menu

The Collector - John Fowles (1963)

Alternatieve titel: De Verzamelaar

mijn stem
3,85 (48)
48 stemmen

Engels
Thriller / Psychologisch

283 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, London (Verenigd Koninkrijk)

Frederick Clegg is een 22-jarige teruggetrokken jongen die bij zijn oom Dick, zijn tante Annie en zijn nichtje Mabel woont. Zijn vader is gestorven in een auto-ongeluk en zijn moeder liet hem achter. Hij werkt als klerk in het stadhuis en houdt zich verder bezig met het verzamelen van vlinders en fotografie. Wanneer zijn tante Annie en Mabel naar familie in Australië gaan, kiest Frederick om in Engeland te blijven. Hij koestert een geheime liefde voor Miranda, een studente aan de kunstschool, die tot de hogere klasse behoort. Wanneer hij met een loterij een grote som geld wint, koopt Frederick een afgelegen huis. Hij bereidt zorgvuldig een plan voor om Miranda te ontvoeren, zodat zij hem zou leren kennen en misschien zelfs ooit van hem houden.

zoeken in:
4,0
Een intregerende psychologische thriller.
Het boek is opgesplits in een tweeluik. In het eerste deel komt Frederick aan bod, het tweede deel komt Miranda aan bod. Het boek is geschreven in dagboek vorm.

Het intregerende eraan is dat je in het tweede stuk door de ogen van Miranda kijkt, maar doordat je het eerste stuk al hebt gelezen, krijgt je een andere kijk op het verhaal.
Raar verwoord, maar het blijft een intressant verhaal.

4,0
Ik ben bij dit boek terecht gekomen via Morrissey. Ben benieuwd!

avatar van the Cheshire cat
4,0
Het boek begint veelbelovend en in het begin wilde ik nog 5 sterren geven, maar zodra klerk en vlinderverzamelaar Frederick Clegg zijn geliefde vlinder eenmaal gevangen heeft, komt er toch een klein beetje de klad in. Het middenstuk is niet slecht, maar een beetje taai dus. Gelukkig maakt het einde weer veel goeds. De doodsstrijd die ze levert, heel mooi beschreven. Het boek heeft wat weg van Het Gouden Ei, qua verhaal dan, de schrijfstijl is heel anders, geestiger.. Beter geschreven ook, misschien wel. Fowles weet absoluut de kern te raken en de gedachtenspinsels van een seriemoordenaar treffend te verwoorden. Over iemand willen bezitten, iemand niet kwijt willen raken, er desnoods iemand voor vermoorden. Te weinig gaat het mij over vlinders en het verzamelen van vlinders, maar de symboliek is verder wel mooi.

Namen van vlinders zijn vaak al even mooi als het insect zelf: Porseleinvlinder, Mazarineblauwtje, Koningin van Spanje (een parelmoerachtige vlinder)… Frederick heeft het ergens over de beroemde vlinderfotograaf S. Beaufort. Deze vlinderfotograaf bestaat overigens echt, een Brit die verscheidene boeken over vlinders heeft uitgebracht. Zijn naam heeft ook echt iets vlinderfotograafachtigs vind ik: S. Beaufort. Lijkt me overigens een zeer fijn beroep; geen mens om je heen, alleen maar vlinders. Overigens spelen vlinders een rol in één van mijn vroegste jeugdherinneringen, dat moet ergens in de jaren zeventig geweest zijn, in de dierentuin van Antwerpen. Daar stond bij de ingang een groot statig Victoriaans gebouw, ik kan het zo natekenen, met hoge plafonds, een brede trap naar boven en dan aan de rechterkant had je een zaaltje waar een collectie vlinders werd tentoongesteld. Ik weet nog goed dat ik het als kind vrij sadistisch vond, al die dode vlinders, met speldjes opgeprikt. Ook de vitrines hadden iets morbide vond ik.
Vlinderverzamelaar, het klinkt romantisch zo op het eerste gehoor, maar het is eigenlijk gewoon heel cru allemaal. Als verzamelaar moet je de vlinder ook eigenhandig doden.

Dit gebeurt met een zogeheten stikpot.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:26 uur

geplaatst: vandaag om 21:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.