet laten kan, een 5.

4,5
Ik zit er op dit moment middenin na eerder met zeer veel plezier Karamazov gelezen te hebben. Tot nu toe weet dit werk mij niet zo te pakken als mijn eerste ervaring met Dostojevski. Ik heb sterk het gevoel dat hij "hetzelfde" kunstje probeert te herhalen. Dat is natuurlijk niet het geval, daar Karamazov enkele jaren later uitgekomen is.

De gedachten die aan bod komen lijken min of meer identiek en niet zo zeer die van Dostojevski te zijn, maar van een tijdsgeest die heerst. Voor zover ik weet waren Nietzsche en/of Dostojevski niet van elkaar werk bekend?

Dat neemt niet weg dat Dostojevski die gedachte zeer scherp weet te beschrijven. Mijns inziens doet die dat in Karamazov echter veel geraffineerder en indringender dan in Misdaad en Straf. Dit is dus een kleine tegenvaller, maar losstaand van Karamazov zeer zeker een indringend boek. Ik ga de laatste 300 pagina's dan ook met veel plezier lezen en dan bekijken of deze beoordeling nog steeds klopt.

4,0
Niet mijn favoriet van Dostojevski (dat is “Aantekeningen uit het ondergrondse”). Ik kan wel begrijpen dat dit werk als meesterwerk te boek staat, want zo schijnt het mij ook toe. Het meesterlijke komt voor mij vooral tot uiting in de personages Raskolnikov en Svidrigajov. Over Raskolnikov is al veel gezegd, dat het een diep gelaagd personage is, die door de mangelmolen van het lot wordt gehaald. Maar het personage Svidrigajov is minstens net zo intrigerend en geeft het verhaal een extra dimensie aan geheimzinnigheid; ik vind het personage misschien nog geslaagder dan Raskolnikov. Toch moeten alle personages natuurlijk worden gezien in het licht van het verhaal en hun samenhang; ze versterken elkaar. Zo krijgt het personage Raskolnikov in de geheimzinnige verbinding met Svidrigajov nog meer diepte. Ik vind het de sterkste verbinding van het verhaal. In deel 6 van Misdaad en straf staat een deliriumachtig hoofdstuk geheel in het teken van Svidrigaljov, deze bevestigt het genie van Dostojevski, zo wonderschoon van een onovertroffen naargeestigheid. Svidrigaljov is een soort schaduw van Raskolnikov, beiden zijn ze beladen met het hoofdthema. Maar voor mij is niet alles aan “Misdaad en straf” even meesterlijk als het voorgaande en komen er weer, zoals gebruikelijk is bij Dostojevski, de hysterische en langdradige elementen in voor. Een dikke 4 sterren.

avatar van metalfist
4,5
Normaal gezien is Robin Cook altijd de auteur die ik meeneem op vakantie, maar dit jaar had ik me voorgenomen om eens een echte grote naam te gaan lezen. De keuze viel op Fjodor Dostojevski en dan specifiek op Schuld en Boete. Een klassieker die al ettelijke jaren ongelezen in de kast staat en de recente lezingen van De Dubbelganger en Witte Nachten deden me al vermoeden dat dit wel eens een interessante zit kon worden. Voor de zekerheid toch ook maar een Robin Cook verhaal meegenomen, je weet maar nooit, maar uiteindelijk niet nodig gehad.

Want ik heb me met veel plezier ettelijke dagen ondergedompeld in het boeiende en fascinerende universum dat Dostojevski hier heeft gecreëerd. Zelden een boek gelezen dat me van de eerste zinnen zo bij de strot greep. De moord op de woekeraarster en haar zus, Roskalnikov die begint door te draaien, de relaties tussen de verschillende personages, ... Waar ik Witte Nachten nog wat minder vond door de hysterie van het hoofdpersonage, is daar hier niets van te merken. Toegegeven, er zitten best nog wel wat overdreven lyrische segmenten in maar de stijl van Dostojevski is zo aanstekelijk dat dit heerlijk om te lezen is. Vraag me dan ook af in hoeverre een vertaling bij Russische schrijvers een invloed kan hebben op de kwaliteit van het boek. Witte Nachten komt uit een jaren '60 omnibus terwijl mijn versie van Schuld en Boete uit de meer recente Verboden Boeken reeks van de Morgen komt. Soit, doet er verder niet toe. Ik kom superlatieven te kort, maar er is één minpunt aan Schuld en Boete en dat is de epiloog. Waar in heel het boek geen zin teveel staat, is de epiloog niet bijzonder interessant. Had Dostojevski het laten eindigen met Raskolnikov die de moord bekent, ik had hier niet anders dan 5* voor kunnen geven.

Iets wat sowieso tegen mijn 'principes' is aangezien ik een boek minstens 2x wil lezen vooraleer ik er de volle pot aan geef, maar Fjodor deed me ze bijna breken. Raskolnikov, Doenja, Razoemichin, Sonja, ... Personages waar ik nog vaak aan ga terugdenken. Zo'n hoofdstuk waar ze met zijn allen de confrontatie met de verloofde van Doenja aangaan. Het is misschien wel één van de meest beklijvende stukken literatuur dat ik ooit heb gelezen.

Dikke 4.5*

avatar van manonvandebron
5,0
Wanneer Dostojevski een moord als thema kiest, is dat vooral een kapstok om z’n filosofische en psychologische ideeën aan op te hangen. Deze misdaadroman wordt grotendeels vanuit het standpunt van de dader verteld. Het is geen objectieve weergave van gebeurtenissen, maar een subjectief relaas van Raskolnikovs ervaring van de realiteit. Al z'n hersenspinsels, overpeinzingen, theorieën, fantasieën en koortsdromen worden uitgebreid opgesomd. De lezer kan meekijken in het hoofd van deze antiheld, met als gevolg dat die met hem mee kan leven, ondanks al z’n dwaasheden en stommiteiten. Dit vertelstandpunt wordt wel afgewisseld met dat van enkele nevenpersonages.

Raskolnikov kent een verregaande vorm van vervreemding van de samenleving en de bijhorende moraal. Op z’n eenzame zolderkamertje ontwikkelt hij z’n theorie. Z’n ideeën zijn beïnvloed door nihilisme en anarchisme, twee stromingen die opgang maakten in het Rusland van de jaren 1860. Jonge intellectuelen verwierpen het gezag van kerk en staat. Wanneer Raskolnikov die oude woekeraarster de hersenpan inslaat, vermoordt hij niet slechts een mens, maar slaat hij het morele systeem aan diggelen dat ze hem van als kind ingeprent hebben. Z’n opvatting dat hij tot de uitzonderlijke categorie van mensen behoort voor wie de gewone ethische voorschriften niet altijd gelden, verraadt een vorm van grootheidswaanzin. Hij waant zichzelf een nieuwe Napoleon, maar uiteindelijk komt hij niet verder dan een zinloze en slecht uitgevoerde misdaad.

De toenmalige hoofdstad Sint-Petersburg wordt voorgesteld als een groezelig oord. Mensen woonden er dicht opeen in vervallen gebouwen. De straten werden bevolkt door dronkaards, schooiers en prostituees. Het is verrassend dat te midden van dat schorriemorrie verschillende mensen zich toch nog bekommeren om het lot van Raskolnikov. Hoewel Sonia een gele kaart heeft als prostituee, straalt ze zuiverheid en onschuld uit met haar eenvoudige volksgeloof. Zijn zuster Doenja moet kiezen tussen drie aanbidders: de schrandere Razoemichin en de smeerlappen Loezjin en Svidrigailov, die haar gunsten proberen te winnen door met geld te strooien. Porfiri is geen detective die sigarettenpeukjes en voetsporen naspeurt, maar wel iemand die een psychologisch kat-en-muisspelletje speelt. Hij laat Raskolnikov een tijdje sudderen in eigen vet, erop vertrouwend dat deze uiteindelijk zal bekennen.

Tijdens het onderzoek lijkt Raskolnikov soms te smeken om gepakt te worden, bijvoorbeeld wanneer hij terugkeert naar de plaats van de misdaad. Hieruit spreekt een onderbewust verlangen om gestraft te worden voor z’n misdaad. Hij komt tot de conclusie dat er twee soorten bestraffing bestaan. Juridisch kan hij tot dwangarbeid in Siberië veroordeeld worden. Psychologisch bestaat z’n straf eruit te moeten leven met een slecht geweten. Hij kan niet meer recht in de spiegel kijken. Volgens Dostojevski is die psychologische straf zwaarder dan de juridische. De verbanning naar Siberië gaat uiteindelijk zelfs als een bevrijding aanvoelen, omdat hij zo weer in het reine kan komen met zichzelf. De diepgaande analyse van de psychologische evolutie die een misdadiger doorloopt, maken hiervan een tijdloos meesterwerk en verplichte literatuur voor iedereen die met de gedachte speelt om zelf een misstap te begaan.

4,0
Misdaad en Straf was mijn tweede Dostojevski (na De Gebroeders Karamazov) en ik ben toch wel weer onder de indruk – zij het iets minder dan vorige keer. Het verhaal leest prettig en blijft boeien: Dostojevski slaat nauwelijks zijwegen in en er gebeurt steeds precies genoeg om de vaart erin te houden. Voor mij zijn het de kleurrijke personages die de roman maken, en dan met name de waanzinnige Raskolnikov, de gedienstige Razoemichin, de sluwe Porfiri, de onbaatzuchtige Sonja en de tragische Svidrigailov. De scenes waarin Raskolnikov zichzelf tot waanzin drijft en zijn familie ontmoet zijn van een zeldzaam niveau.

Niettemin leefde ik iets minder met de personages mee dan bij De Gebroeders Karamazov. Dit kwam misschien ook doordat de hysterische passages, waar mensen continu ‘gillen’, ‘giechelen’ of ‘naar adem happen’, me op een gegeven moment wat tegen begonnen te staan. Ook wisten de filosofische en psychologische overpeinzingen me minder te raken. Zoals hierboven al is gezegd, vertolkt Raskolnikov de heersende nihilistische en anarchistische ideeën en roept Dostojevski vragen op over straf en lijden. Ik kon net niet genoeg met deze overpeinzingen om helemaal omver geblazen te worden, maar al met al blijft Misdaad & Straf natuurlijk een geweldig boek.

4*

5,0
Inleiding

Misdaad en Straf (1866) was Dostojevski’s eerste volwassen roman en geldt als een klassieker van de wereldliteratuur. Ik heb de Nederlandse vertaling gelezen; er wordt gezegd dat de roman niet goed uit het Russisch kan worden vertaald want Dostojevski gebruikt bewust de taal om onder meer z’n personages hun typerende persoonlijkheid te geven – niet alleen zeggen de namen iets over de personen, bv. Sonja dat Russisch is voor Sophia dat Grieks is voor wijsheid, maar ook hun wijze van spreken weerspiegelt hun geest – hetgeen grotendeels verloren gaat in de vertaling. Reeds het eerste vertaalde woord van de roman, “misdaad” (in de titel), heeft een belangwekkende nuance verloren waarop ik in de Conclusie terugkom. De roman is meesterlijk in zijn psychologie waarbij de personages allemaal zijn ingekleurd door de hoofdthema’s van het boek: nihilisme, isolatie, transgressie en redding.

Stijl

Wat meteen opvalt is dat de roman bijzonder makkelijk leest waarbij Dostojevski tevens aldoor zeer treffend het menselijke gedrag beschrijft dat zo niet alleen herkenbaar is waardoor je je eenvoudig kunt inleven en dus ook door het verhaal kunt laten meeslepen maar dat ook filosofische diepgang heeft en daardoor ook invloed heeft gehad op bv. de existentiefilosofie. De schrijfstijl is recht toe recht aan en weinig poëtisch maar om het innerlijke leven van de personen invoelbaar te maken, maakt Dostojevski ook veelvuldig gebruik van metaforen, bv. “Het was duidelijk dat deze gedachte al heel vele malen bij haarzelf was opgekomen en hij deze alleen maar weer uit haar schuilhoek had opgejaagd”. Er is een verteller die veel weet maar niet persé alwetend is (bv. “Heel waarschijnlijk is het ook, dat Katerina Iwanowna de behoefte had…”) en zo als het ware een onzichtbare observator is die overal aanwezig is dan wel die bijna één is met het bewustzijn van elk personage; Dostojevski zet met deze bijzondere verteller wellicht een stap richting de ‘stream of consciousness’-techniek van bv. Woolff waarbij hij ook de modernisten anticipeert door af en toe heen en weer te springen in de tijd in plaats van het verhaal strikt chronologisch te vertellen.

Structuur

De roman bestaat uit zes delen, ieder onderverdeeld in hoofdstukken, en een epiloog en is knap bedacht en geschreven: het is rijk aan personages en plotelementen – het kost wat moeite om alle personages te leren kennen, temeer omdat die soms bij hun voornamen (bv. Awdotja Romanowna), soms bij hun achternaam (bv. Raskolnikova) en soms bij hun bijnaam (bv. Doenja) worden genoemd (de namen in dit voorbeeld verwijzen dus alle naar dezelfde persoon) – waarbij alle stukjes in elkaar vallen of rijgen naarmate het verhaal voortschrijdt, hetgeen ook betekent dat je wel even moet doorzetten tot de samenhang duidelijker en het verhaal interessanter wordt. Daarbij weet Dostojevski de spanning effectief gestaag op te bouwen. Elk hoofdstuk eindigt met een plotwending en dus een cliffhanger (bv. iemand komt de kamer binnen) welk nieuw element in het erop volgende hoofdstuk wordt ontwikkeld. Tegelijk is de roman symmetrisch geconstrueerd met bv. aan het eind een terugkeer van personen en elementen uit het begin waarbij ook de transformatie van Raskolnikov precies z’n breekpunt in het midden van de roman heeft: in de eerste helft van het boek is hij nog rationeel en trots en in de tweede helft slaat dat langzaam om in (zelf)twijfel en besef van zijn zwakte. Het verhaal is een tragedie – zoals de rechercheur Porfiri hem al voorhoudt kan hij zijn straf niet ontlopen – dat tegelijk in de epiloog ook een christelijke wederopstanding is.

Thematiek

De roman is wellicht typisch Dostojevski vanwege de thema’s van armoede, drankmisbruik en krankzinnigheid. De hoofdpersoon Raskolnikov pleegt een moord vanuit een pathologische toestand waarin hij zijn vrije wil verliest, zowel in psychische zin in de vorm van een extreme onrust maar ook radicale onverschilligheid uit zelfindoctrinatie als in fysieke vorm in de vorm van koorts en delirium. De oorzaak is Raskolnikovs ideologische indoctrinatie en Dostojevski schreef de roman om te protesteren of waarschuwen tegen het Russisch Nihilisme (of Radicalisme) dat was geïnspireerd door de Westerse filosofische doctrines van utilitarisme, materialisme, positivisme en rationalisme: elke autoriteit zoals religie wordt afgewezen, de mens is slechts lichaam en wetenschap brengt de noodzakelijke vooruitgang. Meer in het bijzonder verenigde het Russisch Nihilisme het Franse utopisch socialisme en het Engelse Radicalism op grond van Benthams utilitarisme in wat bekend stond als “rationeel egoïsme” en welke maatschappelijke revolutie in handen van een nieuwe elite van superieure mensen werd gelegd. Raskolnikov is als het ware een slachtoffer van deze schadelijke Westerse ideeën en wil weten of hij zo’n hoger menstype is en een “nutteloze” sjacheraarster kan vermoorden. Hij veracht de massa maar is impulsief en kan ook geen weerstand bieden tegen zijn natuurlijke neiging tot compassie. De roman vloeide voort uit een werk tegen de schadelijke gevolgen van drankmisbruik binnen het gezin maar Misdaad en Straf wil juist laten zien dat niet bv. ongelijkheid maar vervreemding van de traditie – het eigene – de oorzaak is van de ontaarding en het verval. Dostojevski meende overigens op macroniveau dat Rusland ziek is en pleitte voor een regeneratie door het hervinden van de Russische identiteit en religie (en het is duidelijk dat zelfs Ruslands huidige inval in Oekraïne in deze culturele traditie staat van afwijzing of eliminatie van Westerse invloeden om Rusland te ‘redden’ waarbij Poetin tegelijk veel op Raskolnikov lijkt in zijn hoogmoed om schaamteloos oorlogsmisdaden te plegen om als Groot Man een doorslaggevend voordeel voor Rusland te brengen).

Dickens

Ik heb de indruk dat Dostojevski veel van Dickens, die hij veel en graag las, heeft geleerd en ze veel dezelfde thema’s en technieken gebruiken. Beiden waren ‘grote’ christenen en leverden maatschappijkritiek op de extreme armoede en het morele verval in hun tijd, beschreven met name de degeneratie van de mens in de grote stad (zoals Sint Petersburg in Misdaad en Straf) die mede berust op nieuwe maar schadelijke ideeën die er in zwang zijn zoals hier het rationalisme en utilitarisme (welke ethiek Dickens eerder had bekritiseerde in Hard Times (1854)). Beiden zijn goede vertellers die bewust cliffhangers hanteren om de lezer erbij te houden – mede omdat ze hun verhalen in delen voor tijdschriften schreven – en bovenal weten ze intrigerende personages op te voeren die inzicht geven in de menselijke natuur en die je langer bij blijven dan het verhaal. Zo beschouwd zijn het goede voorbeelden van literatuur, gekenmerkt doordat het verhaal in dienst staat van de ontwikkeling van de personages in plaats van lectuur waarbij dat andersom is. Dostojevski is wel meer een doempreker dan de meer optimistische Dickens.

Krankzinnigheid

Net als Dickens heeft Dostovjevski veel belangstelling voor de psychologie van de misdadiger en van het kwaad en Misdaad en Straf is in wezen één grote psychologie van de misdadige geest van Raskolnikov – de fysieke misdaad zelf en het uiteindelijke proces beslaan maar een paar pagina’s – waarbij we omgekeerd leren dat Raskolnikov een paar maanden eerder een artikel had geschreven over de misdadige geest waarin hij stelt dat de misdadiger zijn misdaad eigenlijk altijd in een ziekelijke toestand pleegt hetgeen er naar mijn idee mee te maken heeft dat de misdadiger een grens over moet stappen die het verstand niet kan. In ieder geval pleegt Raskolnikov zijn misdaad in een ziekelijke koortstoestand en blijft die toestand van verwarring en koortsdromen zo nu en dan terugkomen (en hij krijgt ook strafvermindering op grond van de ‘modetheorie’ van tijdelijke verstandsverbijstering, temeer nu Raskolnikov ook geen rationeel doel behaalde met z’n misdaad). Dostojevski schildert het leven in de grote stad Sint Petersburg in de zomer als een nogal helse plaats van drukte, stank, armoede, alcoholmisbruik en (zelf)moorden, hetgeen ook een metafoor en zelfs oorzaak kan zijn van Raskolnikovs geprikkelde geest die aldoor in grote onrust, ellende en zelfs ijldromen verkeert. Een parallel die in de roman zelfs uitdrukkelijk wordt getrokken is de verstikkende (warme) lucht en benauwde kamertjes waar Raskolnikov in leeft (hij kwam voor de moord vrijwel nooit zijn kamertje uit) en zijn psychische nood: Swidrigailow merkt op dat we allemaal lucht nodig hebben en ook de rechercheur Porfiri levert de diagnose dat Raskolnikov lucht nodig heeft. Het lukt ‘hypochonder’ Raskolnikov in feite niet om te leven vanwege deze fysieke en psychische verstikking en verdrukking.

Existentiële crisis

Het is moeilijk te zeggen of Raskolnikov zo teruggetrokken leefde vanwege zijn psychische geprikkeldheid of andersom maar het eenzame en anonieme leven in de grote stad zal er mee te maken hebben gehad. In feite geraakt hij in een existentiële crisis zoals we die in de filosofie kennen: het verlies van verbondenheid met de wereld en daarmee verlies van betekenis waardoor de wereld contingent en absurd voorkomt en de persoon op zichzelf teruggeworpen wordt. Raskolnikov is vaak onverschillig jegens wat om hem heen gebeurt – met vlagen van plotselinge betrokkenheid – en het is ook deze stedelijke vervreemding en anonimiteit die de mensen ontvankelijk maakt voor ideeën (ideologie) in plaats van een directe betrokkenheid bij je naaste zodat in die zin ook veel andere personen (opvallenderwijs met name de mannen) in de roman krankzinnig zijn. In ieder geval zondert Raskolnikov zich af van zelfs zijn familie en probeert hij z’n leven betekenis te geven door voor een idee te leven – dat hij een ongewoon mens is die een grootste daad zal doen en daarvoor mag moorden – en streeft hij naar vrijheid of zelfbevestiging maar die vrijheid of individualisme blijkt een vreselijke vrijheid, omdat die in combinatie met het idee leidt tot zijn transgressie om twee vrouwen te vermoorden waarmee hij ook – zoals hij dat zelf bekent – zichzelf heeft vermoord: zonder binding met de ander is zelfbevestiging niets anders dan zelfmoord.

Raskolnikovs artikel

In het derde deel legt Raskolnikov z’n artikel uit na vragen erover van rechercheur Porfiri, met name over een wat onduidelijke gedachte aan het einde. Die gedachte houdt in dat “ongewone” mensen soms het recht hebben om de wet te overtreden als dat nodig is om de mensheid vooruit te helpen of om een “nieuw woord” te zeggen. Vooruitgang vereist immers doorbreking/vernietiging van het bestaande; een nieuwe wetgever moet de oude wet breken. De geschiedenis leert ons dat grote mannen, zoals Napoleon, de wet overtraden, dus misdadigers waren die vaak zelfs bloedbaden aan richtten. Dit doet denken aan Hegels leer van Grote Mannen (“Het is de eer van grote figuren, schuldig te worden”). De massa is conservatief en hangt deze ongewone mannen op als ze de kans krijgen maar de volgende generatie vereert hen. De massa der gewone mensen is slechts “materiaal” dat dient om volgens een onbekende natuurwet af en toe een ongewoon mens voort te brengen. De leer van de elite of superieure mens die zijn eigen wetten maakt en zo werkelijk autonoom en scheppend is in tegenstelling tot de kuddemens die gebonden is aan de kuddemoraal en de gemeenschappelijke wet doet natuurlijk denken aan Nietzsche’s latere leer van de Übermensch. Het verklaart Raskolnikovs weerzin en verachting van de mensen en waarom hij, ondanks z’n deplorabele want armoedige en ziekelijke staat, medelijden of opoffering afwijst (“Ik aanvaard uw offer niet”) omdat dat zijn zwakte zou bevestigen. Zijn vriend Razoemichin, die enige stabiliteit in Raskolnikovs chaotisch leven brengt (Razoem verwijst naar het verstand) noemt Raskolnikov dan ook “hooghartig en trots” maar ook “grootmoedig en goed”.

Existentiefilosofie

Het betoog van de rechercheur Porfiri aan het slot van het vierde deel over hoe hij misdaden oplost is niet alleen indrukwekkend in z’n psychologie maar ook in filosofisch opzicht dat sterk existentialistisch getint is. Porfiri benadrukt dat elk geval anders (bijzonder) is waardoor regels ook contraproductief kunnen zijn – Porfiri lijkt succes te boeken bij Raskolnikov door alle regels met betrekking tot recherchewerk juist om te keren – en hoe de natuur sterker is dan het verstand, zodat Raskolnikovs scherpzinnigheid hem niet zal redden en hij zijn lot niet zal ontsnappen, omdat hij niet met zichzelf zal kunnen leven. In het zesde deel is er een laatste onderhoud met Porfiri die Raskolnikov goedgezind is maar mede daarom eerlijk meldt dat hij zeker weet dat Raskolnikov de moordenaar is. Porfiri verzoekt Raskolnikov zichzelf aan te geven om groothartig zijn lijden te aanvaarden, zoals hij groothartig de moorden pleegde, om erna het leven weer op te kunnen pakken. Raskolnikovs vriend Razoemichin is loyaal en blijft in Raskolnikovs onschuld geloven. Razoemichin is openhartig en eerlijk: volgens hem is de leugen goed omdat die menselijk is en ons naar de waarheid brengt waarbij hij een kritiek op de “ontpersoonlijking” geeft die vooruitgang zou betekenen: volgens hem is de eigen, “eerlijke” leugen beter dan de ‘onoprechte’ waarheid van een ander waarmee hij de invloed van Westerse ideeën, waarmee Loezjin pronkt, lijkt te bekritiseren en waarin een existentiefilosofie à la Kierkegaard (in de objectieve ‘waarheid’ zoals de wiskunde of Hegels systeem kun je niet wonen: “de subjectiviteit is de waarheid”) weerklinkt.

Buitenlandse ideeën

Loezjin is zo iemand die indruk probeert te maken met buitenlandse ideeën die voor hem een immorele filosofie impliceren: egoïsme is het juiste richtsnoer voor handelen. We leren hem kennen als een bangelijk en bekrompen persoon die altijd probeert goed over te komen maar in werkelijkheid egoïstisch en immoreel is, zodat de immorele filosofie hem wel past. Hij woont samen met Lebezjatnikow die ogenschijnlijk het tegendeel is want Lebezjatnikow is idealistisch, streeft naar een vrije en gelijke samenleving – hij wil een commune oprichten – en is aldus een utopisch socialist, acht alleen het nuttige van waarde en vindt het van belang om te protesteren tegen de burgerlijke samenleving zodat beledigen een noodzaak is. Door zich zo af te zetten en de ander te willen krenken spreekt ook een superioriteitsgevoel uit zijn ideologie – andere mensen die hem niet volgen begrijpen het nog niet; wij zouden hem een deugmens kunnen noemen – en misschien nog minder oog voor het leed van het concrete individu: Lebezjatnikow is zo beschouwd asociaal uit abstract idealisme en in die zin net zo hypocriet als Loezjin. Lebezjatnikow wijst de burgerlijke moraal af omdat die onnatuurlijk zou zijn – de huidige onderdrukkende maatschappij corrumpeert het individu en de moraal – en hij wijst zo ook persoonlijke (waaronder ook de christelijke) liefdadigheid af want die dekt alleen maar de systematische ongelijkheid toe in plaats van die op te heffen (hetgeen Marx inspireerde tot zijn “religie is het opium van het volk”).

Raskolnikov en de raskolniki

Zoals we zagen hangt Raskolnikov een ietwat vergelijkbare ideologie, gebaseerd op buitenlandse ideeën van vooruitgang en kil nutsdenken, aan maar in zekere zin zonder de hypocrisie: vooruitgang vergt ongewone personen zodat hij juist niet in de gelijkheid van mensen gelooft. Maar bovenal is Raskolnikov asociaal vanuit een soort kluizenaarschap – hij verdraagt de gewone mensen niet en blaast moreel hoog van de toren – terwijl hij grossiert in impulsieve liefdadigheid: hij is zelf straatarm maar geeft al z’n geld aan andere armen zoals een weduwe die hij niet eens kent om de begrafenis van haar man te bekostigen. Dat maakt hem niet alleen een monster dat zich boven de mensheid plaatst en wiens trots is gekwetst – hij benadrukt zelf dat zijn misdaad niet uit zijn armoede kan worden verklaard zoals een socialist als Lebezjatnikow zou doen – maar ook iets van een zelfverbannen heilige. Ik denk dat Dostojevksi dat ook beoogde want de naam Raskolnikov verwijst naar de raskolniki (schismatici) die vasthielden aan het oude Russisch-orthodoxe geloof na de kerkelijke hervorming in 1666-167 waarmee de Russische kerk zijn teksten en riten aanpaste aan die van de Byzantijnse of Griekse orthodoxe kerk. Evenzo heeft Raskolnikov zich afgescheiden van de samenleving en hangt hij een eigen moraal en in wezen een eigen religie aan. De roman vermeldt enkele malen dat het lijfeigenschap er nog niet zo lang geleden was afgeschaft en je krijgt de indruk dat de intellectuelen er streefden naar een moderne, gelijke samenleving dat – in ieder geval tot de communistische revolutie in 1917 – nog slechts een ideaal was en het land worstelde met grote ongelijkheid dat aanleiding gaf tot verhitte discussies en verschillende ideologische richtingen.

Swidrigailow

Ook tussen Swidrigailow en Raskolnikov zijn zowel interessante overeenkomsten als verschillen. Raskolnikov is extreem arm terwijl Swidrigailow zeer vermogend is, maar net als Raskolnikov is Swidrigailow een misdadiger en in zekere zin het bedoelde hogere type mens dat gewetenloos doet wat in hem opkomt – zowel het goede als het kwade – en zo leeft voorbij goed en kwaad. Daarbij heeft Swidrigailow een theorie die in zekere zin aansluit bij Raskolnikovs theorie dat een misdaad in een zieke toestand wordt gepleegd: volgens Swidrigailow zijn de geestverschijningen die hij heeft van Marfa Petrowna, z’n vrouw die hij heeft vermoord, en ook de geestverschijning die Raskolnikov in een koortsdroom had van Aljona Iwanowna, de vrouw die Raskolnikov heeft vermoord, flarden uit een andere, echt bestaande wereld en gaan we geheel naar die wereld over als we sterven. Swidrigailow geeft zo een soort van transcendente, religieuze betekenis aan Raskolnikovs misdadige transgressie en hij noemt zichzelf ook (deels) een mysticus. Swidrigailow is in feite de echte nihilist in de zin dat wij het woord wel opvatten en volstrekt immoreel of eigenlijk amoreel waardoor Raskolnikov hem veracht maar ook gevaarlijk vindt: genot is voor hem de enige waarde en eigenlijk dat niet eens want hij jaagt op seks uit verveling, dat wil zeggen omdat de natuur hem daartoe aanzet. Daarbij heeft hij een voorkeur voor jonge meisjes terwijl hijzelf al 50 is: zijn verdorvenheid geeft het meeste genot bij het misbruiken van pure onschuld. Tegelijk kan hij ook onthutsend eerlijk en openhartig zijn, in ieder geval tegenover zichzelf: hij veracht idealen en andere “fantasieën” en noemt Raskolnikov een idealist en daarmee impliciet een zelfbedrieger. Als hij erachter komt dat Raskolnikov de moorden op de twee vrouwen heeft gepleegd kan hem dat moreel niet schelen en suggereert hij dat Raskolnikov beter geen mens kan zijn om zo geen gewetenswroeging te hebben, maar hij probeert er wel Raskolnikovs zuster Doenja mee te chanteren om zijn vrouw te worden.

Het redderscomplex

Swidrigailow probeerde eerder Doenja te verleiden zoals hij ook zijn – waarschijnlijk door hemzelf vergiftigde – wijlen echtgenote had verleid: door openhartig over zijn verdorvenheid te zijn prikkelt hij het redderscomplex van deze vrouwen zoals overigens ook Sonja bij Raskolnikov blijft om hem te kunnen redden. Waar veel mannen in de roman egoïstisch zijn of op abstracte wijze utilitaristisch streven naar maximaal genot en minimaal pijn voor iedereen, zoeken deze vrouwen het lijden juist op in de hoop de ander en zichzelf te redden. Een meer abstracte – en dus leugenachtige – vorm van het lijden zoeken en jezelf opofferen zien we bij de man en oudgelovige Mikolka die de schuld van Raskolnikovs moorden op zich neemt bij wijze van deugd. Loezjin is het tegendeel van Swidrigailow in de zin dat hij juist de knappe maar arme Doenja afhankelijk van zich wil maken op grond van zijn goede financiële positie waardoor Doenja dankbaar zou moeten zijn jegens haar ‘redder’ en z’n weldaden, maar Loezjin is hiermee niet minder egoïstisch en misbruikend dan Swidrigailow. Raskolnikov overweegt zelfmoord te plegen, maar iets – zijn trots of zelfachting, maar ook de door Porfiri en Sonja geboden opening om door middel van het lijden (zijn straf) gered te worden – houdt hem tegen. Daarentegen pleegt Swidrigailow wel zelfmoord: na de afwijzing door Doenja c.q. de nederlaag van zijn morele verdorvenheid door haar morele integriteit lijkt hij het gebrek aan liefde en daarmee de leegheid, eenzaamheid en zinloosheid van zijn nihilistisch leven niet meer te kunnen verdragen – zoals ook Raskolnikov zijn eigen misdaden niet kan verdragen – maar er is niets wat hem kan redden, nu hij geen illusies koestert en zijn verlies accepteert. Hij geraakt ten slotte in koortsdromen over kinderen, die niet een cynisch of nihilistisch karakter hebben, en besluit de oversteek definitief te maken.

De transgressie

Tegen het einde van het vijfde deel bekent Raskolnikov z’n moord aan Sonja in wie hij zich herkent als medevervloekte nu zij prostituee en hij moordenaar is en zij aldus ook een transgressie jegens de burgerlijke moraal pleegt, maar anders dan de arrogante en ongelovige Raskolnikov is zij timide en klampt zij zich vast aan het geloof. Bovenal is haar transgressie een zelfopoffering waar die van Raskolnikov er een uit egoïsme is. Na eerst de moord te rechtvaardigen door zich met Napoleon te vergelijken die ook een moord zou plegen als dat nodig was om z’n carrière te starten en hij het geld wilde gebruiken om z’n studie te kunnen financieren, is er het besef dat elke rechtvaardiging slechts geklets is omdat om te kunnen heersen – om een Napoleon te zijn – je het verstand moet stoppen en gewoon moet doen: macht – het gelijk krijgen – is een kwestie van meer lef hebben dan anderen, welke durf hij met de moord wilde bewijzen. Zodra je je afvraagt of de mens een luis is, is het al geen luis meer; zodra je je afvraagt of je een Napoleon bent, ben je het al niet meer: alleen de daad maakt je een mens of Napoleon terwijl de anderen een luis blijven. Maar Raskolnikov is een piekeraar: voordat hij de moord pleegde meende hij dat misdadigers worden gepakt omdat zij op het moment van hun misdaad bevangen raken door een wilskracht die hun verstand verduistert waardoor zij lichtzinnig worden en dat hijzelf de moord niet zou kunnen plegen omdat hij blijft nadenken dan wel om die reden de perfecte moord zou plegen. Ook in het neoplatonisme – en de naam van de rechercheur Porfiri, die Raskolnikov geheel doorziet, verwijst misschien naar de neoplatoonse filosoof Porphyrius die Plotinus’ mystiek harmoniseerde met Aristoteles’ logica – is er het streven naar vereenzelviging met het goddelijke door voorbij het denken en begrijpen te gaan naar wat Plato het goede of Ene ‘voorbij het zijn’ had genoemd: ook misdaad is een transcendentie die echter ook van hoogmoed getuigt (het christendom achtte filosofie getuigen van hoogmoed), welke transgressie wordt beloond als de misdadiger als een god kan triomferen en heersen en anders wordt bestraft met helse waanzin als hij niet bekent (bekennen is in wezen een christelijk notie waarmee de ziel wordt gereinigd door de zonde uit de duisternis in het licht te brengen). Raskolnikov heeft echter gefaald: in toevalligheden zag hij een teken dat het beslist is – waaruit opnieuw de religieuze dimensie blijkt – waarna hij erin werd getrokken “alsof hij met een stuk van zijn kleren in de machine was geraakt” en alles fout ging. Zijn gedachten werden slechts verward: hij bleek geen god maar in de macht van de duivel en eigenlijk heeft hij zichzelf vermoord. Hij blijkt slechts een luis die Sonja om vergeving vraagt en heeft spijt. Maar als Sonja hem wil redden door het (gezamenlijk) lijden, besluit hij toch te vechten en zich niet aan te geven omdat hij misschien toch een mens is.

Sonja

Raskolnikov blijft zo aldoor worstelen en piekeren over wat hij moet doen: berouw krijgt hij ook ten langen leste niet maar dezelfde trots of onverschilligheid waarmee hij de moord pleegde beweegt hem er ook toe zichzelf aan te geven, enerzijds rationeel omdat hij heeft gefaald en geen grootse weldoener zoals Napoleon maar slechts een schoft en zwakkeling blijkt – hij heeft de transgressie niet doorstaan – zodat hij de straf heeft verdiend (ook bij de rechtbank rechtvaardigt hij zijn misdaad niet) en anderzijds lijkt hij toch ook gevoelig voor Sonja’s liefde die aandringt op overgave. Al met al wordt hij gedreven door de wil een einde aan de ellendige toestand te maken. Tot in de gevangenis blijft hij Sonja wegduwen – haar liefde en medelijden maakt ‘m nog ongelukkiger omdat die zijn trots kwetsen – totdat hij zich overgeeft, nu aan de liefde voor Sonja en indirect aan haar religieus geloof, waarna hij het kruis dus lijdensweg op zich kan nemen en herboren kan worden: hij ontdekt nu het echte leven dat niet nadenken maar voelen is. Hij wordt nu – eindelijk – een echt mens.

De redding door het externe

Zoals gezegd volgt de roman de verschillende personen als het ware in hun hoofd en hebben ze alle een eigen karakter en stem, maar tegelijk wil Raskolnikov in het algemeen met niemand spreken: hij vermijdt de dialoog maar verinnerlijkt als het ware de andere personen of stemmen tot een innerlijke dialoog die hem verscheurt en hem geen rust geeft. Het is uiteindelijk Sonja die bij hem blijft als hij in de gevangenis zit met wie hij een externe in plaats van een geïnternaliseerde relatie heeft, juist omdat zij veelal zwijgend samen zijn, waardoor hij uit zijn existentiële crisis komt en wordt ‘gered’. Aan het slot van het boek zit nog één koortsdroom waarin Raskolnikov profeteert dat de gehele mensheid wordt geïnfecteerd met een ziektekiem dat geestelijk is (dus een idee) waardoor ze bezeten raken van hun eigen waarheid dus eigen gelijk en iedereen met iedereen zal vechten waarna slechts een paar ‘zuiveren’ overleven en een nieuwe mensengeslacht zal voortbrengen, welke ziekte naar mijn idee het bewustzijn van de dood van God is (het postmodernisme) waarbij alleen gelovigen, die aldus in God in plaats van zichzelf geloven zullen overleven en de ‘stad van God’ zullen oprichten.


Conclusie

De kern van de roman zit reeds in de titel: Преступление и наказание. Dat eerste woord vertalen we als misdaad maar betekent eigenlijk in algemenere zin ergens over heen stappen. Het staat natuurlijk voor het overschrijden van de wet (misdaad) maar ook voor waar Raskolnikov volgens zijn eigen theorie juist in faalt. Hij pleegt de moorden omdat hij voor zichzelf wil bewijzen dat hij een groot mens is, welk hoger type mens immers gewetenloos de wet overtreedt om een “nieuw woord” te brengen, om aldus zelf de nieuwe wet te geven en het bestaande te doorbreken en te overtreffen. Maar Raskolnikov slaagt er niet in om over zijn misdaad heen te stappen in deze zin, zodat hij slechts een schoft en een luis blijkt en de straf voor de transgressie, ongeacht of hij wordt opgepakt of niet, onontkoombaar is (die straf betreft de innerlijke straf; de formele straf betreft juist de voorwaarde van bevrijding). Net als bij de vergelijkbare Übermensch van Nietzsche zit in deze transgressie ook een religieus aspect: we moeten als het ware zelf een god dan wel een authentiek mens, die eerlijk is tegen zichzelf en volgens eigen wetten leeft, worden om de transgressie waard te zijn. Uiteindelijk beseft Raskolnikov dat hij niet eerlijk tegen zichzelf was: hij kan niet leven volgens dit principe maar vindt het authentieke leven en het echte menszijn in de transgressie van het rationele, het nuttige en het egoïsme in de liefde. Het is het offer dat we moeten brengen voor onze zonde en de overgave aan de ander en indirect aan God die ons groots en authentiek mens maakt.

avatar van LuukRamaker
3,0
Eerlijk is eerlijk: je hoeft niet tussen de regels te lezen om in te zien dat dit een bijzonder boek is. Tegelijkertijd mag je er wel behoorlijk blij mee zijn dat je niet tussen de regels hoeft te lezen want die volgeschreven regels zelf zijn al in dusdanig groten getale aanwezig dat daaraan genoeg tijd valt te besteden. Ik blijf het lastig vinden als eenentwintigste-eeuwse gelegenheidslezer dit soort klassieke werken op waarde te schatten (zeker als de hoofdzaak van het boek me niet direct aanspreekt), maar des te aangenamer kan de verrassing zijn wanneer een (bijna) eeuwenoud boek daadwerkelijk tot de verbeelding weet te spreken. Maar dat was hier helaas niet helemaal het geval.

Het geschrift bevat nogal wat uitgebreide en droge stukken tekst die de voortschrijding van het verhaal niet bepaald bevorderen. Ik ben niet tegen wat psychologische beschouwingen op zijn tijd en zeker bij fictie vind ik dat best vaak van toegevoegde waarde maar in de uitvoerigheid van zulk gemijmer kan worden doorgeslagen en zodra dit uit de hand loopt is dit aan mij vaak niet echt meer besteed. Niet dat ik over Misdaad en Straf helemaal niet te spreken ben, want het is gewoon een goed boek, maar het is uitgesmeerd over te veel pagina’s en er waren net wat te veel punten waarop ik me voor het doen en laten (dan wel het prakkiseren) van de hoofdpersonages weinig kon interesseren om echt te kunnen zeggen dat ik me ermee vermaakt heb of ervan heb genoten.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:26 uur

geplaatst: vandaag om 07:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.