menu

11/22/63 - Stephen King (2011)

Alternatieve titels: 22-11-1963 | 11.22.63

mijn stem
4,35 (246)
246 stemmen

Engels
Sciencefiction / Griezel

849 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Op 22 november 1963 klonken er drie schoten in Dallas. President Kennedy stierf en de wereld veranderde. Maar wat als je dat terug kon draaien. Jake Epping is een vijfendertig jaar oude leraar in Lisbon Falls, Maine, die extra geld verdient door les te geven aan volwassenen in een speciaal programma. Hij ontvangt een essay van een de studenten: een gruwelijk verhaal over de avond van vijftig jaar terug toen Harry Dunnings vader thuiskwam en zijn moeder, zijn zuster en zijn broer vermoordde met een hamer. Harry ontsnapte met een verbrijzeld been, waarvan zijn kreupele loop het bewijs van is. Niet veel later onthult Jake's vriend Al een geheim: zijn voorraadkamer is een portaal naar 1958. Hij stuurt Jake op een waanzinnige missie om de moord op Kennedy te voorkomen. En zo begint Jake's nieuwe leven als George Amberson en zijn nieuwe wereld van Elvis en JFK, van grote Amerikaanse sterren, een getroebleerde eenling genaamd Lee Harvey Oswald en een mooie bibliothecaresse genaamd Sadie Dunhill, die Jake's grote liefde wordt.

zoeken in:
5,0
Ik heb het boek zojuist uitgelezen en ik heb me geen moment verveeld. Eindelijk weer eens een boek waar een verhaal in een goed tempo wordt verteld met veel details die later op een al dan niet onverwachte manier weer terugkomen. Ook de aanlopen naar de uiteindelijke climax(en) van het boek worden op een goede manier beschreven met veel spanningsopbouw, zonder dat het ooit overdreven wordt.

avatar van AmazingPP
5,0
Dridge schreef:
(quote)


Wellicht is een Ereader iets voor je.


Nee, ik moet toch echt een boek kunnen vasthouden, een bladzijde om kunnen slaan en een boek kunnen ruiken. Gelukkig zijn niet alle boeken zo dik....

avatar van Dr Channard
4,5
AmazingPP schreef:
(quote)


Nee, ik moet toch echt een boek kunnen vasthouden, een bladzijde om kunnen slaan en een boek kunnen ruiken. Gelukkig zijn niet alle boeken zo dik....


Helemaal mee eens !

Ik heb het boek gekregen voor kerstmis. Kan niet wachten

vermeerf
Nog 250 bladzijden te gaan...erg goed tot nu toe!

vermeerf
Net uit! Weer een geweldig boek van King. Hij bewijst zich met dit boek wederom als een geweldig verteller, de personages worden goed uitgediept en het verhaal loopt als een trein. Het einde vond ik erg goed en ontroerend. Heerlijk boek en de 5 sterren meer dan waard.

Er een leuke knipoog naar Het in het boek maar het is absoluut niet nodig om dat boek gelezen te hebben.

avatar van Dr Channard
4,5
Amai King is de laatste tijd wel heel goed bezig

avatar van centurion81
Zo zeg...Wat een ijltempo waarin dit boek stemmen verzamelt en wat een overwegend hoge cijfers! Eind januari maar voor de verjaardag vragen! =)

avatar van Dr Channard
4,5
"Ik ben nooit iemand geweest die veel huilde", maar Stephen King weet met zijn nieuwste boek 11-22-63 me een krop in de keel te bezorgen. Eigenlijk zijn alle dikke kleppers van de beste man ongelooflijke toppers. De beproeving behoort tot mijn favoriete King-boek, HET is een klassieker , Dark Tower IV en VII zijn misschien wel de beste delen van de reeks en Gevangen kon buiten het einde het beste zijn wat King ooit heeft geschreven.

Ook met 11-22-63 heeft hij weer een klassieker geschreven. Ook deze keer was King al veel langer dan gebruikelijk bezig geweest aan dit boek (al van in 1972) , maar omdat het documentatiemateriaal omtrent Kennedy en Oswald wat gering was, en omdat de moordaanslag nog vrij kort geleden was, heeft hij het idee laten vallen.

Er zijn al veel boeken geschreven over de moord rond Kennedy met ongelooflijk veel interpretaties. King gebruikt de fantasierijke weg. Doormiddel van een soort konijnenhol komt Jake Epping in 1958 terecht. Met zijn nieuwe identiteit (George Amberson) en hoofd vol informatie zou hij de moordaanslag van Kennedy wel kunnen stoppen. Maar uiteraard duurt het een eeuwigheid voordat onze held in 1963 terecht komt. Het verhaal is namelijk tweeledig. Eerst moet hij nog een stop maken in Derry, waar hij een eerste opdracht wil voltooien.

De grootste troef aan het boek is de taal. King schrijft in zo'n leuke toegankelijke taal dat het boek ongelooflijk snel en fijn leest. Vroeger durfde hij wel eens ellenlange zinnen schrijven, maar in dit boek vloeien de zinnen zeer makkelijk weg. Het boek komt meteen op gang en de situatie in Derry is ongetwijfeld het beste moment in het boek. Vooral als je al wat boeken hebt gelezen (welliswaar HET) krijg je te maken met enorm veel déjà-vu gevoels. Best leuk dat King dit heeft gestopt in zijn werk. Het boek heeft vele genres, maar in Derry doet het thrillergenre toch de ronde. Zeer beklemmend en de climax is geweldig.

Daarna zakt de roman in. King laat de hoofdpersoon op een gegeven moment te veel alleen. Hij spendeert nachten in hotels, passeert langs enkele winkeltjes, gaat een gokje wagen... Op den duur begon ik mij te vervelen. Hij had dit al in het begin van 1958 gedaan, maar daar paste dit nog. Gelukkig werd het tijd voor een ontmoeting en ja , ook wordt er een zeer mooi liefdesverhaal beschreven in dit boek. In tegenstelling wat Marco zegt, vond ik de ontmoeting en de dialogen tussen de twee wel bijzonder mooi. Het kon voor mij zo lang duren als King het maar wilde. Eindelijk zat er wat dialoog in het verhaal met een vaste medepersoon, maakten we dan ook kennis met nevenhoofdpersonages (want de personages in Derry komen en gaan).

Het boek wordt dus op het moment dat het personage zijn liefde leert kennen weer beter. Verder kan ik zeggen dat het einde ook de moeite waard is. Waar King het einde in zijn fantastische dikke kleppers soms aframmelde (Gevangen en HET. De beproeving was ook niet het van het) , heeft 11-22-63 een zeer emotioneel einde zoals het hoort. Doorheen de roman heb ik gehuiverd, heb ik me meegeleefd met het personage (wanneer hij in elkaar werd geslagen door Ruth begon ik zelfs kleine kreetjes te slaken van pijn en vooral een traantje gelaten (en dit te danken dankzij het uitgebreide liefdesverhaal). Buiten Vel Over Been is er geen enkele roman van Stephen King die tot zoiets in staat is.

Alweer een ongelooflijk boek van King. 4.5*

avatar van Dridge
3,5
Dr Channard schreef:
"Het boek komt meteen op gang en de situatie in Derry is ongetwijfeld het beste moment in het boek.

Daarna zakt de roman in.


Zelf vond ik de eerste 150 blz. magisch goed.
En de magie stopte voor mij op het moment dat George Derry verliet.
Dat gevoel komt vooralsnog niet terug (zit nu op blz. 530) erg jammer.
Ik deel je mening niet dat het verhaal weer beter wordt op het moment dat George verliefd wordt.
Vind het bij tijd en wijle gewoon saai worden.

Wel een mooie recensie Chanard

avatar van Dr Channard
4,5
Bedankt Er komen nog mooie stukken in

avatar van Abubakari
4,0
Dridge schreef:

Zelf vond ik de eerste 150 blz. magisch goed.
En de magie stopte voor mij op het moment dat George Derry verliet.
Dat gevoel komt vooralsnog niet terug (zit nu op blz. 530) erg jammer.
Ik deel je mening niet dat het verhaal weer beter wordt op het moment dat George verliefd wordt.
Vind het bij tijd en wijle gewoon saai worden.Ten eerste: geen zorgen, ik heb het boek inmiddels uit en het komt wel weer goed met het verhaal.

Maar ik vond het middenstuk ook te langdradig. Moest me er een beetje doorheen bijten, dat hele stuk met Sadie en die mensen van school.

Het was voor het eerst in jaren dat ik weer een Stephen King boek las. Of beter gezegd uitlas. Want een aantal andere (latere) boeken heb ik niet uitgelezen omdat ik ze saai vond. In mijn jongere jaren las ik wel veel Stephen King, zijn klassieken, It, de Gloed, the Shining, etc.

Op zoek naar een boek las ik op deze site de vele positieve recensies en berichten en besloot ik maar weer eens aan een Stephen king te beginnen. Het begin leest lekker weg, er gebeurt wat en de beschrijving van de late 50's voegt ook echt iets toe. Ouderwets door het Stephen King universum banjeren. Fijn zeg.

Maar dan komt het middenstuk, hetgeen wat mij betreft te lang doorkeutelt. Te veel bejaarden en zoete liefde wat mij betreft. Pluspunt is wel weer dat je het nodige over de achtergronden van LH Oswald leert. Maar het duurt maar en het duurt maar en het duurt mij te lang voordat er ook echt iets gebeurd.

Op een gegeven moment echter komt de vaart weer terug en wordt het weer spannend. Al vind ik de Stephen King clichés (de held die in de finale als hij LHO moet stoppen zwaar gehandicapt is en vergaat van de pijn, dat gegeven kwam mij wel heel bekend voor) soms wel wat zonde.

Het einde en het verloop daarvan is wel weer meesterlijk en Dridge kan zich dus verheugen op een opleving na het wat droge/saaie stuk.

Dit is mijn eerste bericht ooit, ik meen dat het beoordelen op een schaal van 0 naar 5 gaat?
Dan krijgt dit boek van mij 3,5 ster. Omdat het eigenlijk 200 blz korter had moeten zijn wat mij betreft. Mooi onderhoudend bij tijd en wijle erg spannend origineel verhaal wat ook inzetbaar is als historische roman.

3,5*

4,0
Ik ben altijd wel geintereseerd geweest in de moord op JFK en alles eromheen, dat was de grootste reden dat dit boek mij in eerste instantie zo aansprak. Alhoewel het boek niet compleet daarom draait, heeft King mij wel in de rest vh verhaal weten mee te zuigen. Sterker nog, het verhaal voorafgaand, en dan vooral in Derry vond ik veel sterker en leuker. Ergens midden in het boek zakt het verhaal m.i. een stuk af door het langdradige liefdesverhaal.
King weet de sfeer van de jaren 50/60 zo neer te zetten dat het lijkt alsof je er zelf bent. Hij weet de spanning tot de climax echt zo op te bouwen dat je ogen over de bladzijden vliegen. Het einde is prachtig gedaan.
Echt een fantastisch mooi boek, alleen jammer van het middenstuk dat nét iets te lang duurt.

4*

4,0
Eindelijk - na lange tijd - nog eens een boek van King dat bewijst dat hij nog steeds kan schrijven.
Ik begon er langzamerhand aan te twijfelen.

4,0
Helemaal eens met de analyse van Sutherland. Hele sterke gedeeltes (met name
aan het begin en het einde) afgewisseld met duidelijk mindere (vooral in het "Jodie"-gedeelte).

Toch weer een zeer goede Stephen King: 4*

avatar van s0njaa
4,5
Zo wat een hoog gemiddelde! Ik ga beginnen in de zomervakantie!

avatar van s0njaa
4,5
Ohnee, ben gisteren begonnen

avatar van cowboyveeman
5,0
Interessante theorie van King over het voorkomen van de aanslag op Kennedy. Echter vind ik het niet een hoofdonderwerp, aangezien de grote deel van de verhaal niet over Kennedy gaat, maar leven in de verleden terwijl je het anders bent gewend. Maar dan nog, zeer fantastische boek! Maar de stuk over dat gelekaartman en groenekaartman vind ik een beetje verwarrend en de verkloten toekomst na het voorkomen van de moord op JFK is een beetje ongeloofwaardig. Ondanks dat, maakt het verhaal ook origineel.

4,0
Schitterend boek, dat ondanks de meer dan 800 blz vlot wegleest!

Het verhaal is een kruising van verschillende genres, fantasie, thriller, detective, romantiek,... en de afwisseling van deze genres biedt het boek de nodige diversiteit. Enkel in het naar mijn gevoel iets te lang uitgesponnen middenstuk dreigt het boek vervelend te worden, om dan net op tijd weer het juiste ritme terug te vinden.

Er zijn uiteraard al meerdere boeken met het vlindereffect als thema geschreven, maar deze behoort absoluut tot de hoogvliegers in deze categorie.

4 verdiende sterren (geen 4,5 omwille van het iets te lange middenstuk en omdat ik om een reden die ik nog niet helemaal kan plaatsen niet hélemaal tevreden ben met het einde).

4,0
Geweldig boek, leest heel makkelijk en ik vond het nergens saai worden. Enig minpuntje vond ik het einde, dat me wel heel bitter leek, en voor mij ook wat te plotsklaps kwam. Ik had graag wat meer gelezen over de toekomst en het nieuwe heden.

Een klein foutje trouwens was volgens mij dat Jake zich aan het einde afvraagt of Al misschien 9/11 of de tsunami in Japan had veroorzaakt, maar dat kan helemaal niet lijkt me, 9/11 iig niet, vanwege de reset elke keer.

5,0
Van mij had dit boek 2x zo dik mogen zijn! Het leest heerlijk weg ook al is het niet overdreven spannend of complex. Met name de relaties weet King zeer goed uit te diepen waardoor je je heel nauw betrokken voelt bij de hoofdpersoon.

5,0
Briljant. In 5 dagen (waarin ik ook moest werken) uitgelezen. Had van mij wel wat dikker mogen zijn nog wat dat betreft.

avatar van Bassievrucht
4,5
Nieuw in de top-250. En hoog ook. Op dit moment nummer 14.

Leuk om te zien dat King bewijst dat hij niet op zijn retour is

avatar van chiel
4,5
Weer een boek van King (na Under the dome, ik kan de Nederlandse titel daarvan maar niet onthouden), dat ik met enorm veel plezier las. Het was erg lang geleden dat ik voor het laatst iets van hem las voor deze 2 boeken, maar ik heb genoten.
Het boek heeft zelfs mijn ideeën die ik over de moord op JFK had, veranderd.

4,5
Het zal zo'n 25 jaar geleden zijn geweest dat ik voor het eerst een boek van Stephen King las. Het heette The Tommyknockers en ik was meteen verkocht. Wat een fantasie, wat een spanning en wat knap geschreven! Daarna las ik een klein deel van zijn oeuvre (hoewel 'klein' bij King nooit echt toepasselijk is), zoals The Shining, The Stand, It en nog een paar toppers. Totdat ik in 1992 Gerald's Game ergens tot halverwege las en King verder liet voor wat ie was. Ik dacht dat King wel zo'n beetje uitgeschreven was.

Dat ik nu 11/22/63 heb gelezen, kwam voornamelijk door het onderwerp. Het leek me redelijk briljant, een tijdreiziger die de moord op Kennedy wil voorkomen. Ik vermoedde dat het een soort van thriller zou worden, maar deze hernieuwde kennismaking met King werd echt een sentimental journey. Alle kenmerken van zijn oude werk komen hier terug. Het kwaad als een metafysisch verschijnsel, de strijd tussen goede en slechte krachten, de heldhaftige antiheld, het offer, de lange inleiding en de fijne uitblaaspauze nadat het eigenlijke verhaal is beeindigd. En ge-wel-dig goed geschreven.

Hierboven is al alle lof gezongen, dus ik beperk me maar tot een enkel aspect: de opbouw van het werk. Die is zo verschrikkelijk knap. De eerste voorzichtige stappen in het verleden, dan het grote avontuur in Derry (met een weerzien met een paar oude bekenden), vervolgens een korte adempauze waarin King vooral focust op tegenstellingen (Dallas vs Jodie, Jake en Sadie vs Marina en Lee). En tijdens die adempauze krijgen we ook nog de fantastische beschrijvingen over het leven in Mercedes Street, met de drie bijna mythische jump-rope girls als aandachtige toeschouwers. Vervolgens het grote avontuur in Dallas en daarna de lange epiloog. Het boek is ruim 800 pagina's maar op deze manier verveel je je geen seconde.

Het enige minpuntje dat ik kon ontdekken was de episode met het geheugenverlies. Daar zag je te veel de hand van de schrijver, de verhalenbakker die lustig het verhaal kneedt, terwijl tijdens de rest van het verhaal gebeurtenissen logisch voortkomen uit voorafgaande gebeurtenissen.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik werd tijdens het lezen erg benieuwd naar hoe Marina Oswald er in het echt uitzag. Vooral toen ik deze zin las: 'She attemped to smile, and she had those nicely refurbished teeth to smile with, bit it still wasn't very succesful.' Ik heb die glimlach dus maar opgezocht en op deze pagina is hij te bewonderen. Het gaat om het interview uit 64. En daar doet ze precies wat King beschrijft: ze probeert een glimlach, maar het lukt net niet helemaal. Je begrijp ook meteen wat Lee en al die Russische emigranten in haar zagen.

Oh well, na dit geweldige avontuur ga ik binnekort zeker weer wat ander werk van King lezen. Mijn conclusies na het lezen van dit werk: formidabel boek, geniaal schrijver. Leesjaar 2014 is wat mij betreft knetterend begonnen.

slaapkamermug
Ik vraag me af of en wanneer hier een verfilming van komt. Hoewel in 4 dagen, heb ik hem in een adem uitgelezen.

Afgezien van het boek of de film van Oliver Stone denk ik dat Oswald in ieder geval EEN schutter was - waarom zou iemand anders een agent doodschieten indien-ie onschuldig was en niet op de vlucht voor de wet?

King geeft zijn eigen invulling aan de tijdreis-logica van films als Terminator en Back to the Future. Het heeft humor en is bovenal enigszins leerzaam. Ik heb er nog meer van genoten dan van The Colorado Kid, hoewel velen dat laatste boek onder King's slechtere schrijversfase zullen scharen.

Ook leuk dat Paul Bunyan, de legendarische houthakker, net als in Fargo, ook hier weer voorbij komt.

avatar van Pageturner
5,0
Met de verfilming (tot een tv-reeks) zijn ze nu bezig, met James Franco als Jake en Chris Cooper als Al. Klikkerdeklik.

slaapkamermug
Pageturner schreef:
Met de verfilming (tot een tv-reeks) zijn ze nu bezig, met James Franco als Jake en Chris Cooper als Al. Klikkerdeklik.


Chris Cooper???! Grappig, ik zie hem totaal niet als Al... als ik mocht typecasten zou ik acteur Danny Aiello als Al hebben genomen, en voor Jake heb ik eigenlijk geen idee. By Chris Cooper denk ik eigenlijk eerder aan een van de de Yellow-card-men samen met william defoe. Het punts is: James Franco is maar 1 meter 80...Nu zal dat in de film makkelijk te verbloemen zijn, maar in King's verhaal moet het een boom van een vent zijn naar Amerikaanse begrippen.

5,0
KABAMM,wat een klapper van King !!!Het is lang geleden dat ik zo van een boek genoten heb.
Ik heb een aantal jaren King gemeden omdat ik er steeds minder aan vond,maar dat ga ik weer inhalen.Voelde ook voortdurend een enorme nostalgie naar het jaar voor mijn geboorte 1958,jammer dat ik toen niet volwassen was !

avatar van Abubakari
4,0
Pageturner schreef:
Met de verfilming (tot een tv-reeks) zijn ze nu bezig, met James Franco als Jake en Chris Cooper als Al. Klikkerdeklik.


Vanaf maandag (11 april) in Nederland te zien op FOX.

Abubakari schreef:

Dit is mijn eerste bericht ooit, ik meen dat het beoordelen op een schaal van 0 naar 5 gaat?
Dan krijgt dit boek van mij 3,5 ster. Omdat het eigenlijk 200 blz korter had moeten zijn wat mij betreft. Mooi onderhoudend bij tijd en wijle erg spannend origineel verhaal wat ook inzetbaar is als historische roman.

3,5*


Doe ik er toch nog een halfje bij, ik herinner me dit inmiddels als één van mijn favoriete Stephen King boeken.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:15 uur

geplaatst: vandaag om 23:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.