menu

De Nachtvogels - Jef Geeraerts (1994)

mijn stem
3,60 (5)
5 stemmen

Nederlands
Psychologisch

189 pagina's
Eerste druk: Manteau, Antwerpen (België)

September 1943. De zomervakantie van de dertienjarige Carl, die in de Kempen bij zijn grootouders woont, is bijna voorbij. Dagelijks dwaalt hij door de bossen. Toevallig ontmoet hij Jos, een buitenjongen die niet tot de dorpsgemeenschap behoort en die met zijn moeder en zuster in een afgelegen schuur woont. De twee jongens sluiten vriendschap. Jos is gefascineerd door de boekenwijsheid die hij bij Carl kan opdoen. Carl op zijn beurt leert door Jos de geheimen van de dierenwereld doorgronden. Samen creëren de vrienden een gefantaseerde omgeving waarin ze zich perfect thuis voelen. Ze sluiten een verbond waarbij ze elkaar plechtig beloven hun gemeenschappelijke geheimen aan niemand prijs te geven. Wanneer twee vrouwen hun wereld binnentreden, betekent dat voor Carl de inwijding in het donkere gebied van de seksualiteit en tegelijk het definitieve afscheid van de paradijselijke staat der onschuld.

zoeken in:
avatar van Jasper
3,5
Aangrijpend verhaal over twee jeugdvrienden, die elkaar in de zomer van 1943 leren kennen. Alle dialogen in schitterend Vlaams dialect, de beschrijvingen in mooi Nederlands. Dat geeft het boek iets erg dynamisch.

Voor de rest wat we van Geeraerts literaire werk gewend zijn: ophemeling van vrouwen en natuur, afzetten tegen ouders, geloof en alles wat riekt naar 'het systeem'.

avatar van Bobbejaantje
4,5
Het allereerste werk van Geeraerts dat ik gelezen heb, en veel beter dan verwacht. Prachtig geschreven, en aangrijpend verhaal dat blijkbaar gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Ik krijg nu wel zin om meer van hem te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:54 uur

geplaatst: vandaag om 22:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.