menu

Robe de Marié - Pierre Lemaitre (2009)

Alternatieve titels: Bruidsjurk | Vals Leven

mijn stem
3,88 (4)
4 stemmen

Frans
Thriller

303 pagina's
Eerste druk: Calman-Lévy, Parijs (Frankrijk)

De jonge Sophie dreigt langzaam krankzinnig te worden als in haar onmiddellijke omgeving dierbare mensen op vreemde wijze omkomen. Steeds is zij in de buurt als er slachtoffers vallen. En alles wijst erop dat zij de dader is, al kan ze zich niets herinneren. Langzaam raakt ook Sophie zelf overtuigd van het feit, dat zij de beruchte moordenares is, die door de politie gezocht wordt. Ze vlucht en probeert een nieuwe identiteit te bemachtigen door met de eerste man te trouwen die ze kan vinden.

zoeken in:
veggieburger
Ijzingwekkend, volgens mij het beste boek van Lemaitre. Het verhaal ontwikkelt zich op een manier dat alleen Lemaitre dat kan doen. Hoewel hij na dit boek dit niet zo goed meer voor elkaar krijgt. Ook niet in Alex

avatar van Rufus
4,0
Prima boek van Pierre Lemaire, heb het bijna in een ruk uitgelezen.
Vind het 1e redelijk tot goed, 2e deel goed (iets te langdradig), 3e deel spannend met een aantrekkelijk einde.
Een klein minpuntje vind ik als je tas met sleutels gestolen wordt dan laat je toch je slot veranderen.

avatar van the Cheshire cat
2,5
Pierre Lemaitre is uit 1956. Voor mij een pré, een must zelfs, dat een schrijver ouder is dan ikzelf. Wanneer ik op de achterflap van een boek zie dat de auteur geboren is in, ik noem maar wat, 1986, dan hoeft het voor mij al niet meer. Het liefst heb ik schrijvers van vóór 1960.
Maar goed, dit was eigenlijk ook niet goed haha... Ik durf zelfs te zeggen 'matig'.
Het enige wat Lemaitre goed doet is het creëren van een naargeestig deprimerend sfeertje. Het boek is geheel gespeend van humor, nergens een grapje of een luchtige opmerking, heel serieus allemaal, wat het al donkerder doet lijken.
De taal is op zich wel oké, maar om nou te zeggen geweldig. Ik had zelfs het idee dat Lemaitre zich inhoudt en het allemaal simpel houdt met korte zinnen.
Het boek is bovendien te dik. Dit komt met name doordat handelingen van personages maar duren en duren: toen deed ze zus, toen deed ze zo...
Het plot is ook verre van goed. Niet onderscheidend genoeg, te bedacht, te gekunsteld. Wat moet Lemaitre gedacht hebben bij het uitwerken van het plot? Ik stop er nog een kindermoord tussen, dat vinden de lezers vast héél schokkend.
Verder vond ik het allemaal heel ongeloofwaardig, lijkt me sterk dat er mensen zijn die zo ver gaan in het sarren van andere mensen. Ja, er bestaan enge stalkers en sadistische moordenaars, maar zó geduldig en geraffineerd? No way... Als film zou dit wel kunnen werken overigens. Aan het einde nog een enorm cliché: de moordenaar die een dagboek bijhoudt en foto's bewaart en ophangt aan de muur.
Waarschijnlijk had deze thriller me meer gedaan als ik van tevoren op Hebban niet per ongeluk een joekel van een spoiler was tegengekomen. Hebben ze op die klotesite nooit van spoilers gehoord, mijn hemel.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:53 uur

geplaatst: vandaag om 18:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.