menu

Sabriel - Garth Nix (1995)

Alternatieve titel: Het Oude Koninkrijk 1: Sabriel

mijn stem
3,54 (14)
14 stemmen

Engels
Fantasy

288 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, New York (Verenigde Staten)

De magiër Abhorsen is een ongewone zwarte magiër: in plaats van doden tot leven te brengen, zorgt hij dat ze echt dood blijven door hun geest terug te zenden naar het Rijk van de Dood. Sabriël, zijn dochter, is voor haar eigen veiligheid naar een kostschool in Ancelstierre gestuurd, buiten het Oude Koninkrijk, waar de dodenmagie niet werkt. Op een dag ontvangt Sabriël het zwaard en de werktuigen van haar vader, het teken dat hij ofwel dood is, ofwel gevangen zit in het Rijk van de Dood. Vastbesloten om haar vader te zoeken, betreedt Sabriël het Oude Koninkrijk, dat bedreigd wordt door Kerrigor, een boosaardige geest die ooit mens was.

zoeken in:
5,0
Goed doorheen te komen, fantastisch geschreven.
voor iedereen die van fantasy houd een must.
Ook de vervolgen

3,0
Leuk boek! Erg goed geschreven.
Een stuk interessanter dan het gros van de fantasy verhalen.
Zit ook een mooie karakterontwikkeling in.
Vervolg vond ik eigenlijk nog net wat leuker!

avatar van GVR
4,5
GVR
Sterk boek en misschien ook wel het beste van de 3 delige serie.
Boeiend/spannend en bij momenten duister, daar kan Hij Die Niet Genoemd Mag Worden nog een puntje aan zuigen.
Dementors hah, moet je eens in het Rijk van de Dood gaan wandelen.

avatar van Gregorian
Deze week in dit deel begonnen, ik ben benieuwd!

avatar van H€yoka
2,5
Het wonder is geschied, ik heb een fantasy verhaal uitgelezen ! Nou ja, uiteraard heb ik met Steven King en 1q84 wel al een en ander achter de kiezen, maar zo'n "totaal andere wereld opbouw"boek was me tot nu toe nog niet gelukt.

De hierboven vermeldde info is dus zeker correct: het leest vrij vlot en de elementen van deze wereld (Pact symbolen, wezen uit de Dood,...) worden meestal enkel vernoemd en niet ellenlang uitgelegd. Dat is zeker een deel van mijn geslaagde missie.

Aan de andere kant... Waar gaat het eigenlijk allemaal over? De zoektocht naar Sabriels vader wellicht en dan merk ik toch alweer dat queestes me niet echt liggen. Ik zou al lang opgeven en naar huis terugkeren, denk ik dan Bovendien sterft hij zowat vijf pagina's nadat ze hem gevonden heeft en zie ik niet zo goed in wat hij doet. Haar laten ontsnappen? Had ze hem niet gezocht, ze was nooit in die ruimte hoeven komen... Misschien de transitie van Sabriel in haar nieuwe rol dan maar?

Die Kerrigor is me ook maar een figuurtje. Waarom hij de stenen wil breken, werd me niet echt duidelijk. Uit luiheid omdat het verhaal me na een tijdje niet boeide, ga ik voor de heerschappij over de wereld te claimen, maar zo kan je alles uitleggen. Hij was toch al voorbij de grenzen van het Oude Koninkrijk geraakt in de slotscene? Waarom dan nog extra gevaar opzoeken om de protagonisten te vinden? Omdat het verhaal moet gebeuren, is de enige (en steeds weer teleurstellende) uitleg die ik kan bedenken.

Vlot geschreven middelmaat wat mij betreft, die op zo'n vijftig pagina's van het einde al niet meer boeide.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:03 uur

geplaatst: vandaag om 20:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.