menu

The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoë - Daniel Defoe (1719)

Alternatieve titels: Robinson Crusoë | Het Leven en de Wondere Avonturen van Robinson Crusoe | Het Leven en de Wonderlijke Avonturen van Robinson Crusoe | Robinson Crusoe | Het Leven en de Lotgevallen van Robinson Crusoe | De Lotgevallen van Robinson Crusoe | Geschiedenis en Lotgevallen van Robinson Crusoë | Het Leven en de Verrassende Avonturen van Robinson Crusoe | Het Leven en de Vreemde Verrassende Avonturen van Robinson Crusoe van York | Het Leven en de Wonderbare Lotgevallen van Robinson Crusoe | Het Leven en de Zeer Ongewone Belevenissen van Robinson Crusoe | Robinson Crusoe's Leven en Zonderlinge Lotgevallen | The Life and Adventures of Robinson Crusoe of York, Mariner

mijn stem
3,46 (68)
68 stemmen

Engels
Avontuur

208 pagina's
Eerste druk: W. Taylor, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Robinson is de enige overlevende van een hevige storm op zee en spoelt aan op een eilandje. Hij besluit een vlot te bouwen om naar het wrak van het gezonken schip te gaan en er alle overgebleven spullen uit te halen, om zo te kunnen overleven. De problemen stapelen zich op als blijkt dat het eiland wordt bewoond door kannibalen.

zoeken in:
2,0
Een fikse tegenvaller. Ellenlange, oninteressante beschrijvingen op het eiland en het is inderdaad een groot gemis dat Robinson nauwelijks een ontwikkeling door gaat. En op het punt dat het écht interessant wordt -bij de komst van Friday- is het ook behoorlijk snel afgelopen. Terwijl dat juist hét element is om interessant drama te creëren.

2*

avatar van Raskolnikov
3,5
Een vroege roman: in zijn vorm in sommige opzichten opvallend modern, in andere juist helemaal niet. Het paradoxale is dat Robinson van een modern aandoende tegendraadse puber gaandeweg de roman transformeert in een keurige man van zijn tijd, inclusief bekering. De eerste delen zijn dan ook een stuk beter te behappen dan de tweede helft van de roman. Na wat vermakelijke avonturen schetsen de eerste fasen op het onbewoonde eiland een primitief soort overlevingskunst. De mens teruggeworpen op zichzelf, ontdaan van zijn culturele bagage en dus in zekere zin tijdloos. Je zou dit deel een existentiële roman kunnen noemen; een onderzoek naar wat de afwezigheid van mensen betekent voor het bestaan van één mens.

Die basissituatie werd in latere romans als Lord of the Flies nog wel eens aangegrepen voor een ontmaskering van de mens als onbeschaafd wezen. In Robinson Crusoe gebeurt het tegendeel. Robinson ontwikkelt een gezien de beperkingen tamelijk hoogwaardige maatschappij-voor-één-persoon, terwijl er steeds meer morele dilemma’s om de hoek komen kijken zodra met Friday een buitenstaander zijn idylle binnendringt. In die dilemma’s zien we toch ‘gewoon’ de Verlichte mens anno 1700 optrekken, alsof die zelfs in volkomen isolatie zo gedetermineerd is.

Dat is voor mij het zwakste aspect van deze roman. Dit is duidelijk het koloniale tijdperk op zijn hoogtepunt, waarbij er niet eens vraagtekens gezet werden bij de blanke superioriteit. Robinson Crusoe is een viering van de vernuftigheid van de (blanke) mens; technisch onderlegt, en hoewel religieus toch feitelijk (zie ook Defoe's manier van schrijven) en op en top rationeel. De Romantiek is duidelijk nog ver weg, blijkens het minimum aan emoties en gevoelsleven dat de verteller toelaat. Hoewel er veel afstotelijks schuilt in het wereldbeeld dat uit Robinson Crusoe spreekt, moet het boek daar ook weer niet te hard op beoordeeld worden. Het is een boek van zijn tijd: wie meer wil weten over hoe mensen toen in het leven stonden en de wereld bezagen, kan haast geen betere roman treffen dan Robinson Crusoe.
3,5/5

Gast
geplaatst: vandaag om 07:11 uur

geplaatst: vandaag om 07:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.