menu

Et Andet Lys - Jens Christian Grøndahl (2002)

Alternatieve titel: Veranderend Licht

mijn stem
3,78 (9)
9 stemmen

Deens
Psychologisch

295 pagina's
Eerste druk: Gyldendal, Kopenhagen (Denemarken)

Als Irene Beckmans echtgenoot haar tijdens een familiediner vertelt dat hij van een ander houdt en dat hij van haar wil scheiden, wordt ze verrast door haar eigen reactie. Als ze ook nog ontdekt dat de man die van haar moeder scheidde toen Irene dertien was, niet haar vader is, begint een verhelderende zoektocht naar haar achtergrond.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
Dit boek bijna gratis gekocht bij De Slegte, maar het ligt ook zeer goedkoop (4,-) bij andere boekhandels.

Een goede gelegenheid dus om Veranderend Licht te herlezen. In het begin begon ik een beetje te twijfelen. Is dit boek wel vier sterren waard? De eerste hoofdstukken lopen best stroef, lijken soms wat clichematig en de wisselingen in tijd maken het onoverzichtelijk.
Daarna kreeg Grondahl me echter weer in zijn ban, met name dankzij zijn fenomenale vermogen om te formuleren. Zowel geijkte waarheden als rake inzichten worden geweldig goed onder woorden gebracht. Hij beschrijft, analyseert, is zuinig met beelden en precies met woorden. Het komt echt binnen. De melancholische sfeer en de prachtige ontwikkelingen aan het einde van de roman doen de rest. Gek ook, er is bijna geen verhaal maar Veranderend Licht blijft constant in beweging.

Erg knap geschreven dus. Dit behoort tot het beste in het genre van de psychologische roman.
(En ook nog een echt herfstboek, meer zeg ik niet. Oja, had ik al vermeld dat er een erg goedkope pocketuitgave is? Veel bibliotheken hebben hem trouwens ook. Dus.)

Gast
geplaatst: vandaag om 10:54 uur

geplaatst: vandaag om 10:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.