menu

Deesje - Joke van Leeuwen (1985)

mijn stem
4,12 (25)
25 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Avontuur

144 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Dit boek gaat over Deesje. Het had ook over iemand anders kunnen gaan, er zijn er zoveel die in een verhaal willen. Maar dit verhaal gaat over Deesje. Deesje moet voor een poosje naar halftante, in de grote stad. Eigenlijk wil ze niet, maar dat heeft ze niet gezegd. Want ze zegt niet meteen wat ze eigenlijk zeggen wil. En juist daarom loopt alles anders zodra Deesje de trein uit stapt. Ze rolt warempel van het ene avontuur in het andere. Als `Naturelle Gazeuse' gaat ze samen met een nieuwe vriendin, Tina Teen, geld verdienen. En ze komt op de televisie, en als ze niet vanzelf kwijt raakt, dan loopt ze weg! Deesje heeft van haar leven nog niet zoveel meegemaakt. Terwijl ze eigenlijk liever thuis was gebleven met haar Wieweetwatwaarboek.

zoeken in:
avatar van Freud
5,0
Een kinderboek, maar tegelijk een van de allerbeste boeken die ik ooit gelezen heb. Ik lees het gemiddeld een keer per maand, en elke keer opnieuw geniet ik van begin tot einde. Het is een boek dat bij ons in de familie ook zo wat gemeenschappelijk bezit is geworden, het is me vroeger heel vaak voorgelezen en ik kende (en ken) hele stukken uit mijn hoofd, die ook te pas en te onpas ter sprake kwamen. Vooral dan 'Ik dacht dat jij dacht dat ik was wie ik was en jij dacht dat ik dacht dat jij was wie jij was maar ik denk dat ik niet ben wie jij denkt dat ik ben en ik denk dat jij dat nu ook denkt, denk je niet?' uiteraard, maar het boek zit vol met legendarische citaten, momenten en vooral personages. Joke van Leeuwen slaagt er in al haar boeken in om de meest vergezochte figuren te creëren, maar op zo'n manier dat je je nooit vragen stelt bij hun bestaan, en pas als je afstand neemt ontdek je hoe verschrikkelijk origineel en goed bedacht alles wel niet is. Piesie die op de tafel zit en mevrouw De Pauw met haar negen honden zijn de meest memorabele, maar ook dit boek doet heel goed zijn best (Meneer Paprika, Tina Teen, Deesjes vader en broers,...), bovendien worden er niet enkel prachtige personages gecreëerd, maar ineens ook een fascinerend universum (het station en de stad worden zeer accuraat beschreven en komen je als lezer bekend voor, maar tegelijk zijn ze even absurd als al de rest). En bovendien is dit ook een erg ontroerend boek, met een mooie diepere inhoud (diepere inhoud klinkt gewichtiger dan het is, maar als kind had ik toch niet de hele reikwijdte van dit verhaal door). En prachtige tekeningen uiteraard. Een heerlijk boek, om te blijven herlezen, in mijn geval al sinds mijn achtste, en waarschijnlijk tot op mijn sterfbed .

JonnieBrasco
Ik was ook een periode behoorlijk in de ban van de boeken van Joke van Leeuwen. Het begon met De Metro van Magnus, maar Deesje was nog een schepje geweldiger. Met haar fantasiewereldjes kon ik me altijd helemaal vermaken, ik had vroeger zelfs een eigen wieweetwatwaarboek.

avatar van Psychocandy
5,0
Joke van Leeuwen is een werkelijk genie op schrijfgebied! Haar schrijfstijl is zo kinderlijk volwassen, en zo volwassen kinderlijk en bekijkt de dingen vanuit een hoek waarvor je haar boeken moet lezen of haar bril op moet zetten!

In 1988 schreef zij het kinderboekenweekgeschenk, wat nog steeds mijn favoriete boek van haar blijft, Duizend Dingen Achter Deuren, en sindsdien heb ik alles van haar gelezen wat ik maar ben tegen gekomen.

Deesje was één van deze boeken. Toen ik in Gasselternijveen en later in Stadskanaal woonde, waren er in de bibliotheek van laatstgenoemde plaats behoorlijk wat boeken van Joke van Leeuwen te vinden (Deesje dus ook). Toen ik dit boek later nog eens wildelenen, was de titel opeens, samen met een heleboel anderen, niet meer te verkrijgen! Wat was ik pissig...

Maar goed, ik dwaal af. Het allerleukste van dit boek, is dat je gewoonweg niet weet waar je in terechtkomt. De details staan me niet meer héél erg bij, maar ik weet nog wel die ruimte op het station, speciaal ingericht voor 'zoekgeraakte mensen', die allemaal vol verwachting en daarna heel teleurgesteld keken als er iemand binnenkwam, maar dat dat niet degene bleek te zijn die hen af zou moeten komen halen. En dat ze op een gegeven moment verzeild raakte in een schoolreisje (het onderwerp van Dit Boek Heet Anders). Hoe het afloopt weet ik helaas niet meer, dat was ook de reden dat ik hem wilde herlezen. Maar ik heb er van genoten, dat is zeker !

avatar van Mug
4,0
Mug
Ik heb hier vanochtend ook zeer van genoten!

Ben nogal in een kinderboeken 'mood', en door het hoge gemiddelde alhier gisteren maar uit de rekken van de bibliotheek gehaald. Ik had nog nooit van dit boek en van Joke van Leeuwen gehoord.

Wat een leuke stijl, met dezelfde soort taalvernieuwing en gespeel met buitenlandse talen in het Nederlands zoals Annie M.G. Schmidt dat ook veelvuldig deed.

Het meest opmerkelijke is de verwerking van tekeningen ten dienste van het verhaal. Dat maakt het toch wel wat bijzonderder. Ik ben benieuwd naar Het Verhaal van Bobbel, die ligt geduldig op me te wachten.

Deesje krijgt van mij 4 sterren. Leuke ontdekking!

avatar van BozeWolf
Saai boek, niet vermakelijk, geen aanrader

Ted Kerkjes
Leuk boek!
Een meesterwerk op schrijf- en tekengebied!

Ted Kerkjes
BozeWolf schreef:
Saai boek, niet vermakelijk, geen aanrader


Waarom?

Gast
geplaatst: vandaag om 21:52 uur

geplaatst: vandaag om 21:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.