menu

Apology for the Woman Writing - Jenny Diski (2008)

Alternatieve titel: De Dochter van Montaigne

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Biografie / Historisch

282 pagina's
Eerste druk: Virago Press, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De dochter van Montaigne is gebaseerd op het stormachtige leven van Marie de Gournay (1565-1645), die als ongeschoolde jonge vrouw in de ban raakte van de geschriften van Michel de Montaigne. Toen zij zijn werk voor het eerst las werd zij onwel en moest worden opgewekt met nieskruid. Ze raakte vastbesloten om Montaigne te ontmoeten en toen dat uiteindelijk gebeurde stak zij zichzelf, om haar devotie te tonen, tot bloedens toe met een haarspeld. Montaigne was geïntrigeerd en maakte haar zijn gadopteerde dochter. De Gournay stelde zichzelf vanaf dat moment in dienst van Montaignes leven en werk.

zoeken in:
3,5
De schrijfster vertelt zeer overtuigend en zelfs ontroerend hoe een ongeschoold en sociaal vrij geïsoleerd meisje de literatuur en speciaal de “Essays” van Montaigne ontdekt. Dit is voor mij het beste deel van het boek. Geleidelijk wordt het verhaal van haar aftakeling en sociale ondergang een beetje pathetisch, maar nog net niet belachelijk.
Het boek moedigt mij wel aan om eens eindelijk wat serieus in de “Essays” te gaan lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:25 uur

geplaatst: vandaag om 00:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.