menu

Bekentnisse - Nina Hagen (2010)

Alternatieve titel: Bekentenissen

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Duits
Autobiografisch

296 pagina's
Eerste druk: Pattloch, München (Duitsland)

In 'Bekentenissen' vertelt Nina Hagen hoe ze opgroeide in een Oost-Duits kunstenaarsmilieu, met als stiefvader de bekende dissident Wolf Biermann. Op jonge leeftijd werd ze zich al bewust van een verboden wezen dat de naam God droeg. Ze vertelt hoe ze zangeres werd, Oost-Duitsland werd uitgegooid en zich onderdompelde in de punkscene van Londen. Het gaat over haar verhouding met Herman Brood en over haar demonische ervaringen in een Indiase ashram. Deze road movie in boekvorm neemt de lezer mee op een woeste, spirituele zoektocht, die uitloopt op Hagens ontmoeting met Jezus. Het is een ontmoeting die lijkt op een liefdesverhaal. Ga jij ook weg, zoals alle anderen? vraagt ze zich af. Het antwoord op deze vraag is haar levensverhaal: Ik ben er altijd. Ik was er altijd en zal er altijd zijn.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,5
[Chorus]
Nein, nein, nein
Warum soll ich meine Pflicht als Frau erfüll’n?
Für wen?
Für die?
Für dich?
Für mich?
Ich hab’ keine Lust, meine Pflicht zu erfüll’n
Für dich nicht
Für mich nicht
Ich hab’ keine Pflicht!


Nina Hagen, mother of punk, is niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Een zangeres met veel hits op haar naam is ze beslist niet. Ondanks een stapel albums is veel van haar werk bij velen niet bekend. "Ik zie mezelf als een theaterartiest..", zegt ze zelf. Toch kan Hagen zich scharen onder grootheden als Edith Piaf, Billie Holiday, Nina Simone, dat soort namen, want zangtechnisch en qua performance is ze natuurlijk geniaal. Beter dan dit had ik het niet kunnen verwoorden: Nina Hagen gooit zich agressief, direct en hartstochtelijk in de muziek. Ze orgelt met de prachtigste opera-alt en flitst dan met gekrakeel en overslaande stem naar fonkelende sopraanhoogtes. Ze parodieert, persifleert en kopjeduikelt als een derwisj op het podium: een rocksponti, een gebalde lading energie met een stemomvang van vier octaven. (Der Spiegel, 1978)
Hagens titelloze debuutalbum blijft tot op heden haar bekendste werk met daarop haar onvervalste klassieker 'Unbeschreiblich Weiblich'.

Een opvallend groot gedeelte vertelt Hagen over haar jeugd in Oost-Duitsland, heel boeiend en beeldend geschreven, mooie taal, rijke woordenschat. Heel openhartig en oprecht ook. Over haar opa die in de oorlog gedeporteerd werd naar Sachsenhausen en daar geëxecuteerd voor een misdaad die hij niet had gepleegd, over haar diva moeder die 'in duizend weerspiegelingen glinsterde en in alle valeurs changeerde van de zondige Eva tot de maagd Maria. Kijk toch eens hoe geweldig ik ben!', over haar stiefvader Wolf Biermann, de Bob Dylan van Duitsland. Aan haar Herman Brood-periode in Amsterdam besteedt ze slechts 1 hoofdstuk.
Het gaat ook veel over God en over haar geloof, veel bijbelcitaten, vooral naar het einde toe wanneer ze vaak naar India afreist waar ze in de ashram van Babaji verblijft, een Indiase heilige. Een hardnekkige atheïst had misschien allang afgehaakt, maar het is zeker niet dwingend of zo. Integendeel zelfs, ook al schrijft ze over UFO-waarnemingen en Jezusverschijningen, het is absoluut heel nuchter geschreven allemaal.

NINA HAGEN 1992 Nina Hagen vs Angela Merkel ENGLISH SUBTITLES - YouTube
Nina Hagen freaks out in a Talkshow (ENGLISH SUBTITLES). mit Jutta Ditfurth - YouTube
Maischberger - Joachim Bublath verlässt die Sendung - YouTube
Nina Hagen "All You Fascists Bound To Lose" - YouTube

En ook de diertjes worden niet vergeten gelukkig, Nina is een echte dierenvriend: Ik at destijds nog vlees. Pas in 1982 werd ik vegetariër, omwille van God, mijn geweten, mijn liefde voor dieren, de menselijke ethiek en natuurlijk mijn gezondheid.

New single out january 28th, 2022!

Gast
geplaatst: vandaag om 21:41 uur

geplaatst: vandaag om 21:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.