menu

L'Enquête - Philippe Claudel (2010)

Alternatieve titel: Het Onderzoek

mijn stem
3,50 (9)
9 stemmen

Frans
Sociaal / Psychologisch

277 pagina's
Eerste druk: Stock, Parijs (Frankrijk)

Een groot bedrijf in een industriestadje wordt getroffen door een golf van zelfmoorden. Een onderzoeker wordt eropuit gestuurd om de oorzaak te achterhalen, maar hoe harder hij zijn best doet om door te dringen in het bedrijf, hoe moeilijker het hem gemaakt wordt. Hoe kan de eetzaal van het hotel waar de onderzoeker zijn intrek neemt de ene ochtend stampvol uitgelaten toeristen zitten en de volgende dag gevuld zijn met een groep sombere ontheemden? Waarom krijgt hij geen eten, geen drinken, geen bed? Terwijl hij nieuwe ontdekkingen doet, begint de onderzoeker zich af te vragen of hijzelf het slachtoffer zal worden van de helse machine die ook de anderen heeft vernietigd.

zoeken in:
avatar van Sheldor
3,5
Ik heb dit boek uitgelezen, en moet het toch wel eventjes laten bezinken.
Over het algemeen vond ik het een zeer goed boek, vooral de stukken in het Hotel zijn fantastisch !
Het einde liet me echter ietwat onbevredigd achter...

3,5
Inderdaad, een wat ontgoochelend einde, maar verder een frappante gelijkenis met de maatschappij.

3,5
meeslepend en niet loslatend niet te lang verhaal met boeiende wendingen en nadenkertjes.

2,0
Ik hou niet zo van romans die voor een groot deel bestaan uit een metafoor en voor de rest uit de uitleg van die metafoor, zeker niet als die twee door elkaar gaan lopen. De metafoor zelf verliest op die manier zijn kracht, en wordt zelfs op een aantal punten obsoleet. Soms kreeg ik het gevoel dat Claudel geprobeerd heeft om Kafka te overtreffen, maar Kafkaiaanser zijn dan Kafka zelf is bij voorbaat onmogelijk, zeker op deze halfslachtige manier.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:30 uur

geplaatst: vandaag om 17:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.