menu

Prestoeplenije i Nakazanije - Fjodor Dostojevski (1866)

Alternatieve titels: Misdaad en Straf | Schuld en Boete | Преступление и Наказание

mijn stem
4,43 (405)
405 stemmen

Russisch
Psychologisch

718 pagina's
Eerste druk: Russki Vestnik (periodiek), Sint Petersburg (Rusland)

De eenzame student Raskolnikov vervalt steeds verder in armoede, zodat hij noodgedwongen zijn studie moet staken. Hij beraamt een moord op een oude woekeraarster, niet vanwege het geld maar uit morele overtuiging. Na zijn daad valt Raskolnikov echter ten prooi aan vertwijfeling en gewetensnood. Steeds wanhopiger probeert hij zijn omgeving en de politie om de tuin te leiden om zo zijn straf te ontlopen. Langzamerhand komt hij echter tot de overtuiging dat hij boete moet doen.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,5
Aantekeningen uit het Ondergrondse beviel mij vorig jaar zo goed dat ik vond dat ik Misdaad & Straf maar weer eens een kans moest geven. Ik las het jaren geleden voor de eerste keer en vond er toen niet zo heel veel aan, maar na herlezing blijkt het toch een heel erg mooi boek te zijn. Kennelijk las ik het dus op een onjuist moment in mijn leven. Op zoek naar meer informatie over de Russische schrijver kwam ik toevallig een portret tegen van een jongvolwassen Dostojevski; serieuze blik, mager gezicht, halflang donker haar, een baardje en een vlinderdas. Ik weet echter niet zeker of het nu een foto is of een schilderij. Bestond fotografie toen al? Het is in ieder geval precies de Raskolnikov die ik in mijn hoofd heb zitten: een negentiende-eeuws allegaartje van Anthony Perkins, David Byrne en Shaggy (van Scooby-Doo). Het doet me verder ook deugd te weten dat Dostojevski een groot bewonderaar was van het werk van Charles Dickens. Tijdens zijn gevangenschap in Siberië weigerde hij zelfs om andere boeken dan David Copperfield en The Pickwick Papers te lezen. Dickens had veel invloed op hem. Er zijn heel veel verschillen in hun werk te benoemen natuurlijk, maar ook overeenkomsten, zoals de dik aangezette personages. De twee zouden elkaar in 1862 ontmoet hebben, maar dat kan naar het rijk der fabelen verwezen worden. Beide zijn op een jaartje na even oud geworden.

Op de avond dat Raskolnikov de moord op de oude pandjesbazin wil gaan uitvoeren verlaat hij zijn kamertje en maakt hij een wandeling door de stad. Hij is naar eigen zeggen helemaal niet angstig, er houden hem zelfs niet ter zake doende gedachten bezig. Toen hij langs het Joesoepovpark kwam, werd hij zelfs heel erg in beslag genomen door de gedachte om hoge fonteinen aan te leggen en hoe verfrissend die zouden zijn voor de lucht op alle pleinen. Hij kwam van lieverlede tot de overtuiging dat het een prachtige en uiterst nuttige zaak voor de stad zou zijn wanneer men de Zomertuin over het hele Marsveld uit zou strekken en zelfs zou verenigen met de Michajlovhoftuin. Fonteinen! Dat zou inderdaad héérlijk zijn als er overal in de stad fonteinen zouden komen te staan. Ik heb ook vaak van dit soort onzinnige gedachten. Dat met die tuinen ook. Vanmorgen nog, toen ik met mijn hond een wandeling maakte en me in het Stadspark opeens bedacht: als ze nu die lelijke parkeergarage met de grond gelijk maken en die deprimerende flat ernaast, om die ook maar meteen neer te halen, en de kloostertuin die aan het park grenst! Die kan voor mijn part opengesteld worden voor publiek, dan kan het Stadspark wel twee keer zo groot worden! Wat ik me dan ook altijd afvraag, net als Raskolnikov, waarom mensen juist hier leven en wonen, in steden waar amper parken en fonteinen zijn, met modder en stank en allerlei vuiligheid? Tot je beseft dat je zelf ook in die vuiligheid woont.

De moord op de oude woekeraarster is hoe je het ook wendt of keert één van de hoogtepunten in de roman. Ik denk dat Thomas de Quincey, liefhebber van mooie moorden, deze moord zeker had kunnen waarderen. Puur literair gezien, de moord zelf is eigenlijk helemaal niet zo heel bijzonder. Een bijl is weliswaar een niet zo voor de hand liggend moordwapen, maar de moord is vrij stuntelig en Raskolnikov wordt bijna gesnapt maar weet door dom geluk ternauwernood te ontkomen. Wanneer de woekeraarster het pand aanneemt van Raskolnikov en het touwtje probeert los te peuteren zegt ze: 'Wat heb je dat stijf vastgebonden?' Op het moment dat Raskolnikov wil gaan toeslaan met de bijl, krijst ze nogmaals: 'Wat heb je dat stijf vastgebonden?' Het doet me denken aan het sprookje Roodkapje. Dat heeft enige uitleg nodig. Wanneer Roodkapje aan het bed van haar zieke grootmoeder staat, die eigenlijk de wolf is, zegt ze herhaaldelijk: 'Maar oma, wat heeft u grote...' Op het moment dat ze vraagt: 'Maar oma, wat heeft u grote tanden?' wordt ze verslonden door de wolf. Wat heb je dat stijf.../Wat heeft u grote... De dubbelzinnigheid in beide gevallen zal denk ik niemand ontgaan.

Maar pas echt gruwelijk is de beschrijving, ook al is het maar een droom, van de afranseling van dat arme paardje. Ik dacht dat ik wel iets kon hebben, aangezien ik op Facebook dagelijks de walgelijkste beelden van verwaarloosde en mishandelde dieren voorbij zie komen, maar ik heb in heel mijn leven nog nooit zoiets gelezen dat me zo aangreep als deze passage. Hoe de omstanders staan te juichen en die ... nog staan aan te moedigen ook, en dat arme kind dat alles ziet gebeuren, maar niets kan doen. Oh, afschuwelijk! Ik kon deze gruwel niet in één keer doorlezen en moest steeds het boek wegleggen om op adem te komen.

Schuld & Boete is een bijzonder mooi boek. Groots, als het land zelf. Met een schitterende en rijke taal en zinnen die zeer aangenaam lezen. Pageturner-achtig soms ook, met name het eerste deel (Raskolnikov ontvangt een brief van zijn moeder die hij op zijn kamertje gaat zitten lezen, maar na het lezen van de brief kun je onmogelijk het boek wegleggen, want je wil natuurlijk ook nog weten wat Raskolnikov van de brief vindt), de berusting aan het einde, en Sonja (Ze kwamen ook bij haar om zich te laten genezen)..

Maar om kort te gaan, dit hakt erin.

avatar van liv2
Wordt uitgegeven in een nieuwe vertaling door Hans Boland door Van oorschot. Verwacht november 2018.

avatar van mjk87
5,0
Hans Boland. Jammer, niet mijn favoriete vertaler, zeker niet.

avatar van eRCee
5,0
Ach, ik heb het boek louter gelezen in de vertaling uit 1978 van Hermien Manger, die hervertaalde uit het Duits (vandaar de titel Schuld en boete). Maakt weinig uit bij Dostojewski, het blijft altijd meesterlijk goed.

Het is wel verheugend dat we in Nederland toch vrij frequent een nieuwe vertaling mogen bijschrijven van de Russische klassiekers. Blijkbaar is daar ook gewoon markt voor.

avatar van mjk87
5,0
Vandaag zat Boland bij DWDD: Meestervertaler Hans Boland over 'Misdaad en straf' - dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl om over de nieuwe vertaling te praten.

Hij praatte weer net zulke onzin als toen bij Anna Karenina en hij ook in zijn boekje neerpende (wel boeiende onzin trouwens) waar ik toen al wat over schreef.

avatar van eRCee
5,0
Toch vond ik hem iets sympathieker overkomen, misschien ook door de toon van de vragen. Terecht dat hij Karel van het Reve op z'n plek zette over Dostojewski. Ook het duiden van een vertaling als het spelen van een muziekstuk op een ander instrument dan waar het voor geschreven is, vond ik best passend. Ik had zelf liever Athur Langeveld gezien als vertaler, maar ja, daarmee haal je DWDD niet.

avatar van Lalage
4,0
Jammer dat ik me een paar jaar geleden al door dit boek geworsteld heb, in de vertaling van Jan Meijer. Met Hans Boland zou dat een stuk makkelijker gegaan zijn, net zoals ik zo genoten heb van Anna Karenina.

avatar van manonvandebron
5,0
Wanneer Dostojevski een moord als thema kiest, is dat vooral een kapstok om z’n filosofische en psychologische ideeën aan op te hangen. Deze misdaadroman wordt grotendeels vanuit het standpunt van de dader verteld. Het is geen objectieve weergave van gebeurtenissen, maar een subjectief relaas van Raskolnikovs ervaring van de realiteit. Al z'n hersenspinsels, overpeinzingen, theorieën, fantasieën en koortsdromen worden uitgebreid opgesomd. De lezer kan meekijken in het hoofd van deze antiheld, met als gevolg dat die met hem mee kan leven, ondanks al z’n dwaasheden en stommiteiten. Dit vertelstandpunt wordt wel afgewisseld met dat van enkele nevenpersonages.

Raskolnikov kent een verregaande vorm van vervreemding van de samenleving en de bijhorende moraal. Op z’n eenzame zolderkamertje ontwikkelt hij z’n theorie. Z’n ideeën zijn beïnvloed door nihilisme en anarchisme, twee stromingen die opgang maakten in het Rusland van de jaren 1860. Jonge intellectuelen verwierpen het gezag van kerk en staat. Wanneer Raskolnikov die oude woekeraarster de hersenpan inslaat, vermoordt hij niet slechts een mens, maar slaat hij het morele systeem aan diggelen dat ze hem van als kind ingeprent hebben. Z’n opvatting dat hij tot de uitzonderlijke categorie van mensen behoort voor wie de gewone ethische voorschriften niet altijd gelden, verraadt een vorm van grootheidswaanzin. Hij waant zichzelf een nieuwe Napoleon, maar uiteindelijk komt hij niet verder dan een zinloze en slecht uitgevoerde misdaad.

De toenmalige hoofdstad Sint-Petersburg wordt voorgesteld als een groezelig oord. Mensen woonden er dicht opeen in vervallen gebouwen. De straten werden bevolkt door dronkaards, schooiers en prostituees. Het is verrassend dat te midden van dat schorriemorrie verschillende mensen zich toch nog bekommeren om het lot van Raskolnikov. Hoewel Sonia een gele kaart heeft als prostituee, straalt ze zuiverheid en onschuld uit met haar eenvoudige volksgeloof. Zijn zuster Doenja moet kiezen tussen drie aanbidders: de schrandere Razoemichin en de smeerlappen Loezjin en Svidrigailov, die haar gunsten proberen te winnen door met geld te strooien. Porfiri is geen detective die sigarettenpeukjes en voetsporen naspeurt, maar wel iemand die een psychologisch kat-en-muisspelletje speelt. Hij laat Raskolnikov een tijdje sudderen in eigen vet, erop vertrouwend dat deze uiteindelijk zal bekennen.

Tijdens het onderzoek lijkt Raskolnikov soms te smeken om gepakt te worden, bijvoorbeeld wanneer hij terugkeert naar de plaats van de misdaad. Hieruit spreekt een onderbewust verlangen om gestraft te worden voor z’n misdaad. Hij komt tot de conclusie dat er twee soorten bestraffing bestaan. Juridisch kan hij tot dwangarbeid in Siberië veroordeeld worden. Psychologisch bestaat z’n straf eruit te moeten leven met een slecht geweten. Hij kan niet meer recht in de spiegel kijken. Volgens Dostojevski is die psychologische straf zwaarder dan de juridische. De verbanning naar Siberië gaat uiteindelijk zelfs als een bevrijding aanvoelen, omdat hij zo weer in het reine kan komen met zichzelf. De diepgaande analyse van de psychologische evolutie die een misdadiger doorloopt, maken hiervan een tijdloos meesterwerk en verplichte literatuur voor iedereen die met de gedachte speelt om zelf een misstap te begaan.

4,0
Misdaad en Straf was mijn tweede Dostojevski (na De Gebroeders Karamazov) en ik ben toch wel weer onder de indruk – zij het iets minder dan vorige keer. Het verhaal leest prettig en blijft boeien: Dostojevski slaat nauwelijks zijwegen in en er gebeurt steeds precies genoeg om de vaart erin te houden. Voor mij zijn het de kleurrijke personages die de roman maken, en dan met name de waanzinnige Raskolnikov, de gedienstige Razoemichin, de sluwe Porfiri, de onbaatzuchtige Sonja en de tragische Svidrigailov. De scenes waarin Raskolnikov zichzelf tot waanzin drijft en zijn familie ontmoet zijn van een zeldzaam niveau.

Niettemin leefde ik iets minder met de personages mee dan bij De Gebroeders Karamazov. Dit kwam misschien ook doordat de hysterische passages, waar mensen continu ‘gillen’, ‘giechelen’ of ‘naar adem happen’, me op een gegeven moment wat tegen begonnen te staan. Ook wisten de filosofische en psychologische overpeinzingen me minder te raken. Zoals hierboven al is gezegd, vertolkt Raskolnikov de heersende nihilistische en anarchistische ideeën en roept Dostojevski vragen op over straf en lijden. Ik kon net niet genoeg met deze overpeinzingen om helemaal omver geblazen te worden, maar al met al blijft Misdaad & Straf natuurlijk een geweldig boek.

4*

avatar van stefan dias
3,0
bmbook schreef:

Niettemin leefde ik iets minder met de personages mee dan bij De Gebroeders Karamazov. Dit kwam misschien ook doordat de hysterische passages, waar mensen continu ‘gillen’, ‘giechelen’ of ‘naar adem happen’, me op een gegeven moment wat tegen begonnen te staan.

4*


Dat gevoel begon bij mij zelfs de bovenhand te krijgen. Té dramatisch en wellicht zonde dat ik het met hedendaagse ogen las, maar het was nu eenmaal zo… ik kwam er met heel veel moeite doorheen.

avatar van Marcus T. Cicero
4,5
In de literatuurwereld zijn er veel boeken over moorden. In deze boeken wordt dan onderzocht wie, hoe of waarom een moord gepleegd heeft? In 'Misdaad en Straf' draait Dostojevski de rollen om, vertelt alles al over het precieze gebeuren van de moord en vraagt zich af wat zich afspeelt in het hoofd van de moordenaar en welke maatschappij iemand tot zo'n gruwelijke daad dwingt. Hij doet dit op een voortreffelijke manier wat getuigt van degelijke mensenkennis en een intelligente geest.

Dostojevski creëert na het hoofdpersonage Raskolnikov belangrijke nevenpersonages die de moraliteit en het motief van Raskolnikov tegenspreken. Hieronder valt Razoemichin die ook in armoede leeft , maar op een eerlijke manier aan geld probeert te komen. Volgens Dostojevski voldoet armoede alleen dus niet als reden. Wat dan wel? De ideeën van het utilitarisme en het gebrek aan religie. Raskolnikov plaatst zich boven de 'gewone' mensen en voldoet, volgens hem, dus niet aan de wetten en kan dus moorden op voorwaarde dat het de mensheid ten goede komt. Hierdoor verliest hij zijn menselijkheid en is de stap naar de moord kleiner. Ondanks de grote impact van deze daad op zijn psychische gezondheid, blijft hij volhouden bij zijn overtuiging. Dostojevski geeft aan dat de oorzaak van deze grootheidswaanzin en gebrek aan nederigheid onder andere komt doordat Raskolnikov geen gelovige man is. Zelf ben ik niet gelovig, maar Dostojevski laat zien dat dit een belangrijk aspect is. Zo heb je Sonja, een hoertje. Ondanks haar toestand en familie is zij het morele lichtpunt in het boek. Zij is dan ook degene die het meest gelovig is. Op het einde van het boek wanneer Raskolnikov zichzelf heeft vergeven, geeft hij ook aan dat hij de bijbel wil lezen. De cirkel is rond.

Naast religie wilt Dostojevski laten zien dat een mens nood heeft aan liefde van de mensen rond hem. Raskolnikov wordt gesteund door Razoemichin, Doenja, zijn moeder en Sonja tijdens zijn psychische boetedoening. Hoewel zijn trots dit niet altijd toelaat, heeft hij toch een humanitair valnet en daardoor kan hij verder gaan met zijn leven na zijn 'wedergeboorte' op het einde van het boek. Vergelijk dit met Svrigidailov. Mijn theorie is dat hij zijn vrouw vermoord heeft, en dezelfde mentale worsteling heeft als Raskolnikov. Maar aangezien Svrigidailov geen liefde krijgt van iemand, zelfs niet van Doenja, ondanks zijn vrijgevigheid, pleegt hij zelfmoord. Raskolnikov heeft deze overweging ook gemaakt, maar kan zich er niet toe aanzetten.

Het boek is al door slimmere en betere mensen als ik geanalyseerd en dat op veel verschillende manieren. Dit getuigt van een multidimensionele verhaallijn, moraal en personages. Het is een boek dat de tand des tijds weet te doorstaan en dat gebeurt nooit zonder reden.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:00 uur

geplaatst: vandaag om 15:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.