menu

11/22/63 - Stephen King (2011)

Alternatieve titels: 22-11-1963 | 11.22.63

mijn stem
4,35 (246)
246 stemmen

Engels
Sciencefiction / Griezel

849 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Op 22 november 1963 klonken er drie schoten in Dallas. President Kennedy stierf en de wereld veranderde. Maar wat als je dat terug kon draaien. Jake Epping is een vijfendertig jaar oude leraar in Lisbon Falls, Maine, die extra geld verdient door les te geven aan volwassenen in een speciaal programma. Hij ontvangt een essay van een de studenten: een gruwelijk verhaal over de avond van vijftig jaar terug toen Harry Dunnings vader thuiskwam en zijn moeder, zijn zuster en zijn broer vermoordde met een hamer. Harry ontsnapte met een verbrijzeld been, waarvan zijn kreupele loop het bewijs van is. Niet veel later onthult Jake's vriend Al een geheim: zijn voorraadkamer is een portaal naar 1958. Hij stuurt Jake op een waanzinnige missie om de moord op Kennedy te voorkomen. En zo begint Jake's nieuwe leven als George Amberson en zijn nieuwe wereld van Elvis en JFK, van grote Amerikaanse sterren, een getroebleerde eenling genaamd Lee Harvey Oswald en een mooie bibliothecaresse genaamd Sadie Dunhill, die Jake's grote liefde wordt.

zoeken in:
Lijkt me enorm interessante verhaallijn en ook (naar mijn normen) een beetje terug naar de oude stephen king...
Spijtig dat het nog lang wachten wordt...

avatar van TheReader
5,0
YES! Iets om naar uit te kijken!!!

5,0
Interessant thema, heeft wel iets weg van Dodelijk Dilemma. Ben benieuwd!

avatar van Dr Channard
4,5
Ik ben benieuwd... maar Stephen King en Sciencefiction komt vaak niet goed

avatar van Donkerwoud
In The Dark Tower zitten ook allemaal verwijzingen naar de moord op J.F.K.

avatar van DMF
4,5
DMF
Klopt ja, volgens mij werd J.F.K. de laatste 'gunslinger' van 'onze' wereld genoemd en King kennende zullen er wel een aantal verwijzingen naar de Dark Tower in zitten.

avatar van Donkerwoud
DMF schreef:
Klopt ja, volgens mij werd J.F.K. de laatste 'gunslinger' van 'onze' wereld genoemd en King kennende zullen er wel een aantal verwijzingen naar de Dark Tower in zitten.


Oz-Walt.

avatar van DMF
4,5
DMF

avatar van W B
4,5
W B
Hmmm, het boek is nog niet uit, of ze willen hier alweer een verfilming van maken. Het plot klinkt als muziek in mijn oren... Helaas ben ik niet zo'n lezer. Misschien toch maar eens aan wagen?

avatar van cowboyveeman
5,0
Wanneer komt er een boek in Nederlands? Kan niet wachten!!

avatar van DMF
4,5
DMF
Op dezelfde dag als de Amerikaanse.

avatar van Dr Channard
4,5
Nog even en je kan het boek niet meer fantasy noemen. Wetenschappers zijn nu al volop bezig om door de tijd te reizen.

avatar van Muuske
4,5
Ben er vanavond in begonnen en ik ben bang dat ik nog lang niet in bed lig. Het verhaal komt, zonder lang intro, al snel op gang en het enige wat ik nu nog wil is mee naar 1958.......

4,5
Het boek gekocht op de releasedatum. Ben nu al enkele dagen aan het lezen, tussen alle verplichtingen door. De nederlandstalige uitgave. Heerlijk! Een echte ouderwetse King! Geeft mij een zeer goed gevoel. Vooralsnog 4,5 sterren, omdat ik nog niet eens halverwege ben. Zoals in veel boeken ook nu weer verwijzingen naar personen, plaatsen of situaties uit andere boeken. De protagonist beland onder meer in Derry (en dan weten we het wel...). Ondanks de ongemakkelijke dikte van het boek kan ik het maar moeilijk aan de kant leggen. Het kost mij altijd even tijd om in een verhaal te komen, ook nu weer, maar ik zit er nu middenin. De aanloop naar waar het (neem ik aan, want ik ben er nog niet) om gaat, 22-11-1963, is lang, maar zeer de moeite waard, ook de zijstappen die King zich permitteert. Ik zal verder nog niets prijsgeven, aangezien het boek vers van de pers is. Naar het zich nu laat aanzien een aanrader, zeker voor de King-liefhebbers. Het is toch wel enige King-boeken geleden dat ik zo het verhaal werd ingezogen.

4,5
Geweldig boek! Tussen mijn werk en andere verplichtingen door in 1 week uitgelezen. Ik hou van het Stephen King-universum, met de verwijzingen naar zaken uit andere boeken en de "feel good" en verhalende sfeer. Zoals ik wel vaker vind is de aanloop naar waar het echt om draait, 22-11-1963, lang, maar minstens zoveel de moeite waard als de clue zelf.

avatar van Slainte_Mhath
4,0
szerkowski schreef:
Geweldig boek! Tussen mijn werk en andere verplichtingen door in 1 week uitgelezen. Ik hou van het Stephen King-universum, met de verwijzingen naar zaken uit andere boeken en de "feel good" en verhalende sfeer. Zoals ik wel vaker vind is de aanloop naar waar het echt om draait, 22-11-1963, lang, maar minstens zoveel de moeite waard als de clue zelf.


U bent ook bekend met het boek "Het Stephen King Universum" ?
Dat boek heb ik ook thuis, maar mocht ik niet op deze site zetten, helaas.

avatar van DMF
4,5
DMF
11/22/63 is een even ambitieus als gewaagd project van Stephen King. Het hele aspect van tijdreizen zit natuurlijk vol met valkuilen, maar ook de moord op John F. Kennedy is een bijzonder link onderwerp. Nu, bijna vijftig jaar na dato, is de wond niet vers meer, maar zoals King al meermaals vertelde, is de moord op Kennedy het '9/11' van zijn generatie. Al in 1972 deed King een poging om dit verhaal op poten te zetten, maar de research kostte teveel tijd in combinatie met zijn fulltime baan.
Nu, bijna veertig jaar later, ligt het boek dan toch in de winkels. Het is opnieuw een prachtig boek in verschillende opzichten. Het verhaal is fantastisch en meeslepend, maar de mensen achter US hardcovereditie (King moet je echt in het Engels lezen) verdienen ook een pluim. De dustjacket van dat boek is gemaakt van een wat ouder papier, wat direct het gevoel geeft dat je iets 'ouds' in handen hebt. Dat past dus precies bij de setting van het boek, dat zich afspeelt in de jaren vijftig en zestig. Ook de omslag is erg mooi. Op de voorkant van de stofomslag staat het nieuwsbericht over de dood van Kennedy; op de achterkant staat het nieuwsbericht zoals het zou kunnen zijn wanneer Kennedy gered zou worden.

Maar of dat ook gaat gebeuren, kom je niet zo snel te weten. King levert op zijn oude dag weer ruim achthonderd pagina's af. Een bijzondere prestatie: twee jaar geleden schreef hij een boek dat zelfs nog iets dikker was (Under the Dome) en sindsdien werkt hij aan 11/22/63. Een boek dat absurd veel research vraagt, maar dat weerhield King er niet van om de verhalenbundel Full Dark, No Stars (2010) te schrijven; eerder dit jaar Blockade Billy te publiceren en met Under the Weather, Herman Wouk Is Still Alive, The Little Green God Of Agony, The Dune en Mile 81 (aanrader!) nog eens vijf short stories te schrijven. En alsof er nog niet genoeg tijd in 11/22/63 zat, zijn inmiddels de manuscripten van The Dark Tower VIII: The Wind Through The Keyhole (om en nabij de driehonderd pagina's) en Dr. Sleep (vervolg op The Shining; een manuscript van meer dan vijfhonderd pagina's) af.
En ondertussen kreeg de queeste van Jake Epping, hoofdpersoon in 11/22/63, langzaam maar zeker vorm. Gelukkig maar, want ook in dit boek weet King weer prachtige personages naast Jake te zetten en een meeslepend verhaal te creëren. Jake is een leraar op een speciale school waar hij oudere mensen helpt. Op een dag krijgt hij een essay vol met spelfouten onder zijn neus. Tussen de fouten door staat er echter wel een ontroerend verhaal op papier: leerling Harry zag tijdens Halloween zijn vader de rest van zijn familie afslachten. Het raakt Jake, die deze gebeurtenis - die Harry voor het leven tekende - graag zou veranderen.

Wonder boven wonder krijgt hij daar de kans nog toe ook. Al Templeton, een goede vriend van Jake, heeft een 'rabbit hole' in zijn restaurant. Op de een of andere manier weet hij Jake te overtuigen om in dat hol te stappen en eens een kijkje te nemen: het gat komt uit in Lisbon Falls, 1958; nog geruime tijd voor het moment waarop de vader van Harry zijn familie uit de weg ruimt. En al helemaal geruime tijd voor het moment waarop Lee Oswald de trekker overhaalt en de koers van de Amerikaanse geschiedenis drastisch veranderde. Twee zaken die Jake kan stoppen, maar waar hij in eerste instantie niet om staat te springen.
Toch weet Al Jake over te halen om de uitdaging aan te gaan. Al betaalt daar wel een hoge prijs voor, maar hij wil er alles aan doen om de moord JFK te voorkomen. Jake stapt opnieuw het hol in en dan begint het verhaal voor Jake (of George Amberson; zijn 'nieuwe identiteit') echt.
Nadat Jake zich de nodige tijd verbaast over het leven (en de prijzen) van Lisbon Falls '58 (biertje tien cent, nieuwe auto een paar honderd dollar), gaat hij door naar Derry. Een ieder die regelmatig iets van King leest zal dat plaatsje kennen; zeker wanneer het over het Derry van 1958 gaat. Dat was immers de setting waar de beroemde Pennywise zijn slachtoffers maakte in It. Ik vond het erg verrassend, maar vooral leuk, om naar die plaats terug te keren. Weinig verrassend keren ook een aantal oude personages uit It terug, maar zij spelen verder een minimale rol. Toch schept dit weer dat heerlijk herkenbare King-sfeertje, waardoor ik erg snel door het gedeelte in Derry heen was. De verwachte verwijzingen naar de gebeurtenissen in Derry brachten regelmatig een lach op mijn gezicht: "There’s people who say it was some vag who’s since moved on. Other folks say he was a local who dressed up like a clown to keep from being recognized."

Maar Jake heeft natuurlijk een taak in Derry: hij wil voorkomen dat Harry zijn essay in 2011 zou schrijven. Jake verzint een plan en opeens wordt het boek een ordinaire pageturner, waarbij de vraag rijst of het verleden hardnekkig is of dat Jake het toch voor elkaar krijgt om heden en verleden te manipuleren. De sfeer zit er zoals altijd weer lekker in en dat beeld wordt ook niet anders als Jake uit Derry vertrekt om naar Texas af te reizen. Daar, in Dallas, zal enkele jaren later een jongeman op de zesde verdieping van The Texas School Book Depository, een kogel in het hoofd van de president jagen. Zo ver is het echter nog lang niet, want er komt iets anders op Jake's pad.
Het pad van Jake kruist met dat van Sadie Dunhill, een bibliothecaresse die uit een lastige situatie komt. Van het een komt het ander en opeens focust het boek zich op een prachtig, maar soms iets te langdradig, liefdesverhaal. Zoals wel vaker maakt King de nodige uitstapjes die niet direct een connectie de plot van het verhaal hebben; meestal kan ik dat wel waarderen, maar nu was dat iets minder het geval. Gelukkig is ook Sadie een goed uitgewerkt karakter, maar ik vond andere zaken in het boek over het algemeen interessanter. Zo maakte Lee Oswald zijn opwachting in Amerika en begon hij langzaam zijn plannetjes uit te werken. Dit zorgt voor een tweespalt in Jake's leven: enerzijds heeft hij een woning nabij Lee die in de gaten gehouden moet worden, anderzijds is er Sadie die in een lastige situatie ziet. Een interessant uitgangspunt, maar King springt me niet iets te vaak van genre naar genre, waardoor ik er niet zo lekker in zat als het begin.

Het duurt daarnaast allemaal net iets te lang voor mijn gevoel, maar de weg naar de climax wordt gelukkig zeker niet te laat ingezet. De meest kritieke vraag staat nog open: gaat Jake Lee Harvey Oswald stoppen of werkt het verleden hem tegen? Er zijn veel complottheorieën, maar die verwerpt King eigenlijk al vrij snel. Toch blijven ze heerlijk door het boek zweven omdat niemand met zekerheid kan zeggen of Oswald de enige schutter was, wat de situatie voor Jake complex maakt. Een aantal plottwists maken de opdracht van Jake bovendien niet altijd gemakkelijker, waardoor de spanning er goed in blijft zitten. De vraag krijgt gelukkig ook een goed antwoord, want in mijn ogen steekt het einde (dat in feite nog best lang is) erg goed in elkaar. King sleept er niets aan de haren bij en het blijft allemaal keurig binnen de lijnen, in tegenstelling tot een aantal andere verhalen. Het einde is aan de pesterige kant, maar ik mag dat wel zolang dat goed gebracht is en dat blijkt absoluut het geval te zijn. Ik vond het daarom ook jammer het boek opzij te moeten leggen, maar gelukkig liggen er nog genoeg nieuwe King's in het vooruitzicht. Kom maar op.

11/22/63 is opnieuw een teken van King's vakmanschap. IJzersterke personages maken een goed plot waarin duidelijk veel tijd is gestoken. In het middenstuk wissel King net wat te vaak van genre, waardoor de meeslependheid tijdelijk verdwijnt. Het einde maakt dit zonder twijfel meer dan goed. Uiteindelijk is het een historische roman met een liefdesplot en een aantal thrillerelementen; het boek valt niet echt onder te delen in een vastomlijnd kader, maar is echt een aanrader voor iedereen die de bovenstaande verhaallijnen kan waarderen.

* * * * ½

avatar van AmazingPP
5,0
Ik ga er vandaag in beginnen. Ben erg benieuwd. Vond de laatste drie boeken van King weer echt ouderwets goed en ik ben benieuwd of deze dat ook is. Als ik zo de beoordelingen lees twijfel ik er niet over! U hoort nog van mij! @DMF Mooie recencie!!

avatar van DMF
4,5
DMF
Ook de VPRO is lovend (paar spoilers). En terecht.

Ja, ook als je normaal gesproken een onverbeterlijke literatuursnob bent. Want dit is een met hart en ziel geschreven roman die zich moeiteloos kan meten met de Kennedy-fictie van Don DeLillo (Libra) of Norman Mailers Oswald’s Tale (1995). Eentje die bewijst dat Stephen King, ook buiten zijn comfort zone van angstfantasieën en bloed-en-monsterverhalen, een meesterverteller is. Misschien wel meesterlijker dan ooit.

avatar van Muuske
4,5
Heb hem net uit, en ik vind het een aanrader. King neemt rustig de tijd, zoals we dat van hem gewend zijn, maar ik heb me geen moment verveeld. Prachtig verhaal over hoe belangrijk het is om een goede balans tussen goed en kwaad te hebben. Het een kan niet zonder het ander bestaan.

avatar van Dridge
3,5
Ik heb de Engelse uitgave (hard cover) die 'slechts' 740 pagina's telt,
Hierboven zie ik 960 pagina's staan , klopt dat wel?

avatar van DMF
4,5
DMF
Ja hoor, dat klopt. De US editie heeft bijna 850 pagina's; geen 960. Ik heb dit ook ter correctie opgestuurd.
De UK editie is een wat kleinere druk en heeft daarom minder pagina's.

avatar van Dridge
3,5
Ik zie dat het ook al is aangepast ,snelle service van de crew.
Mooie recensie trouwens DMF.

Heb zelf nu 150blz. gelezen en wat een heerlijk begin.
De vaart zit er meteen vanaf het begin goed in.
Boeiend verhaal in die prachtige Kingstijl geschreven.
Ik lees de boeken Stephen King nu al meer dan twintig jaar en steeds weer
beleef ik zoveel plezier aan zijn vertelkunst dat ik eigenlijk wel kan concluderen dat dit mijn favoriete schrijver is.

avatar van AmazingPP
5,0
Ik zit nu op pagina 519 en ik vind het smullen geblazen!!

4,5
Ik heb het boek gekregen voor sinterklaas. Ik heb nog niet zoveel boeken van Stephen King gelezen. Zou ik misschien dit boek mooier vinden als ik eerst 'It' zou lezen? Of is het gedeelte dat zich in Derry afspeelt dermate kort dat dat niet veel uitmaakt?

avatar van DMF
4,5
DMF
Jaegelsch schreef:
Ik heb het boek gekregen voor sinterklaas. Ik heb nog niet zoveel boeken van Stephen King gelezen. Zou ik misschien dit boek mooier vinden als ik eerst 'It' zou lezen? Of is het gedeelte dat zich in Derry afspeelt dermate kort dat dat niet veel uitmaakt?


Het gedeelte in Derry is nog wel vrij groot, maar kan je ook prima lezen zonder de kennis van It. Er keren twee/drie personages terug, maar die hebben zo goed als geen invloed op het verhaal. King verklapt alleen wel een deel van het einde van It tussen de regels door, maar daar lees je waarschijnlijk zelfs helemaal overheen als je It nog niet kent.

4,5
Ok, bedankt. Dan begin ik vandaag nog met dit boek!

avatar van AmazingPP
5,0
Ik heb dit boek eergisteren uitgelezen in anderhalve week tijd en mensen, wat heb ik genoten. Iedere vrije minuut die ik had zat ik met dit boek op schoot, want echt rechtop houden, dat lukte me maar heel even, tot ik spierpijn kreeg. (Ja, ik zit nogal gammel in elkander...) King is zeker weer gewoon terug, wat mij betreft als sinds "Gevangen"", daarvoor vond ik het allemaal wat minder. Dit is een echte ouderwetse King, zoals ik hem ken, met een prachtig opbouwend verhaal, al neemt King hier wel erg lang de tijd om tot de genoemde datum in de titel te komen. Maar ik heb alles ademloos zitten lezen en vond geen bladzijde saai. King is zeer zeker 1 van mijn favoriete schrijvers. Zoals die man kan vertellen... Jammer dat ik het uit heb, maar kan niet wachten op volgend werk van hem, alhoewel ik niet zit te wachten op een Dark Tower-deel, want dat is niet mijn ding. Lang leve de King!! 5 *

avatar van Dridge
3,5
AmazingPP schreef:
Iedere vrije minuut die ik had zat ik met dit boek op schoot, want echt rechtop houden, dat lukte me maar heel even, tot ik spierpijn kreeg. (Ja, ik zit nogal gammel in elkander...)


Wellicht is een Ereader iets voor je.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:13 uur

geplaatst: vandaag om 09:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.