menu

Brick Lane - Monica Ali (2003)

mijn stem
3,75 (6)
6 stemmen

Engels
Psychologisch

389 pagina's
Eerste druk: Doubleday, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Als de Bengaalse Nazneen de huwbare leeftijd bereikt, wordt ze uitgehuwelijkt aan Chanu en verhuist ze naar Londen. Oppervlakkig gezien verloopt haar leven kalm, en jarenlang doet ze wat van haar wordt verwacht: ze doet het huishouden en voedt haar kinderen op. In werkelijkheid houdt ze met al haar kracht een wankel evenwicht in haar gezin in stand; haar dochters en haar man maken elkaar het leven onmogelijk. In die fragiele staat van vrede stapt Karim haar leven binnen.

zoeken in:
4,5
Monica Ali heeft een heel eigen schrijfstijl waar je even moet aan wennen, maar die mij wel bevalt (ik heb het boek in het Engels gelezen): vlot en heel direkt. Brick Lane geeft je een goede indruk van mensen die als immigrant een nieuw leven in het rijke Engeland proberen op te bouwen: hun verwachtingen, hoop, pogingen tot integratie, ontgoochelingen, problemen met de taal, met de kinderen.
De worsteling met de moslimgodsdienst en de stijgende radicalisering na de aanslagen van 2001 worden op gevoelige wijze beschreven.
Een boek waar ik vaak aan terugdenk en dat me een idee geeft van wat bijvoorbeeld Turkse of Marokkaanse vrouwen / families hier bij ons misschien doormaken.

avatar van manonvandebron
4,0
Brick Lane is een straat in Tower Hamlets, een Londense wijk waar veel migranten uit Bangla Desh wonen. Ze vormen een gemeenschap binnen de gemeenschap. Ze spreken Bengaals en reciteren de Koran. Ze eten shemai of chapati.

Nazneen is één van hen. Op jonge leeftijd werd zij uitgehuwelijkt aan een oudere man. Volgens de purdah moet een vrouw gehoorzaam zijn en afgeschermd worden van de samenleving. Ze draagt een sari, spreekt nauwelijks Engels en komt weinig buiten. Toch leert ze gaandeweg voor zichzelf op te komen.

Haar echtgenoot blijkt mee te vallen, al is het een huwelijk met weinig passie. Terwijl hij vasthoudt aan de Bengaalse tradities, leren de kinderen op school Engels spreken en met een computer werken. Met de tweede generatie begint het integratieproces.

Na de aanslagen van 11 september leidt de toenemende islamofobie tot polarisatie. Sommige moslims sluiten zich aan bij de "Bengaalse Tijgers"; anderen overwegen terug te keren naar hun land. Monica Ali, zelf een Bengaalse emigrante, schetst in haar debuutroman een indringend beeld van een minderheid binnen de multiculturele samenleving.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:04 uur

geplaatst: vandaag om 18:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.