menu

Of Mice and Men - John Steinbeck (1937)

Alternatieve titel: Van Muizen en Mensen

mijn stem
3,78 (195)
195 stemmen

Engels
Sociaal

121 pagina's
Eerste druk: Covici Friede, New York (Verenigde Staten)

Tijdens de crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw proberen de dagloners George en Lennie het hoofd boven water te houden. Op het platteland van de Verenigde Staten trekken zij van farm naar farm, maar elke keer zorgt de zwakzinnige Lennie voor problemen die George moet oplossen. Op de volgende ranch lijkt alles goed te gaan, maar Curley, de zoon van de baas, is nogal opvliegend van aard. En bovendien kan Lennie zijn ogen niet van Curley´s vrouw afhouden.

zoeken in:
avatar van AOVV
4,0
Dit leest aardig vlot weg, en toch komt er een heleboel bij kijken. Personages zoals de kinderlijke Lennie maken altijd indruk op me; hoe hij alles wat ie mooi vindt wil aaien en vervolgens kapotmaakt (een crue term die we hier wel mogen gebruiken), en altijd maar die konijnen!

Paradise en Paradise lost zijn twee van de thema's die bij Steinbeck steeds wederkeren, heb ik ergens gelezen. Als je het aftoetst aan dit werkje, klopt dat zeer zeker. De droom die George en Lennie koesteren, verandert gaandeweg in een nachtmerrie, tot de onthutsende apotheose haar in stukken breekt.

De ruwheid in het taalgebruik is ook fascinerend, en volgens mij heeft Steinbeck deze omgangsvorm rechtstreeks uit het leven gegrepen. In een dikke 100 pagina's (hangt er van af welke uitgave je hebt) schetst Steinbeck een relaas dat de beginselen van een hele tijdsgeest blootlegt. Bijzonder fraai.

4 sterren

3,5
Een aardig boekje dat een goed tijdsbeeld weet neer te zetten. Of dit boekje zo populair is vanwege het verhaal, of omdat het zo dun is weet ik niet. Ik weet wel dat scholieren graag dunne boekjes lezen. Op mij maakte dit verhaal in ieder geval geen verpletterende indruk. Leuk geschreven, met personen die prima worden beschreven, maar niet meer dan dat.

Samenvatting:
George, een kleine man, gaat samen met Lennie, een grote man met een laag IQ, werken op een boerderij. Lennie kan goed fysiek werk verrichten maar is te dom om goed de gevolgen van zijn daden te kunnen overzien. Zo brengt hij George en zichzelf regelmatig in de problemen. George doet er alles aan om Lennie te beschermen. Zoals tegen Curley, de vervelende zoon van de baas. Op de boerderij willen ze een paar maanden werken om zo voldoende geld te verdienen om zelf een boerderijtje te kopen. Daar is alles van henzelf en zou Lennie voor de konijnen mogen zorgen, iets waar hij heel sterk naar verlangt.
Lennie krijgt een puppy, maar hij doodt deze per ongeluk. Wanneer hij alleen met de dode pup in de schuur zit komt de vrouw van Curley binnen. Ze laat hem over haar haar strijken, maar hij is weer te hardhandig en ze wil hem afweren. Lenny kent zijn eigen krachten niet en doodt ook haar zonder opzet. In paniek vlucht hij naar de beek waar hij zou wachten op George als hij ooit in de problemen zou komen. Het lijk wordt gevonden en gewapend trekken de mannen er op uit om Lenny te zoeken. Curley wil hem doodschieten. George weet waar Lenny is en gaat er snel heen. Daar stelt hij Lenny gerust en wijst hem in de verte op dat mooie plekje waar ze naar verlangen. Lenny kijkt en George schiet hem door zijn hoofd.

avatar van LimeLou
4,0
Prachtig boek geschreven in economisch maar raak proza. Mooie natuurbeschrijvingen worden mooi afgewisseld met diep menselijk drama. Steinbeck heeft bij 'Of mice and men' een scherp oog voor de verstandhoudingen tussen mensen en hun plaats in de maatschappij waarin ze leven (en vaak overleven). Eenzaamheid is een subtiel maar belangrijk thema in dit boek:

1. Curley's vrouw is eenzaam, omdat ze met niemand mag praten van haar echtgenoot.

2. De donkere stalknecht is eenzaam vanwege zijn racistische collega's. Hij wil menselijk contact, maar raakt continu teleurgesteld in zijn (blanke) medemens. Dit weerhoudt hem betekenisvolle banden op te bouwen met anderen.

3. Lenny is eenzaam, omdat hij de wereld en de mensen niet begrijpt, dit vanwege zijn beperking. Zijn enige manier om de wereld draagbaar te maken voor hem, is door zich vast te klampen aan George.

'Of mice and men' is een boek dat eenvoudig taalgebruik hanteert, maar veel meer verbergt onder de ogenschijnlijk eenvoudige tekst. Achter de troosteloze wereld die Steinbeck opschrijft, schuilt vaak veel schoonheid. De interactie tussen de donkere stalknecht en Lennie was ontroerend en de dood van de oude hond bleek achteraf profetisch en diep triest.

avatar van mjk87
3,5
Mooi boekje wel. Knap hoe Steinbeck met zo weinig ruimte toch een compleet verhaal vertelt dat nergens verkort of afgeraffeld voelt en ook enkele personages een eigen stem geeft. Het zijn ook veelal sympathieke personen. Wel is het allemaal net te kort om echt te beklijven, het is eerder een fijn werkje om lekker op een ochtend te lezen dan een roman waarin ik word meegesleurd. Daarvoor leer je de personages net niet voldoende kennen. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:56 uur

geplaatst: vandaag om 02:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.