menu

The Man Who Broke into Auschwitz - Denis Avey en Rob Broomby (2011)

Alternatieve titel: De Man Die naar Auschwitz Wilde

mijn stem
3,62 (30)
30 stemmen

Engels
Oorlog / Waargebeurd

346 pagina's
Eerste druk: Hodder and Stoughton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Denis Avey, een dappere jonge Britse soldaat, vecht in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. Daar wordt hij in 1944 krijgsgevangen genomen. In het werkkamp in Duitsland waar hij terechtkomt, werkt hij zij aan zij met gevangenen uit het nabijgelegen Auschwitz. Denis is geschokt door de verhalen die hij van hen hoort en voelt het als zijn plicht er met eigen ogen kennis van te nemen en de wereld ooit zijn verhaal te kunnen vertellen. Denis vat het gewaagde plan op van kamp te wisselen met een jonge joodse gevangene uit Nederland. Gekleed in diens smerige gestreepte kampkleding met gele ster loopt hij tussen andere gevangenen onder de poort met Arbeit Macht Frei Auschwitz binnen, niet wetende wat hem te wachten staat en of ze elkaar ooit weer zullen zien.

zoeken in:
avatar van Jason82
4,0
Indrukwekkend boek. Eigenlijk realiseer je je in deze tijd nog te weinig hoe gruwelijk het allemaal geweest is. Door de documentaires op tv rond de dodenherdenking en Bevrijdingsdag, en daarnaast het lezen van dit soort boeken cq ooggetuigenissen gaat het voor mij in ieder geval veel meer leven.

Het boek bevat een boeiend relaas over iemand die verbijsterend veel meemaakt op heel jonge leeftijd. Met name het krijgsgevangenschap vlakbij Auschwitz maakt veel indruk. Wat voor mij duidelijk is geworden, is dat alleen de gelukkigsten overleefd hebben. En ik vind het nog steeds onbegrijpelijk hoe relatief normale mensen kunnen veranderen in moordmachines. Je moet toch absoluut gewetenloos zijn als je mensen om niets doodslaat, of zelfs een baby vermoord alleen omdat ze niet ophoudt met huilen. Hoe kun je dan ooit nog rustig slapen als je dat op je geweten hebt? Niet te bevatten...

Aanrader.

Het boek De man die naar Auschwitz wilde is een waargebeurd verhaal van Denis Avey en Rob Broomby. Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. Het verhaal is opgedeeld in drie delen hierdoor kan het eventueel een beetje verwarrend zijn. In het verhaal worden ook veel namen van geweren en machines gebruikt zoals Lee Enfield, M1 Garand,… hierdoor is het soms moeilijk te weten waarover ze het nu juist hebben. Maar de verhaallijn van het verhaal is boeiend en meeslepend. Het is wel heel erg aangrijpelijk hoe hij alles zo wreed was in de tijd van de oorlog. En als je weet dat alles waargebeurd is vind ik het nog indrukwekkender. Het boek bevat 318 bladzijden maar de eerste twee delen lezen snel. Persoonlijk vind ik het derde deel wat te langdradig en wat overbodig. Er zit bijna geen spanning meer in het derde deel. Hierdoor geeft het boek een slechte laatste indruk. Het boek leest wel vlot en het is een meeslepend verhaal. Maar het eerste en tweede deel is spannend en zenuwslopend. Over het algemeen vind ik het een indrukwekkend verhaal. Hierdoor zou ik het wel aanraden aan vrienden.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:00 uur

geplaatst: vandaag om 16:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.