menu

Under the Skin - Michel Faber (2000)

Alternatieve titel: Onderhuids

mijn stem
3,47 (15)
15 stemmen

Engels
Sciencefiction / Griezel

296 pagina's
Eerste druk: Canongate, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)

lsserley, een ongewoon uitziende vrouw met een vreemde getekende huid, rijdt dag en nacht door de Schotse Hooglanden. Ze pikt lifters op, als ze maar mannelijk zijn en stevig gebouwd. Gaandeweg wordt duidelijk hoe bizar haar motieven zijn.

zoeken in:
peterpancomplex
Daar ik onder de indruk was van The Crimson Petal and the White, was Under The Skin een koude douche. Wellicht kan dat te maken hebben met het verschil in genre, of misschien was dit boek gewoon niet voor mij weggelegd.
Vreemd verhaal, waar je wel een heel bizar gevoel voor fantasie voor nodig hebt.

1/5 voor de spanningsopbouw.

avatar van Raskolnikov
3,0
‘Gehinderd’ door de voorkennis van de film, maar boek en film blijken toch geheel verschillende paden te bewandelen. Het uitgangspunt, een mysterieuze vrouw die de Schotse wegen afstruint om lifters op te pikken, is hetzelfde. Waar de film vervolgens veel in het raadselachtige houdt en vrij is voor velerlei interpretatie, daar is de plot van het boek meer recht-toe-recht-aan. Er komt een duidelijke allegorie over de vleesindustrie uitrollen. Aardig, maar toch niet zo interessant als de genderproblematiek waar de film op drijft, en hier slechts zijdelings aan bod komt.

avatar van Abubakari
3,5
Het is zeker een vreemd verhaal, maar ik vond het wel een geweldig verhaal. Horrible, en niet zo'n beetje ook. Maar dat horror gedeelte is eigenlijk niet eens de kern van het boek. Het gaat vooral over de vrouw die haar werk doet en de impact die de wereld waar ze in leeft op haar heeft.
Dat in combinatie met een originele kijk op de vleesverwerkende industrie en een buitenaardse blik maakt dit een bijzonder boek.

avatar van eRCee
2,0
Na alle lof voor dit boek (Buwalda plaatste het in Zomergasten bij de beste debuten ooit) en de nominatie voor kwartaalboek hier, die overigens niet verzilverd werd, heb ik het er maar eens op gewaagd. Natuurlijk ook om hierna de verfilming met Scarlett Johansson te kunnen zien.

De waardering kan volgens mij grotendeels op het conto geschreven worden van het verhaalframe, het uitgangspunt. De protagonist is een buitenaards wezen, omgebouwd tot mens om argeloze lifters op te pikken, die vervolgens worden vetgemest en gebruikt als vorm van luxe consumptie op de thuisplaneet van hoofdpersoon Isserley. Het is nogal gruwelijk en heeft iets fascinerends, ook omdat het de mensheid een spiegel voorhoudt ten aanzien van onze vleesproductie.

Maar, het verhaal zelf is na dit uitgangspunt helemaal niet zo boeiend als ik had gehoopt. Er is veel herhaling en weinig ontwikkeling. Al vrij snel is wel duidelijk hoe het zit en daarna verandert er niet zoveel meer. Isserley blijkt als hoofdpersoon vervolgens niet interessant genoeg en de stijl is droog. Verder ontbreekt, opvallend genoeg, spanning. Het einde is daar bovenop nog eens een teleurstelling, want te gemakkelijk: meer science-fiction en minder realisme had Under the skin denk ik goed kunnen doen.

Niet een boek wat ik normaal snel zou lezen, maar ik verwachtte er desondanks wat meer van. Het uitgangspunt had net zo goed in een kort verhaal gestopt kunnen worden, de rest van de roman voegt daaraan weinig toe.

4,0
Heb dit boek gelezen na de film gezien te hebben en had de vreemde ervaring dat ik me haast niks uit het boek kon herinneren van de film. Zijn er nog mensen die dat hadden? Ik had geen enkel idee dat het verhaal ging over de vleesindustrie, maar dan vanuit een buitenaards gezichtspunt. Ik kon me ook geen scènes herinneren die zich op de boerderij afspeelden of in het vervallen huisje waar Isserley woont.

4,0
Raskolnikov schreef:
toch niet zo interessant als de genderproblematiek waar de film op drijft, en hier slechts zijdelings aan bod komt.

Da's misschien toch een beetje persoonlijk en een kwestie van smaak of interesse. Ik bedoel: sommige mensen kunnen het thema waar in het boek meer bij stilgestaan wordt misschien interessanter vinden, hé.

avatar van Raskolnikov
3,0
Ja, dat klopt. Wat ik daarmee bedoelde is dat het thema vleesindustrie in z’n uitwerking vrij plat is. (Je kunt er ook niet zo veel meer mee dan maar weer stellen dat het niet bepaald de parel op de kroon van de mensheid is). Genderthematiek laat mijn inziens veel meer mogelijkheden voor (artistieke) interpretatie open. Maar het heeft inderdaad ook zeker te maken met persoonlijke interesses.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:17 uur

geplaatst: vandaag om 04:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.