menu

So Cold the River - Michael Koryta (2010)

Alternatieve titel: Koude Rivier

mijn stem
2,88 (4)
4 stemmen

Engels
Thriller

397 pagina's
Eerste druk: Hodder and Stoughton, Londen (Verenigde Staten)

Alyssa Bradford vraagt filmmaker Eric Shaw om een documentaire te maken over haar schoonvader, Campbell Bradford, een hoogbejaarde miljonair met een mysterieus verleden. Eric neemt de opdracht aan, ook al is er maar weinig informatie voorhanden: alleen de naam van Bradfords afgelegen geboortestadje en een antiek flesje met water dat hij zijn hele leven al bij zich draagt. Eric reist af naar West Baden, ooit beroemd om zijn geneeskrachtige bronnen en het exclusieve hotel dat recentelijk in zijn oude glorie is hersteld. Al snel na zijn aankomst krijgt Eric last van angstaanjagende visioenen, die steeds intenser en realistischer worden naarmate hij meer te weten komt over de geschiedenis van het hotel. Het gevoel bekruipt hem dat er iets kwaadaardigs loert onder het gerestaureerde oppervlak. Iets dat zich niet laat tegenhouden door de grens tussen leven en dood...

zoeken in:
avatar van DMF
2,5
DMF
Toen ik aan dit verhaal begon, had ik er vrij hoge verwachtingen van. De plotomschrijving op de achterkant van het boek beloofde een bovennatuurlijke thriller en een aantal reviews noemden dit boek griezelig. Ik tilde daar niet te zwaar aan omdat dit soort one-liners doorgaans natuurlijk vrij overdreven zijn, maar ik had toch wel de nodige verwachtingen. Helaas bleek eens te meer waar te zijn dat dergelijke teksten allemaal wat te rooskleurig zijn. Michael Koryta's So Cold the River is absoluut niet griezelig, bovennatuurlijke elementen komen pas laat in het boek echt naar voren en het verhaal komt geen moment lekker op gang.

Het begint allemaal nog redelijk met hoofdpersoon en filmmaker Eric Shaw die op basis van een geheimzinnige foto een opdracht aangereikt krijgt waar hij op ingaat. Zijn opdrachtgever, Alyssa Bradford, geeft Eric een fles water mee dat in de regio die Eric gaat bezoeken vroeger vaak gemaakt werd. Dat flesje is het enige aanknopingspunt met Eric's onderzoeksobject: Campbell Bradford, de overgrootvader van Alyssa. De oude Bradford is in de vergetelheid geraakt en aan Eric de taak om over zijn persoon een mooi portret te filmen.
De plot ontwikkelt zich rondom dit gegeven, maar het verhaal blijft teleurstellend hangen tussen een historische thriller en een soort crime-achtig verhaal. De personages zijn, op Eric en Anne McKinney na, niet echt noemenswaardig en mede daardoor komt het verhaal nooit lekker van de grond en werd het nimmer echt meeslepend. Er zitten best een aantal aardige pagina's tussen en Koryta weet het hotel en de twee steden leuk neer te zetten, maar vaak blijft Koryta wat te lang bij bepaalde zaken hangen. De bad-guy in het verhaal stelde ook niet bijster veel voor en hetzelfde geldt voor Koryta's schrijfstijl, die ik soms een beetje kinderachtig vond overkomen. Het einde is wel heel erg plots en vergezocht en is daarmee eigenlijk in lijn met de rest van het verhaal: het is allemaal licht teleurstellend. Heel erg slecht is het ook allemaal niet en wat Koryta probeert te doen is allemaal best origineel, maar vierhonderd pagina's over een flesje water interessant blijven houden, is niet voor iedereen weggelegd.

So Cold the River is niet het verhaal dat je op basis van de plotomschrijving verwacht. Het bovennatuurlijke speelt niet of nauwelijks een rol; het verhaal speelt zich vooral in een historisch perspectief af en dat wordt helaas nooit echt de moeite waard. Al met al een licht teleurstellende kennismaking met Koryta.

* * ½

Gast
geplaatst: vandaag om 15:16 uur

geplaatst: vandaag om 15:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.